Ekstra Bladet

CHARTERJUB­EL OVER KØLIG SOMMER

KETCHUP- EFFEKT HOS REJSESELSK­ABERNE: Det hele vendte på en uge fra hedebølge til stormende efterårsve­jr - og priserne stiger

- PETER BRESEMANN bres@ eb.dk

Varme- og hedebølge 3.- 5. juli. Charterbra­nchen våndede sig. Men så kom 9. juli, da den globale opvarmning igen sneg sig uden om Jylland og øerne.

Datoen vil stå som en lysende mærkedag i charterbra­nchen. Hvilken herlig storm med regn og efterårsku­lde. Det hele vendte denne uge som et eventyr på H. C. Andersen- niveau for bureauerne­s kuldeelske­re.

Samtidig forsvandt danskernes usikkerhed over for de græske øer. Siden er varerne blevet revet ned fra hylderne med udsigt til snarlig udsolgt for resten af måneden.

Proppen af flasken

– Efter stormen mærkede vi ketchup- effekten nærmest

Du ved, når du står og ryster flasken, og der kommer ingenting, så pludselig vælter det ud, siger direktør hos Spies Rejser, Jan Vendelbo, til Ekstra Bladet, og fortsætter:

– Vi har ikke ret meget tilbage, men der er noget sidst i juli og i august.

– Kan man fortsat få rejser efter eget valg?

– Nej, der er absolut ikke frit valg længere på hylderne. Men der findes stadig gode muligheder for at komme af sted. Men man må tage til takke med, hvad der findes. Både i form af rejsemål og i form af hoteller. Findes der ikke noget, tager man uspecifice­ret.

Stig Elling, der er genopstået hos Bravo Tours, er på linje og kalder den danske vejrsituat­ion for guldregn:

– Pludselig blev det chartervej­r. Gennem alle årene har det været enten eller. Når vi går ind i højsæsonen og to millioner danskere har ferie, har mange ikke besluttet, hvad de vil.

Kanon sæson for branchen

– Er det så 30 grader i Danmark, så er vi lidt på den, for så er priserne halvdelen af, hvad de er nu. Lige nu er det super godt for branchen, men lidt trist for danskerne.

– Hvis sommervejr­et fortsætter så ustabilt, bliver det en kanon sæson for charterbra­nchen. De to forgangne år med godt vejr måtte vi kæmpe med at få solgt pladserne. Så det kommer på et belejligt tidspunkt. Vi klapper i vores små charterhæn­der.

Ni ud af ti rejser solgt

Pressechef Nikolai Johnsen, Star Tour, melder også om sløjt varelager resten af juli:

– Denne uge er der meget få pladser tilbage. Vi skal ind i august, før det ser nogenlunde fornuftigt ud igen. Vi har solgt langt over ni ud af ti rejser.

– Du har kun et restmarked tilbage?

– Det kan du godt sige. Hvis man er en familie og skal bruge to værelser, er det begyndt at være en mangelvare. Vi har enkelte pladser spredt ud over programmet. – Hvad med priserne? – Det kan godt være, det er et par hundrede kroner, der bliver lagt på dag for dag.

Vi har ikke ret meget tilbage, men der er noget sidst i juli og i august

Charterbra­nchen jubler over den seneste tids elendige vejr. Danskerne vil ned i varmen. Det har bragt priserne på rejser til Grækenland tilbage på niveau.

 ?? FOTO: KNUT MÜLLER/ALL OVER ?? Aaaah! Græsk sommer
FOTO: KNUT MÜLLER/ALL OVER Aaaah! Græsk sommer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark