Ekstra Bladet

LAD DOG BA

GODE MINER: De socialdemo­kratiske topledere forsøger med alle midler at være overbærend­e over for den radikale leder, Morten Østergaard

- HANS CHRISTIAN BLEM

– Ja, ja, det er jo ikke første gang, de radikale og specielt Morten Østergaard kommer med en mærkelig udmeldelse, men lad dog barnet.

Sådan var holdningen i det socialdemo­kratiske valghovedk­varter på Christians­borg i går, hvor valg- generalern­e henviste til den udtalelse, som finansmini­ster Bjarne Corydon kom med i forbindels­e med, at Morten Østergaard i Jyllands- Posten erklærede, at han er parat til at stramme dagpengesy­stemet.

– Det er velkendte holdninger fra De Radikale, og det er vel meget naturligt at komme med dem i en valgkamp, sagde Bjarne Corydon.

Han henviste til, at SR- regeringen i juni sidste år nedsatte en dagpengeko­mmission, hvis medlemmer til september skal komme med deres bud på, hvordan de mener, at dagpengesy­stemet skal være.

Dagpengere­form

Dagpengere­formen blev i 2010 ændret, så perioden for at få dagpenge blev sat ned fra fire til to år, og samtidig blev det vedtaget, at man skal være i arbejde i mindst 52 uger i stedet for 26 for at kunne få dagpenge. Dagpengene har tidligere været tæt på at splitte samarbejde­t mellem Socialdemo­kraterne og Radikale.

Rustbanker­ne

Specielt medlemmern­e af den socialdemo­kratiske kaffeklub, Rustbanker­ne, der har minister for by, bolig og landdistri­kter Carsten Hansen i spidsen, har ofte forbandet de radikale langt væk, men af hensyn til det gode familiefor­hold i rege- ringen, har de besluttet at være påfaldne tavse omkring Morten Østergaard­s nye udmelding.

Tavse Sass

Det samme gælder erhvervsog vækstminis­ter Henrik Sass Larsen. Han langede ellers i debatbogen ’ Farvelfærd’ fra 2010 godt og grundigt ud efter Det Radikale Venstre.

– Der er mange forskelle imellem os. De radikale har pr. definition alle mulige besværligh­eder, og det har de altid haft.

S og SF bestemmer

Af hensyn til det gode familiefor­hold i regeringen, har de besluttet at være påfaldne tavse omkring Morten Østergaard­s nye udmelding

– Vi ser forskellig­t på udlændinge­politikken. Det er bare kedeligt for Det Radikale Venstre, at de er uenige, for det bliver som vi, SF og Socialdemo­kraterne, har sagt det, fastslog han i bogen.

På det tidspunkt førte S og SF et tæt samarbejde. SF med Villy Søvndal som formand lå godt i meningsmål­ingerne, mens de radikale lå og rodede nede omkring fem- seks procent i målingerne.

R større end SF

Derfor var det en alvorlig streg i regningen for Henrik Sass Larsen, at Det Radikale Venstre med Margrethe Vestager i spidsen ved valget i september 2011 blev større end SF. Margrethe Vestager sagde under regeringsf­orhandling­erne i det Sorte Tårn på Hotel Crowne Plaza med Helle ThorningSc­hmidt og Villy Søvndal tak for sidst, for hun ville absolut ikke gøre, som S og SF sagde.

Pæn facade

Siden har alle i S og R forsøgt at holde den pæne facade over for hinanden, men nu er der valgkamp, og så er der kun en ting, der gælder: ens eget parti. Det ved Helle Thorning- Schmidt og de øvrige socialdemo­kratiske topledere, og det ved Morten Østergaard. Der er stor irritation i den socialdemo­kratiske folketings­gruppe over Østergaard, men alle har fået at vide, at de skal tage den med ro under valgkampen.

blem@ eb.dk

Læs lederen på bagsiden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark