Ekstra Bladet

KØB BRUGT BIL UDEN KØB BRUGT BIL UDEN AT BLIVE SNYDT AT BLIVE SNYDT

Det vigtigste er, at du tager dig god tid og får ordentligt styr på slutsedlen, før du skriver under, når du handler dig til en brugt bil

-

TEKST: RIKKE JEPPESEN

Det vrimler med brugte biler på nettet. Her kan du få den bil, du altid har drømt om til en pris, de fleste faktisk kan overkomme. Men pas på med at lade drømmene styre, når du skal have ny øse. – Først og fremmest skal du få afdækket dit egentlige behov, og så skal du finde ud af, hvilken biltype der kan indfri dem, og hvad din økonomi kan bære, siger Jørgen Jørgensen, der er seniorkons­ulent hos Forenede Danske Motorejere ( FDM).

Det er en god idé at finde ud af, hvad du helt konkret skal bruge din bil til. Kører du kun lidt og alene hver dag? Eller har du hver dag langt til arbejde og en stor familie, der også skal kunne være i bilen? Vil du kunne køre på ferie og campere med bilen? Der er en lang række ting, du skal gøre op med dig selv, inden du dykker ned i de bilsider, der findes på nettet. NÅR DU HAR

fundet ud af, hvilken bilmodel du vil have, skal du tage ud og se på mere end bare én. For udbuddet af brugte biler er stort, og hvis du skal lave en god handel, er det smart at vide, hvad de forskellig­e sælgere kan give dig af prisafslag og købsvilkår. Pas på ikke at lade dig forføre af den første bedste og dyreste. I det hele taget råder Jørgen Jørgensen dig til at tage dig god tid.

– Det er meget vigtigt, at du giver dig god tid til at prøvekøre bilen. Aftal med forhandler­en, at du lige tager en halv times tid og kommer ud på lidt motorvej, landevej og kører bilen under så mange omstændigh­eder som muligt, siger Jørgen Jørgensen. NÅR DU SÅ

har fundet den helt rette og skal forhandle med sælger, skal du også holde tungen lige i munden.

– Prisen er selvfølgel­ig interessan­t, men det er købsvilkår­ene også. Det er typisk her, det går galt. Du skal vide, at når du køber brugt bil, så er der 24 måneders reklamatio­nsret uanset hvad. Det er vigtigt, at du ikke lader dig overbevise om, at forhandler­en kan ændre på den periode, siger Jørgen Jørgensen.

Til gengæld skal du være glad, hvis du kan forhandle dig til en garanti.

– Garantien stiller dig bedre end reklamatio­nsretten, fordi der kan du få udbedret fejl, der kommer i løbet af den garantiper­iode, I aftaler. Og den periode bør aldrig bør være under seks måneder, siger Jørgen Jørgensen. EKSPERTERN­E HOS

FDM får oftest henvendels­er fra bilkøbere, der er endt med mærkelige slutsedler, og som først opdager det for sent. Hvis forhandler står fast på sit, og du allerede har skrevet under, går situatione­n nemlig nemt i hårdknude.

– Vi ser slutsedler, hvor der er upræcis dokumentat­ion af bilens service og historik. Det er altså uklart, hvorvidt den har været skadet, udlejet eller brugt på andre måder. Derfor er det en god idé at bruge en standardfo­rmular, som for eksempel FDM’s ’ tillæg til slutseddel’. Den er udformet, så de aftaler, du skriver under på, også er juridisk holdbare, siger Jørgen Jørgensen. OG HVIS DIN

forhandler ikke har noget at skjule, burde det heller ikke skabe problemer.

– Hvis en forhandler har rent mel i posen, har han heller ikke skrupler ved at acceptere sådan et tillæg til slutsedlen, eller at du for eksempel får bilen testet på et testcenter, for de fejl du ikke selv kan se med det blotte øje, siger Jørgen Jørgensen.

burde han heller ikke have noget imod, at du tager et par dage til at tænke dig om og få helt styr på, hvad det er, du er ved at binde dig til. I mellemtide­n kan du også spørge andre, om de har gode eller dårlige oplevelser med din fremtidige bil.

– Det er altid smart at forhøre sig hos venner og bekendte. Du kan jo også spørge dine kolleger, om der er nogle af dem, der kender den forhandler, du kigger på eller har erfaringer med lige den her Ford Focus, som du har øje på.

– De gange bilkøbet går galt, er det ofte, fordi køberen ikke bruger et par dage på at sunde sig og undersøge bil og købsvilkår til bunds, siger Jørgen Jørgensen.

 ??  ?? AF SAMME GRUND
AF SAMME GRUND
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark