Ekstra Bladet

Karen

Hvorfor dog blive alt for længe sammen i et hvor man taler grimt til hinanden og lader hadet vokse

-

Jeg har lige været stærkt optaget og også stærkt berørt af at læse referater fra en retssag, hvor en 72- årig kvinde er tiltalt for ni gange at have stukket en syv centimeter lang kniv i sin 74- årige mand. – Jeg ramte lige i hjertet, sagde kvinden, da hun ringede til sin søster og bad hende komme.

og kigget på billedet af det nydelige, hvide parcelhus med den dejligste, velholdte have i Næstved, hvor den pensionere­de sygeplejer­ske efter næsten 50 års ægteskab rent ud sagt gik amok i en blodrus.

Hun kunne bare ikke mere. Og efter hun havde sovet en nat med sin døde mand i huset, ringede hun til sin søster og til politi.

politiet blev afspillet i retten. På tilhørerpl­adserne sad også hendes to døtre. Og sygeplejer­sken sad roligt og trillede tommelfing­re, mens hun hørte sig selv sige i telefonen:

– Jeg har slået min mand ihjel. Der er blod overalt, men jeg er lettet.

– Hvorfor gjorde du det? spurgte politimand­en og prøvede at fastholde hende i samtalen.

– Jeg blev gal på ham, fordi han drak. Det har han gjort, siden han gik på pension fra sit eget byggefirma for fire år siden. Han kan drikke igennem antabus, og i aftes var han døddrukken, havde tisset i bukserne og lå med to flasker alkohol i sin seng. Hvor meget får jeg i dom for det her? Politimand­en gav hende iintet svar, men spurgte: – Hvor længe har I været uvenner? – I næsten 50 år!

sidste sætning, jeg ikke kan glemme. Jeg føler så stærkt med den kvinde. For hvorfor har hun ødelagt sit liv i næsten 50 år?

Det kunne have været mig. Jeg er et par år yngre end hende og blev også gift for næsten 50 år siden. Men efter ti år fik jeg samlet mig sammen til at blive skilt.

Jeg tænker på de lange 50 år, den kvinde, som lyder så sød, har levet med den forkerte mand.

Jeg er også fra provinsen ikke langt fra, hvor hun har henslæbt 50 år, og det var ikke almindelig­t, at man blev skilt. Det var faktisk lidt af en skandale, hvis det skete.

Ringsted var der en pige, der hed Jane, én eneste pige på hele Ringsted Borgerskol­e, der levede med skilte forældre.

Når jeg taler med unge mennesker om dengang, gyser de ved tanken om at være fanget i et forkert liv, og de tror, jeg er 200 år gammel.

Lidt ret har de, for det er i flere og flere tilfælde ægtepar i min alder, der har levet en menneskeal­der sammen, der slår hinanden ihjel, fordi de har holdt ud for længe og til sidst hader hinanden.

blev en 68- årig mand anholdt på havnen i Hundested, hvor han var ved at springe i vandet for at tage sit eget liv. For som hans sagde til en forbipasse­rende: – Jeg har slået min kone ihjel. Sagen efterforsk­es stadig, for senere trak han tilståelse­n tilbage, men under alle omstændigh­eder er hans 63- årige, meget smukke kone gennem en menneskeal­der fundet dræbt ved stump vold i hoved og på krop i parrets fine parcelhus gennem 30 år.

gennem de sidste mange år, hvor gamle ægtefæller slår hinanden ihjel, og ganske enkelt er min teori – efter gennemlæsn­ing af rets-referatern­e – at de kommer til at hade hinanden, når der kun er de to om tilværelse­n, og der ikke længere er brug for, at de er sammen rent praktisk.

Jeg ser det i supermarke­derne, hvor de gamle ægtemænd insisterer på at køre indkøbsvog­nen, og godkende hvert et indkøb. For her er deres sidste magtbastio­n.

Men kvinderne er ikke bedre. Faktisk værre. Og jeg skammer mig på mit gamle køns vegne. Priser mig lykkelig for, at jeg er fri for at udvikle mig til en gammel heks, der taler til min mand, som om han var idiot.

siddet i et fly til Rhodos. Foran mig sad et ægtepar på min alder. Han var en flot mand, men indædt rasende på sin kone, som jeg kunne se havde været et godt skår engang.

Han hersede med alt og alle, og hver gang, hans kone prøvede at redde situatione­rne, råbte han: – NU SLAPPER DU AF! Og så turde hun ikke sige et ord. Men hele hendes ansigt trak sig sammen, og jeg tror godt, hun kunne have slået ham ihjel.

Jeg skammer mig også, når de ældre kvinder gør grin med deres mænd i andres påhør. Og det er en almindelig sport, især over for andre kvinder. De fortæller, hvor grimme mændene er uden tøj på, og hvordan de snorker og smasker.

at der ikke er meget sex i de forhold, for hvem har lyst til at kaste sig i armene på sådan en heks, for ikke at tale om at vise ømhed og hengivenhe­d over for sådan en.

Jeg har ondt af de mennesker, men hvorfor bliver de dog sammen, til døden dem skiller på den ene eller den anden måde, når der stadig er mange, gode år tilbage. For vi er jo friske, gamle mennesker i god form, der kan nyde masser af lidenskab og kærlighed med et menneske, hvor det ikke minder om blodskam, hvis vi går i seng med hinanden.

vil jeg gerne lige give kvinderne i 40’erne og 50’erne et ord med på vejen. For de er ved at udarte sig til at blive hekse i tidlig alder.

Jeg undrer mig ofte over, hvordan de taler forfærdeli­gt til deres mænd og hundser med dem, som om de var deres mor.

Begge parter risikerer at leve i de onde ægteskaber i mange flere år end min generation. FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN

 ??  ?? JEG HAR KIGGETSAMT­ALEN MEDDER ER DENI MIN BYI DENNE UGEJEG HAR FUNDET 22 SAGERJEG HAR LIGEDET ER KLART,TIL SIDST
JEG HAR KIGGETSAMT­ALEN MEDDER ER DENI MIN BYI DENNE UGEJEG HAR FUNDET 22 SAGERJEG HAR LIGEDET ER KLART,TIL SIDST

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark