Ekstra Bladet

Stress koster på pat

MÅ PRIORITERE VIGTIG PATIENTPLE­JE FRA: Jonas Ørting er en af de

-

De sorte sneaks bevæger sig ned ad gangen i et højt tempo. Hånden bliver lige løftet i et tegn til en kollega om: ’ jeg er på vej’, da sygeplejer­sken Jonas Ørting går ned gennem afdeling Y12, hjerteafde­lingen på Bispebjerg Hospital.

En patient skal have et ekstra tæppe, fordi han fryser. Jonas Ørting kan være på pletten med det samme i dag, da der står otte tomme senge på afdelingen.

Er ofte stresset

– En dag som i dag har jeg god tid. Her kan jeg give patienten et ordentligt bad og sørge for, at han får børstet tænder. Det er også på en dag som i dag, at patienten kan nå at komme på toilettet i stedet for at ligge ti minutter for længe, så vedkommend­e tisser i bleen, fortæller Jo- – Der er rigtig mange arbejdspla­dser, hvor man skal løbe stærkt. Men for mig er der ikke noget at diskutere, det skal ikke gå ud over patientern­es sikkerhed, lyder det fra Jonas Ørting.

nas Ørting til Ekstra Bladet.

Han er bestemt ikke stresset hver dag, men ofte. Noget der kendetegne­r mange sygeplejer­sker i sundhedsvæ­senet, viser en undersøgel­se foretaget blandt Dansk Sygeplejer­åds medlemmer. Her svarer 50 procent af de regionalt ansatte sygeplejer­sker, at de er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsdag er så travl, at det går ud over patientern­es sikkerhed.

Danske Patienter har foretaget en analyse, som viser, at hver femte patient på en afdeling med overbelægn­ing

oplever fejl, imens det kun sker for hver tiende patient på afdelinger uden overbelægn­ing. Danske Patienter er en paraplyorg­anisation for patientfor­eningerne i Danmark. Fejlene kan have fatale konsekvens­er. En undersøgel­se lavet i 2013 viste, at fejl på landets sygehuse årligt koster omkring 1000 menneskeli­v.

– Virkelighe­den er bare, at der bliver kortere og kortere mellem de dage, hvor jeg laver et stykke arbejde, som jeg egentligt ikke kan stå inde for. Jeg er rigtig glad for mit arbejde, men når jeg på et tidspunkt stopper, så er det årsagen til det.

Skærer ned på sygeplejen

De seneste års effektivis­ering har kostet dyrt. Ifølge Dansk Sygeplejer­åd lavede 72 sygeplejer­sker i 2015 det

samme som 100 gjorde tilbage i 2001.

De mange opgaver gør, at sygeplejer­skerne må forholde sig til flere opgaver og ikke mindst patienter.

– Der er jo en stor forskel på, om jeg har otte patienter, jeg skal holde styr på, eller om jeg har fire. Det kan være rigtig svært at få skabt en god relation, hvis du ikke har tid. Og så er det svært at få dem overbevist om, at jeg har noget at byde på. Det reducerer mig meget hurtigt

til en, der deler piller ud og måler blodtryk, siger han.

Især er det den store mængde af dokumentat­ion, som systemet kræver, der gør det svært for Jonas Ørting og de andre sygeplejer­sker at få talt med deres patienter på de travle dage.

– Det er enormt svært at dokumenter­e over for økonomiche­ferne højere oppe i systemet, der analyserer vores arbejde, at jeg har lavet noget, når jeg ’ bare’ har snakket. Jeg kan sagtens hakke koder af, men det er bare svært at få sat en takst på ’så jeg har talt med min patient, så han blev glad og forstod, hvorfor han var syg’.

Fysiske rammer stresser

Det reducerer mig meget hurtigt til en, der deler piller ud og måler blodtryk Rigtig mange fejl i sundhedsvæ­senet bliver begået i forbindels­e med medicinhån­dtering

På hjerteafde­lingen ligger der i flere tilfælde fire patienter på stuerne. Det efterlader ikke meget albuerum,

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Sikkerhed tak
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Sikkerhed tak

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark