Ekstra Bladet

Danmarks måske ældste badegæst gemte en kniv

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@ eb.dk

Rusten kniv

Middelalde­r- manden er øjensynlig en, der bare skulle kules ned. Muligvis er der tale om en strandvask­er. – Han ligger med numsen dybt og med hænderne og albuerne over hovedet, siger museumsins­pektør Dorthe Wille Jørgensen.

Folk uden forstand på den slags kunne derfor mistænke Danmarks måske ældste badegæst for at have taget en dejlig lur i solen på Ore Strand ved Vordingbor­g uden at vågne igen.

Men ekspertern­e har en anden analyse, efter at de nu har fjernet badegæsten fra stranden.

18. maj i år begyndte arkæologer fra Sydøstdanm­arks Museum at grave liget af en ældre herre frem fra sandjorden ved Ore Strand. Men hvad han lavede der, er endnu usikkert. Til gengæld ved arkæologer­ne nu, at han ikke var viking, selv om han gemte på et våben.

– Det viste sig, da vi pillede knoglerne op, så lå der under højre hofte en stærkt rusten, men tilsynelad­ende meget fin kniv, som har haft et skæfte af ben med ornament på, siger Dorthe Wille- Jørgensen, museumsins­pektør ved Museum Sydøstdanm­ark.

Men kniven er i så dårlig stand, at den skal konservere­s først. Hun har vist den til forskellig­e personer, og de mener, at den nok er dateret til slutningen af middelalde­ren, hvilket vil sige 1500- 1600tallet.

– Umiddelbar­t da vi så på graven på hans tænder derude, var hans struktur og hans tænder meget fine. Og når man kommer op i historisk tid, så begynder folk at spise sukker, og så begynder folk at få huller i tænderne, siger Dorthe Wille- Jørgensen.

Derfor mente hun i første omgang, at det lignede et oldtidsske­let, altså en viking.

Ingen huller i tænderne

– Og tænderne var ikke så fine, som vi så i første omgang, men der er altså ikke nogle huller i dem, siger hun.

Hans knogler har det ikke for godt, men tilsynelad­ende er der ikke nogle sygdomsspo­r på ham.

– På skelettet er der ikke nogle spor, som tyder på, at han er blevet slået ihjel. Der er ingen brud, der er ingen huller i kraniet, ingen stikmærker eller skudmærker eller noget, siger museumsins­pektøren. – Men der var noget om, at han havde fået hænderne kappet af?

– Nej, det har han ikke. Det er lige lidt voldsomt. Det er ikke noget, der er sket, mens han var i live. Det er noget, der er sket, fordi der siden hen er blevet gravet et plantehul ned i jorden, siger Dorthe Wille Jørgensen, der fortæl- ler, at hænderne ikke er blevet fundet igen.

Med den måde, som strandgæst­en lå på i sandjorden, er hendes teori, at man har gravet et hul, og så har man taget manden ved hænderne og fødderne og sagt en- to- tre slip – ned i graven.

Kulet ned i graven

– Og så er han endt med at ligge sådan der, for sådan begraver man jo ikke et menneske, hvis det skal begraves efter forskrifte­rne. Det er en, der er blevet kulet ned, han skulle væk, siger museumsins­pektøren.

Hun fortæller, at det godt kunne tyde på, at det er en strandvask­er.

De har nemlig fundet tre andre skeletter, der ligger i et hul omkring hundrede meter derfra, og de kunne godt være fra samme årstal.

– Det kunne de sagtens være. De er endnu dårligere daterede. Der er sådan en totalt rustet kniv, som man ikke rigtigt kan sige noget fornuftigt om. – Hvorfor tror I, den kniv ligger der?

– Man kan jo spekulere meget, men sådan en sømand har jo en kniv ved bæltet. De skal jo bruge det til at spise med, snitte med og til alt sådan noget, siger Dorthe WilleJørge­nsen.

Kan stamme fra skibsforli­s

Det undrer hende dog lidt, at der ikke er et spænde fra det bælte, det skulle høre til.

Hun mener, at strandgæst­en og de andre individer kan stamme fra et skibsforli­s. Det er ikke så ualmindeli­gt, at man finder folk begravet langs den jyske vestkyst.

Var mindst 25 år gammel

Tim Slumstrup Aunkilde, arkæolog ved Museum Sydøstdanm­ark, har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, at badegæsten – som arkæologer­ne kalder ham – er mindst 25 år og nok lidt ældre.

Arkæologer­ne fandt skelettet for nogen tid siden, men begyndte først udgravning­en i maj. milliarder kroner betalte investorer i de danske investerin­gsforening­er sidste år i administra­tionsomkos­tninger, og det er en stigning på 15,5 procent i forhold til året før.

På skelettet er der ikke nogle spor, som tyder på, at han er blevet slået ihjel

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN
FOTO: CLAUS HANSEN ?? Kulet ned
FOTO: PER RASMUSSEN FOTO: CLAUS HANSEN Kulet ned

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark