Ekstra Bladet

IRAK- LØGNEN FORT

SAMARBEJDE MED MORDERE: Danmarks hemmelige aftale med lejesoldat­er fra Blackwater er blot sidste eksempel i en tragisk skandale, som ikke vil dø

- JESPER HJORTH

12 år efter starten på Danmarks omstridte engagement i USA’s Irak- krig fortsætter lig med at vælte ud af skabene.

Det sker samtidig med, at den ny Venstre- regering og det blå flertal i Folketinge­t har besluttet at lukke en særlig kommission, der i tre år har undersøgt krigen.

Lukningen skete blandt andet med et argument om, at forholdene er ’ tilstrække­lig belyst’.

Alligevel kunne JyllandsPo­sten i sidste weekend afsløre, at forsvaret lavede store krumspring for at skjule det, da man 2007 indgik et formaliser­et samarbejde med det berygtede ameri- kanske sikkerheds­firma Blackwater.

De hårdkogte lejesoldat­er kunne tilkaldes som slag- Lejesoldat­er fra Blackwater angriber demonstran­ter fra en shiittisk bevægelse, som forsøger at trænge ind på en amerikansk base i 2004. kraftig undsætning, hvis danske udsendte kom i vanskeligh­eder i den irakiske hovedstad Bagdad, der i årene efter den amerikansk­e invasion blev et dødsens farligt sted. Her hørte blodige ildkampe, bombeatten­tater, baghold og kidnapning­er til dagens orden.

Straks fra besættelse­n af landet i foråret 2003 blev sværtbevæb­nede og velbetalte private vagter fra blandt andet Blackwater i stort omfang sat ind som opbakning for USA’s militær.

Modsat hvad der var for- udsagt, blev amerikaner­ne og deres allierede ikke hyldet som befriere fra Saddams diktatur, men mødte voldsom og væbnet modstand fra både shiitter og sunni- muslimske irakere.

Wild west- skyderi

På tidspunkte­t for den hemmelige aftale med Danmark

 ?? FOTO: AP/GERVASIO SANCHEZ ?? Dødsens farlige
FOTO: AP/GERVASIO SANCHEZ Dødsens farlige

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark