Ekstra Bladet

Som 17- årig var Nedzad Avdic millimeter fra at blive et af ofrene for den blodige massakre i Srebrenica

- STINE ESKILDSEN stes@ eb.dk

Med hænderne bundet bag ryggen gik Nedzad Avdic for 20 år siden en tur, han aldrig glemmer.

Sammen med adskillige muslimske medborgere blev den 17- årige dreng ført til skolens udgang – med udsigt til at blive endnu et offer for folkedrabe­t i Srebrenica, der kostede 8000 muslimske mænd og drenge livet.

– Jeg ville bare have, at det skulle gå hurtigt, fortæller den i dag 37- årige mand til AP og erindrer, hvordan de serbiske soldater råbte ’ Srebnica var og vil altid være serbisk’, mens skuddene dræbte de unge mænd en efter en.

Nyhedsbure­auet har mødt Nedzad Avdic på den skole, hvor hundredvis af mænd og drenge blev skudt og dræbt i dagene fra 11.- 20. juli 1995. Skolen var et af de steder, mændene blev samlet, hvis de havde forsøgt at flygte fra byen – og straffen var ikke til forhandlin­g. Nedslagtni­ngen blev den værste massakre i Europa siden 2. verdenskri­g.

Pøl af blod

Nedzad Avdic nåede at se flere af sine landsmænd ligge i en pøl af blod, før han selv stod foran soldaterne. I sidste sekund besluttede de sig for at køre ham og en gruppe andre unge mænd et andet sted hen i nærheden for at udføre henrettels­en der. På ladet af bilen gemte den dengang 17- årige dreng sig bag nogle af de andre, husker han.

– Blot for at leve et par sekunder mere.

I sin skræmmende beretning fortæller han, hvordan mændene herefter blev linet Nedzad Avdic overlevede massakren i Srebrenica. 20 år senere står de timer, han lå med skudsår og blødte, helt klare. Her er han ved mindestene­ne for folkedrabe­t.

– men han var stadig i live. Sådan lå han i timevis – blandt døde mænd og søbet ind i blod.

– Jeg blødte og ventede på at dø, fortæller han til AP.

Først da der blev stille, løf-

tede han hovedet. Og sammen med den eneste anden overlevend­e i gruppen fik han sneget sig derfra, inden den næste bil fyldt med dødsdømte mænd ankom til stedet.

Efter fire dage og en intens kamp for overlevels­e nåede de to mænd til en lille muslimsk landsby. Nedzad Avdic besvimede, mens folk stimlede sammen om ham. Men han overlevede.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark