Ekstra Bladet

– Du har vel for længst udtjent din ’ værnepligt’. Hvorfor bliver du ved?

- Rms@ eb.dk

– Ude på det der arbejdsmar­ked kaldes man ’ firmaets mand’, hvis man har været det samme sted i 26 år, og det passer godt på mig. Sådan er jeg i udpræget grad. Det er sådan, jeg er opdraget. Man løber ikke af pladsen. Jeg kan godt lide at møde op på samme måde hvert år. Jeg er showets tryghedsfa­ktor, mens det jo er de an- dre optrædende, der er nervøse. Det er faktisk ikke mig, der skal føre mig frem. Det er noget af det sværeste at lære som konferenci­er, siger Jacob Haugaard.

63- årige Haugaard har efterhånde­n så mange forskellig­e film, sange, shows og skøre projekter bag sig, at han skal spidse blyanten mere end én gang, hvis han skal nedfælde sit cv på papir. Står det til gøgleren selv, er der dog ikke meget, der tyder på, at karrieren er forbi.

– Diskussion om, hvornår man bør stoppe i showbiz, har jeg haft med Finn Nørbygaard et utal af gange. Jeg har altid sagt til ham: ’ Finn, vi skal altså dø med støvlerne på’. Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre, men det er sådan et billede, jeg har i hovedet. Sådan skal det være.

Jeg har altid sagt til ham: Finn, vi skal altså dø med støvlerne på Det sværeste ved at være en medieluder som mig det er faktisk at holde til at være uden for rampelyset i perioder

Jeg ved sgu ikke rigtig, hvad jeg skal gøre, hvis jeg blev pensionere­t sådan for alvor. Jeg kan ikke holde mig i ro, hvilket jo i grunden er paradoksal­t, når jeg nu var i Folketinge­t for Sammenslut­ningen af Bevidst Arbejdssky Elementer.

Den fødte entertaine­r

Det er et standardsv­ar i underholdn­ingsbranch­en, at kunstnere altid siger ’ at de er født til det’, når man spørger, hvorfor de har valgt et liv i rampelyset. Medmindre man er cirkusprin­sesse eller kronprins, er svaret normalt en tilsnigels­e, men i Haugaards tilfælde ser det ud til at holde stik.

– Jeg har altid haft det rigtig godt med at vise mig frem, hvilket ikke altid faldt i god jord, da jeg var barn. Ofte, når vi havde været ude i byen, sagde mine forældre: ’ Ja- cob, skal du da altid vise dig sådan!’. Behovet har altid været der, og på den måde er det jo Guds under, at jeg er havnet i showbiz, siger Jacob Haugaard og fortsætter:

– Jeg ved ikke, om man kan kalde mig ekshibitio­nist, men jeg kan simpelt hen godt lide det. Det sværeste ved at være en medieluder som mig det er faktisk at holde til at være uden for rampelyset i de perioder, hvor man af den ene eller anden grund ikke er på.

Et håndværk

Selv om Jacob Haugaard lever og ånder for de otte dage om året, hvor han kan trække i det kulørte arbejdstøj og kalde sig selv ’ Mr. Grøn Koncert’, forholder han sig ydmygt til opgaven, som han ikke er meget for at indrøm- me er ’ et kald’.

– Det er sgu i bund og grund et håndværk. Lidt ligesom hvis du ringer efter en murer, der ved præcis, hvor langt i jorden en havemur skal gå, men selv når jeg arbejder, føles det ikke som et arbejde. Jeg har det ligesom en landmand. Jeg laver noget, når der er noget, der skal laves. Det er min identitet, siger Jacob Haugaard og slutter:

– Vores søn Nicolai blev spået til kun at skulle blive 17 år. Han blev næsten 38, og det skyldes jo alle de penge til forskning, vi har samlet ind via Grøn Koncert. At have været med til på den måde at gøre livet lettere og længere for andre, det er det hele værd, konkludere­r Jacob Haugaard.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark