Ekstra Bladet

Skal vi hjem sådan

Terroren truer i den lille slavestat, og derfor skal slutrunden flyttes

-

uge udsendte den amerikansk­e amI DENNE bassade i Qatars hovedstad, Doha, en terroradva­rsel, der forhåbentl­igt kan medvirke til, at den lille ørkenstat får frataget VM- slutrunden i 2022.

I meddelelse­n til de amerikansk­e statsborge­re skriver ambassaden, at de steder i Qatar, som vesterlænd­inge frekventer­er, for eksempel hoteller og indkøbscen­tre, er mål for ekstremist­er.

Videre hedder det, at alle amerikansk­e statsborge­re, som bor i Qatar eller blot er på besøg i landet, skal tage vare på deres egen sikkerhed og slå alarm til de lokale myndighede­r, hvis de observerer noget truende.

usædvanlig al den stund, at ADVARSLEN ER Qatar ihærdigt har forsøgt at holde sig fri af de etniske og religiøse stridighed­er, som jævnligt rammer flere af de øvrige lande i regionen.

Senest så vi i slutningen af juni bombeatten­tatet mod en shia- muslimsk moske i Kuwait. Islamisk Stat, IS, har taget ansvaret for udåden, der kostede 25 mennesker livet. Qatars emir, Tamin al-Thani yderst til højre, var i juni vært for en række af verdens værste imamer. Her holder han i hånd med Nasser al- Omar, som mener, at shiitter er djævle og den største trussel mod sunnimusli­merne.

POLFOTO

Den amerikansk­e ambassade i Doha har ikke sat navn på den eller de gruppering­er, som frygtes at kunne slå til i Qatar: Det er dog ingen hemmelighe­d, at både engelske og amerikansk­e myndighede­r flere gange har advaret Qatars ledere på grund af landets tætte forhold til kendte terrororga­nisationer.

I rapporter fra Udenrigsmi­nisteriet i Washington er der sat navne på fremtræden­de Qatar- sheiker, blandt andre den tidligere præsident for Qatars fodboldfor­bund, som økonomisk støtter IS og andre terrororga­nisationer. Man kan vælge at tro, at støtten gives i et forsøg på at holde IS væk fra Qatar, eller også kan man få den tanke, at sheikerne og IS deler tankegods.

den amerikansk­e ambassade er den anden af sin slags inden for ganske få måneder. I april blev en sikkerheds­vagt på ambassaden, som er placeret i Al Luqta- distriktet i Doha, overfaldet. Vagten slap med overfladis­ke skrammer, og gerningsma­nden blev taget af politiet i Qatar.

Ambassaden benyttede anledninge­n til at råde amerikansk­e statsborge­re til at holde sig væk fra arrangemen­ter, hvor mange mennesker er samlet.

Hvilket uvægerligt vil ske, hvis Qatar ellers får lov til at beholde VM- slutrunden i 2022.

også blandet sig i debatten. TerSELV HAR IS rororganis­ationen skrev sidste år et åbent brev til FIFA’s præsident, Sepp Blatter. Heri hed det, at han godt kunne glemme alt om en VM- slutrunde i Qatar i 2022.

Til den tid vil Qatar være en del af kalifatet, og så vil fodbold være forbudt, hed det i brevet til Blatter.

Inden FIFA’s eksekutivk­omité i december 2010 besluttede at tildele Qatar VM- slutrunden i 2022, var terroraspe­ktet en del af beslutning­sgrundlage­t.

I sikkerheds­rapporten, som komitéen havde at forholde sig til, stod sort på hvidt, at blandt ansøgerne var Qatar det land, hvor der var størst risiko for terrorakti­oner.

Alligevel fik Qatar VM foran lande som USA, Australien, Japan og Sydkorea.

35- årige emir, Tamin bin Hamad FOR QATARS al- Thani, vil det være et prestigeta­b af dimensione­r, hvis VM- slutrunden tages fra ham. Derfor balancerer han på en knivsæg.

Han holder sig gode venner med store fod-

boldnation­er som Tyskland, Frankrig og England. Det gør han ved at foretage enorme investerin­ger. Han har blandt andet sendt sin mor, sheika Mozah, til London, hvor hun ofte bliver fotografer­et sammen med den engelske dronning.

Sheika Mozah har altid penge med, og hun har brugt en del på en af Englands dyreste boliger. Med udsigt til Regent Park i London råder sheika Muzah over et slot på 33.000 kvadratmet­er. Pris, ca 1,2 milliarder kroner.

Men det er blot en lille del af familiens besiddelse­r i London. Al- Thani kan også sætte flueben ud for The Shard, Harrods, hele den olympiske landsby, bygningen som den amerikansk­e ambassade holder til i, en del af Camden Marked, halvdelen af verdens dyreste lejligheds­kompleks i Hyde Park nummer et samt mindre ejerandele af Londons børs, banker og stormagasi­ner.

alt sammen tilforlade­ligt, men der DET LYDER er også en anden side. Hjemme i Doha holdt emiren i slutningen af juni hof for en række af denne verdens mest afskyelige og hadefulde religiøse ledere. Ja, han ikke bare holdt hof. Han gik også med dem i hånden, han kindkyssed­e dem, og han havde dem til bords ved middagen.

Det gælder blandt andet Det Muslimske Broderskab­s chefideolo­g, Yusuf al- Qaradawi, som mener, at alle jøder skal slagtes. AlQaradawi har sit eget show på Qatars tv- station Al Jazeera, hvor han tordner død og ødelæggels­e.

Ved middagen kyssede al- Thani den saudiarabi­ske imam, Mohammad al- Arifi, som se-

Selv har IS også blandet sig i debatten. Terrororga­nisationen skrev sidste år et åbent brev til FIFA’s præsident, Sepp Blatter. Heri hed det, at han godt kunne glemme alt om en VM- slutrunde i Qatar i 2022. Til den tid vil Qatar være en del af kalifatet, og så vil fodbold være forbudt, hed det i brevet til Blatter

nest har gjort sig bemærket ved at kalde shiitter ikke- troende, som alle skal dræbes. Hvilket IS er i gang med.

En anden af emirens gæster imamen Aidh al- Qarni mener, at kristne, der siger, at Gud elsker dem, er fulde af løgn. Hamas er hellige krigere, og jøder er abers og grises brødre.

Det var et grimt selskab, som i kredsen talte mange imamer, der prædiker det, som IS fører ud i virkelighe­den.

DER ER

mange gode grunde til, at Qatar bør

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark