Ekstra Bladet

Slutspille­t om Slutspille­t om Grækenland Grækenland

NERVERNE ER PÅ HØJKANT: Angela Merkel og resten af lederne i eurozonen forhandled­e sent i nat fortsat om en løsning for det gældsplage­de land

- NANNA CECILIA PEDERSEN LINE RITZ ncp@ eb.dk

Den tyske kansler Angela Merkel og den franske præsident Francois Hollande lagde i går et voldsom pres på den græske premiermin­ister Alexis Tsipras under forhandlin­gerne i EU- hovedkvart­eret i Bruxelles. Enten spiller Grækenland med på EU- melodien, eller også må de forlade euroen og lade bankerne gå fallit. Hvis ikke den græske regering lukker op for reformer, kan bankerne hurtigt risikere at løbe tør for kontanter – og selv bankautoma­terne risikerer at lukke. – På en tankstatio­n ville de kun tage imod kontanter. Vi kan dog godt hæve penge i bankernes automater.

Sådan lyder ordene fra Ekstra Bladets udsendte nær den græske fastlandsb­y Sivota. Siden 29. juni i år har alle græske banker været lukkede, fordi regeringen­s forhandlin­ger med kreditorer­ne er kollapset. Og det er derfor, at Ekstra Bladets udsendte nogle gange er tvunget til at betale med sedler og mønter i stedet for med kort, mens grækerne kun kan hæve 450 kroner om dagen.

Grunden til bankluknin­gerne er en rodet græsk økonomi, som regeringen i lan- det det sidste halve år har forhandlet med deres kreditorer om at få styr på. Uden held.

Mellem 615 og 645 milliarder kroner. Det er ikke håndører, EU- kommission­en, Den Europæiske Centralban­k og Den Internatio­nale Valutafond vurderer, at grækerne mangler for at komme på økonomisk fode igen.

Skal efterleve krav

Det meste af weekenden har eurozonens 19 ledere derfor forhandlet om at give det feta- produceren­de land i syd i en ny støtteordn­ing. Forhandlin­ger, som præges af meget forskellig­e holdninger.

– Mødet i dag varer, til vi afslutter forhandlin­gerne om Grækenland, skrev EUpræsiden­ten, Donald Tusk, søndag inden mødet.

Støtteordn­ingen bliver dog kun givet, hvis grækerne efterlever en række krav. Krav, som eurozonens ledere og finansmini­stre forhandled­e om i weekenden.

Finansmini­strene foreslår, at Grækenland inden onsdag skal vedtage nye reformer og ny lovgivning – blandt andet om pensioner. Det harmonerer dog dårligt med den græske regerings valgløfter om ikke at lave flere reformer som dem, der siden 2010 har gjort levestanda­rden i landet hård for indbyggern­e.

Spørgsmåle­t har derfor været, om krisens kælenavn, Grexit, for alvor skal blive en realitet. Om Grækenland for en periode skal trække sig ud af eurozonen og genindføre den gamle valuta, drachmer.

Ikke for enhver pris

– Der bliver ikke en aftale for enhver pris. Jeg ved, at nerverne er på højkant, men det er vigtigt at afveje fordele og ulemper over for hinanden – både af hensyn til Grækenland­s fremtid, men også af hensyn til eurozonens fremtid, sagde Tysklands kansler, Angela Merkel, inden mødet i går.

Hvis støttepakk­en vedtages, bliver beløbet en dråbe i havet i forhold til, at landets samlede gæld er på svimlende 2500 milliarder kroner.

 ?? FOTO: ABACA ??
FOTO: ABACA
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark