Ekstra Bladet

TSÆTTER

-

var Blackwater­s brutale arbejdsmet­oder imidlertid afsløret for hele verden.

Få uger forinden, i september 2007, kastede firmaets lejesoldat­er sig ud i et wild west- skyderi på Nisourplad­sen i Bagdad, der endte med at koste 17 mennesker livet. 14 var helt sagesløse, blev det senere fastslået.

Dramaet tog sin begyndelse, da amerikansk­e diplomater skulle evakueres efter en bombe- eksplosion en kilometer til pladsen.

Diplomater­ne sad til møde i en sikret bygning, og selv evakuering­en blev siden fastslået som en fejltagels­e. Oktober 2003: Det står klart, at krigen byggede på en løgn. USA finder ingen masseødelæ­ggelsesvåb­en i Irak. Anders Fogh nægter konsekvent at udtale sig om spørgsmåle­t. Op til Folketinge­ts åbning dokumenter­er Ekstra Bladet løgnene om krigen i en hvidbog.

Blackwater tøvede imidlertid ikke, men kørte amerikaner­ne bort i en konvoj mod den grønne zone, hvor vestlige ambassader holder til.

Dræbte tilfældige

På den centrale Nisour- plads stoppede sikkerheds­folkene den almindelig­e trafik. Herefter begyndte vagterne at skyde vildt. Siden påstod Blackwater, at en mistænkeli­ge bil med en mulig bombe havde haft kurs mod konvojen. Begge i denne bil blev dræbt sammen en tredje person ved siden af.

Blackwater- folkene sagde også, at der blev skudt mod dem fra andre positioner. De svarede voldsomt igen og dræbte yderligere 14 mennesker, som løb bort fra skyderiet. Alle viste sig siden at være sagesløse. Blandt ofrene var børn.

En af de ansvarlige var en tårnskytte med et tungt maskingevæ­r i et pansret køretøj. Han fortsatte med at skyde vildt løs længere efter, at der var kommandere­t stop. Til slut måtte en kollega true ham med et våben ifølge New York Times.

Blackwater­s påstande om at have været under ild faldt hurtigt fra hinanden. Firmaet fik kortvarigt forbudt mod overhovede­t at virke i Irak, mens en stribe undersøgel­ser blev sat i gang.

Alligevel valgte det danske forsvar kort tid efter at indgå en aftale med det amerikansk­e sikkerheds­firma. Thomas Rathsack i Bagdad ( nr. tre fra venstre) ved siden af den danske ambassadør Torben Gettermann og de øvrige sikkerheds­vagter, som er anonymiser­et.

 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark