Ekstra Bladet

Vi må leve med evig beskyttels­e

-

Da Omar el- Hussein skød og dræbte den 37- årige jødiske vagt Dan Uzan foran synagogen i Krystalgad­e, har Det Jødiske Samfund i Danmark været ude i en større krise.

Ud over at skulle bearbejde sorgen over at miste en af deres egne har de også måttet kæmpe med, at tilværelse­n er blevet fuldstændi­g anderledes, når det gælder de jødiske institutio­ner.

– Vi skal til at lære at leve med en masse politi. Der er rigtig mange maskinpist­ol- bevæbnede vagter på den jødiske skole, og selv om vi har bedt om et højere sikkerheds­niveau, skaber det lige pludselig en uventet frygt, fortæller formanden, Dan Rosenberg Asmussen.

Og selv om politiet har været stærkt kritiseret for, at der gik så lang tid, før synagogen blev bevogtet i februar, bebrejder formanden ikke de danske myndighede­r noget.

– Det er rigtigt, at politiet ikke var på plads, da det her bat mitzvah- arrangemen­t startede, men sagen er jo den, at der var politi til stede, da morderen kom. Det reddede ikke Dan, desværre, men vi tror, det medvirkede til, at det forhindred­e en større katastrofe.

Dans familie i centrum

Dan Uzan efterlod sig en far, mor og en søster, og de har i de seneste måneder kæmpet med deres sorg.

Men selv om familien fik revet tilværelse­n væk under sig, har de været den moralske styrke i trossamfun­det.

– De har nægtet at blive hadefulde, men har hele tiden sagt, at når noget så meningsløs­t sker, er det vigtigt, at det ikke er forgæves. Jeg talte med hans far for nogle dage siden, og han kunne godt tænke sig, at nu når bølgerne har lagt sig, kommer der endnu mere selvransag­else, når det gælder vores dialog med alle de samfund, der er i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark