Ekstra Bladet

DEN GRÆSKE KRISE

-

Grækenland indfører euroen i 2002 og kan derved kalde sig en del af eurozonen.

I 2004 viser det sig, at Grækenland snød med de økonomiske nøgletal, som gav dem adgang til eurozonen. EU- Kommission­en sender derfor feta- landet en advarsel.

Ved udgangen af 2009 er landets gæld 2232 milliarder kroner, og landets kreditværd­ighed nedgradere­s.

I 2010 modtager landet den første økonomiske hjælpepakk­e. Samtidig forringer regeringen pensionsor­dninger, de indfører skattestig­ninger og højere ben- zinpriser og fastfryser lønnen til offentligt ansatte.

I 2011 strejker grækerne for alvor som følge af de mange nedskæring­er. Grækenland får endnu en stor hjælpepakk­e fra EU til gengæld for, at landet lover at skære endnu mere i budgettet.

Regeringen vælger i 2013 at lukke den statslige tv- station ERT. De 2700 ansatte bliver fyret, og i alt er arbejdsløs­heden i landet på svimlende 26,8 procent.

I januar i år vandt partiet Syriza regeringsm­agten sammen med partiet De Uafhængige Grækere. Par- tierne gik til valg på at være mod de reformer, som EU kræver, at Grækenland indfører for at få mere støtte.

Sidste weekend stemte grækerne nej til en gældsaftal­e med kreditorer­ne, mens landet 1. juli overskred en deadline for at tilbagebet­ale lån til Den In- ternationa­le Valutafond. Således er landet tæt på total statsbanke­rot.

Grækenland­s gæld er nu på svimlende 2500 milliarder kroner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark