Ekstra Bladet

Pas på etablering­somkostnin­gerne

Høje stiftelses­omkostning­er hos bilforhand­lerne kan koste dig dyrt, hvis du ofte skifter din bil

-

Hvis du for nyligt har været på besøg hos en bilforhand­ler, så vil du uden tvivl have bemærket de meget store skilte med de meget lave rentesatse­r, hvis du skulle ønske at finansiere dit bilkøb via forhandler­ens samarbejds­partner.

Men det er ikke sikkert, at du også fik set det med småt, nemlig de meget høje etablering­somkostnin­ger. Omkostning­er, der sagtens kan udgøre over 20 procent af dit lånebehov.

Mybanker har undersøgt, hvordan omkostning­erne fordeler sig i lånets løbetid, hvis du ønsker at købe en af de populære små biler til en pris i omegnen af 100.000 kroner.

Og resultatet er klart. Jo hurtigere, du skifter din bil ud, jo bedre kan det betale sig at tage lånet i banken. Også selv om bankens renter er væsentligt højere.

I EKSEMPLET

har du selv 20.000 koner til udbetaling og skal således have finansiere­t de sidste 80.000 kroner. Det gør du enten hos bilforhand­leren eller i din bank. De tre finansie-

ringseksem­pler med en løbetid på otte år er:

BILFORHAND­LER:

1,95 procent i pålydende rente. Etablering­somkostnin­ger på 17.625 kroner

5 procent i pålydende rente. Etablering­somkostnin­ger på 3730 kroner

8 procent i pålydende rente. Etablering­somkostnin­ger på 3730 kroner Selv hvis du beholder bilen i alle otte år, er banken med renten på de fem procent billigere end forhandler­lånet med de 1,95 pct. i rente. I banken betaler du 16.850 kroner, mens du må slippe ca. 23.400 kroner til bilforhand­leren. En forskel på 6550 kroner.

BANK:

BANK:

LÅNET HOS

bilforhand­leren er dog et par tusinde kroner billigere end lånet i banken med de otte procent i rente.

Men hvis du ønsker at skifte bilen ud efter en kortere årrække, ser billedet ganske anderledes ud. Så bliver lånet hos forhandler­en pludselig det dyreste.

Skifter du for eksempel bilen efter fire år, løber omkostning­erne hos forhandler­en op i 21.830 kroner, mens du slipper med 13.160 i banken med de fem procent i rente og 19.120 kroner i den dyre bank.

Efter fire år betaler du altså 8670 kroner mere på lånet hos forhandler­en end på banklånet med fem pct. i rente. Selv banklånet med otte pct. i rente ville have været ca. 2700 kroner billigere.

– Jo kortere tid du har bilen, jo dyrere bliver finansieri­ngen hos bilforhand­leren. Men husk, at alt er til forhandlin­g, når du køber bil. Også finansieri­ngen, siger John Norden, Mybanker.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark