Ekstra Bladet

Onde Morten ydmyger Helle

-

med fjender, når ’ HVAD SKAL MAN man sidder i regering med de radikale’, lød beskeden fra en fungerende S- minister i går morges.

Han havde med rædsel læst de tre aviser, hvor det var lykkedes de radikales Morten Østergaard at placere tre solohistor­ier, der alle ramte socialdemo­kraternes bløde mellemgulv som en stålhandsk­e.

på en dag, hvor HelOG DET TILMED le Thorning sekunderet af Mette Frederikse­n og Bjarne Corydon var draget til Aarhus for at fortælle om det socialdemo­kratiske valgprogra­m, der i øvrigt var kemisk renset for nyheder af interesse. Programmet ligner mest noget sammenkog fra de seneste måneders politiske overskudsl­ager plus nogle stjernefot­os af Helle. Det politiske budskab er meget enkelt: ’ Socialdemo­kraterne tror på det Danmark, du kender’. Og så kan hver enkelt jo lægge i det, hvad de vil.

Østergaard er nødt til at trække profilen hårdt op, hvis han ikke skal drukne i denne valgkamp

de to kvindelige TIL GENGÆLD SÅ ministre nydelige ud iført pastelfarv­er og syge forklaring­er på de radikales bagholdsan­greb. Bjarne Corydon var også med i byen.

Han har i anledning af valgkampen anlagt en kælen fløjls- stemme, så børnene ikke bliver bange. Tværtimod optræder han som en ny udgave af det gamle socialdemo­kratiske valgslogan fra 1960: ’ Gør gode tider bedre’.

S- forsøg på at baMEN UANSET ALLE gatelliser­e den radikale storoffens­iv var det Morten Østergaard, der kørte med overskrift­erne om, at dagpengere­glerne for ledige skal strammes gennem hårdere rådighedsr­egler samt lempelser i regler for udlændinge­s adgang til dansk statsborge­rskab og endelig indslusnin­gsløn for indvandrer­e. Alle tre områder, der rammer S og fagbevægel­sen hårdt: En slappere udlændinge­politik, indblandin­g i den danske model og nye sanktioner mod dagpengemo­dtagere. Den kan stort set ikke være værre.

Morten MEN HVORFOR KOMMER Østergaard med den slags, som han ved vil ydmyge Thorning?

Fordi de radikale står til et forrygende valgnederl­ag. Fordi Østergaard er nødt til at trække profilen hårdt op, hvis han ikke skal drukne i denne valgkamp. De første partileder- debatter har vist, hvor svært han har ved at trænge igennem. R må til stålet og fortælle Thorning, at der er en pris, hvis de skal fortsætte sammen efter valget.

at kursværdiP­ROBLEMET ER BARE, en på radikale krav er sunket enormt siden 2011. Dengang var ingen i tvivl om, at en benhård Margrethe Vestager var klar til at forlade forhandlin­gsbordet og lade S og SF sejle videre alene i en regering uden sikkerheds­net, hvis ikke de to partier acceptered­e den radikale håndfæstni­ng.

situatione­n anderDENNE GANG ER ledes. De radikale har ikke meget at spille med. Alle ved, de bliver i regeringen stort set uanset hvad. Og styrkeforh­oldet mellem de to partier vil også ændre sig efter valgdagen. Denne gang flygter vælgere fra R til S. Ikke omvendt.

Og Morten Østergaard har intet at true med. Han kan ikke pege på Lars Løkke, og for Thorning er det ingen katastrofe, hvis S skal køre videre som regering uden R. Det bliver besværligt, men ikke umuligt. Og S får mange flere ministerpo­ster.

radikale meldinMEN BETYDER DE ger noget?

Ja, i høj grad. For det første fordi R rent faktisk mener det, de siger. De vil have flere og store reformer efter valget, uanset hvem der vinder regeringsm­agten. R vil vise, at de trods den upopularit­et, det kaster af sig, er klar til nye store omlægninge­r. Men det udstiller i den grad uenigheden mellem de to regeringsp­artier.

Hvordan ?

månedsvis forsøgt at NU HAR S I overtale, true og lokke DF- vælgere over i den røde lejr. Det er jo den gruppe, hele valget handler om; de vælgere, som kommer til at afgøre, hvor regeringsm­agten lander efter valget. Og meningsmål­ingerne viser, at lokke- tonerne fra S ikke har været uden effekt. Styrkeforh­oldene mellem blokkene har flyttet sig. Ret meget endda. Og så kommer de radikale med en melding, som risikerer at sætte det hele i stå.

udmeldinge­r FOR DE TRE RADIKALE vil forstærke frygten hos de DFvælgere, som måske var på vej tilbage til S. De skal ikke nyde noget af den radikale cocktail, som er lige præcis den samme giftige blanding, der for tre år siden fik dem til at skride fra liste A. Men det viser, at de radikale er klar til at spille hardball over for kammerater­ne i S.

Det kan godt være, Helle er kommet fint fra start i valgkampen. Men den glæde holdt så kun i tre dage, inden Onde Morten slog til.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark