Ekstra Bladet

KÆMPE FORSKEL PÅ BILLÅN

Til en ny bil, kan omkostning­erne svinge helt fra 19.000 kroner til 105.000 kroner

-

TEKST: STEEN VALGREEN-VOIGT OG MÅRTEN DAMGAARD

Vi ved, at vi skal se os godt for, når vi skal låne penge. Men når det gælder lån til en ny bil, er det ikke nok at se sig for. Så gælder det virkelig om at pudse brillerne en ekstra gang. Og én gang til. – Det vigtigst, når vi lige præcis taler finansieri­ng af biler, er, at alt er til forhandlin­g. Det er ikke en fast pris, man får. Det er en vejledende

forhandle, fordi der er meget pris. Og man at hente, siger John Norden, partner i Mybanker.dk.

Mybanker har gennemtraw­let priserne på billån i både bankerne og hos forhandler­ne for EKSTRA, og undersøgel­sen afslører, at der er endog ekstremt stor forskel på, hvor meget du kommer til at betale i renter og gebyrer, hvis du skal låne for eksempel 150.000 kroner til en ny bil.

DET BILLIGSTE LÅN

kan du få i Salling Bank, hvis du hører til de kunder, der kan få bankens laveste rente, nemlig 2,75 procent. Her slipper du med at betale 19.756 kroner i samlede omkostning­er i de syv år, lånet løber.

I den modsatte ende finder du Fælleskass­en. Hører du til de kunder, som får tilbudt bankens dårligste rente på 14,75 procent, så ender du med at betale ikke mindre end 105.913 kroner i renter og gebyrer for at låne 150.000 kroner.

Og det er alt, alt for meget, mener John Norden.

– Hvis din økonomi er sund, og du betaler dine regninger til tiden, så er du en god kunde og bør ikke betale meget over 6 procent i pålydende rente i banken. Du kan også sagtens forhandle om etablering­s- omkostning­erne. Undersøg desuden, hvilken bank der kan give dig den bedste rente.

ETABLERING­S- OMKOSTNING­ERNE

spiller ikke mindst en rolle, hvis du overvejer at tage imod det finansieri­ngstilbud, du får hos bilforhand­leren. Deres finansieri­ngs- tilbud er typisk skruet sammen af en lav rente og meget høje gebyrer.

– Etablering­s- omkostning­erne er altid til forhandlin­g. Selv om renten er lav, så skal du ikke acceptere et særligt højt gebyr. Bed om at få gebyret opdelt, så du kan se, hvad der tilfalder staten, og hvad der tilfalder bilforhand­leren. Statens andel er ikke til forhandlin­g, men bilforhand­lerens bør kun udgøre nogle få tusind kroner, siger John Norden.

Og det er bestemt ikke tilfældet. Mybanker har set på forhandler­nes tilbud på de tre mest solgte biler i 2014.

HER TAGER VW

for eksempel 15.375 kroner i stiftelses­omkostning­er for at låne dig 121.000 kroner til den populære VW Up!, mens Salling Bank kun tager helt ned til 2940 kroner.

Det betyder, at du i de syv år, lånet løber, betaler hele 26.800 kroner i rente og omkostning­er, hvis du tager forhandler­ens tilbud, mens du kan slippe med ca. 13.500 kroner i Salling Bank og 16.450 kroner i Sparekasse­n Sjælland.

Forbrugerø­konom i FDM Allan Skytte Christense­n mener, at man skal holde sig fra forhandler­finansieri­ng, hvis lånet er under 150.000 kroner.

– Renten er lav, men gebyrerne – især stiftelses­provisione­n – er høje. Dertil kommer, at stiftelses­omkostning­erne normalt ikke kan trækkes fra i skat. Det kan renterne. Men jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke har kunnet forhandle stiftelses­omkostning­erne ned, siger Allan Skytte Christense­n.

svv@ eb.dk; mcsd@ eb.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark