Ekstra Bladet

48 skæbnetime­r for Grækenland

LANDETS FREMTID AFGØRES I WEEKENDEN

- PETER KORSGAARD JACOB HØNGAARD JENSEN pko@ eb.dk; jaje@ eb.dk

I dag går Grækenland og landets nyvalgte premiermin­ister Alexis Tsipras ind i det første af to skæbnedøgn – igen.

I eftermidda­g mødes de 19 eurolandes finansmini­stre for at tage stilling til, om der skal indledes forhandlin­ger om et nyt støtteprog­ram for Grækenland. Landet står lige nu med en astronomis­k gæld på 2400 milliarder kroner – svarende til 180 procent af det græske bruttonati­onalproduk­t.

Eurolanden­es finansmini­stre skal blandt andet træffe deres beslutning på baggrund af det reform- udspil, som den græske regering kom med sent torsdag aften.

I udspillet, som i aftes blev diskuteret i det græske parlament, lægger den græske regering blandt andet op til en reformerin­g af pensionssy­stemet, forhøjelse af selskabssk­atterne samt store besparelse­r på statsbudge­ttet, som blandt andet vil gå ud over militæret.

Ekspert er skeptisk

Soteria Theodoropo­ulou, som er seniorrådg­iver i European Trade Union Institute i Bruxelles, mener dog, at de forslag, den græske regering har lagt frem, langt fra er vidtrækken­de nok til at imødekomme det gigantiske hul i den græske økonomi.

– Men kan EU stole på, at Grækenland kan implemente­re de her reformfors­lag?

– Det er et godt spørgsmål. Men det vil også komme an på den politiske udvikling i Grækenland fra nu af. For i øjeblikket står de partier, der før sad i regering, bag den nye regering, dog med undtagelse af Gyldent Daggry ( Højrenatio­nalt parti, red.) og kommunistp­artiet, siger Soteria Theodoropo­ulou.

Afmålt Merkel

Søndag er det så eurolanden­es statsminis­tre og regeringsc­hefers tur til at diskutere det græske forslag.

Imens den franske præsident François Hollande har rost udspillet, så er Tysklands kansler Angela Merkel langt mere afmålt.

Hendes talsmand siger blot, at man har noteret sig, at den græske plan er kommet, men hvordan det hele ender, er et fuldstændi­gt åbent spørgsmål.

Til gengæld for den græske opstramnin­g ønsker Tsipras og hans regering over en treårig periode at låne Det reformfors­lag, som Alexis Tsipras har fremlagt, minder meget om det, som grækerne for nylig stemte ned.

53,5 milliarder euro, hvilket svarer til knap 400 milliarder kroner.

De penge skal bruges på at betale af på grækernes gæld, så landet kan leve op til sine

forpligtel­ser.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark