Ekstra Bladet

Vi er også stressede og udbrændte

-

Sygeplejer­skerne er langt fra de eneste i sundhedsvæ­senet, som er påvirket af den store arbejdsbyr­de. Også landets kræftlæger råber op om, at de er stressede.

Det viser en undersøgel­se, som er udarbejdet af Dansk Selskab for Klinisk Onkologi ( DSKO) og Foreningen af Yngre Onkologer.

– Undersøgel­sen var en opfølgning fra 2009. Her oplevede vi, at danske onkologer var mere stressede og udbrændte end gennemsnit­sdanskeren. Desværre er det ikke blevet bedre i løbet af de sidste fem år, så det er stadig bekymrende, siger formand for Foreningen af Yngre Onkologer Laurids Østergaard Poulsen til Ekstra Bladet.

Laurids Østergaard Poulsen frygter, at det på sigt kan blive svært at få rekruttere­t læger nok til onkologi- specialet, hvis det rygtes, at arbejdsmil­jøet er så udfordret.

Hårdt psykisk

Undersøgel­sens resultater er endnu ikke helt færdiganal­yseret, så den endelig årsag til, hvorfor onkologern­e er så stressede, er ikke klargjort.

Af nogle af besvarelse­rne i undersøgel­sen fremgår det, at det særligt er de ofte følel- sesmæssige belastede situatione­r, som lægerne står i, der kan være med til at stresse.

– Onkologer beskæftige­r sig med nogle tunge ting – som for eksempel svære beskeder til patienter, store spørgsmål om liv og død. Det tager nogle med i tasken, når de tager hjem. Og så føler mange, at de arbejder mere end de 37 timer, de burde, lyder det fra Laurids Østergaard Poulsen.

Effektivis­ering koster

Ligesom med sygeplejer­skerne er lægerne også påvirket af den effektivis­ering, der er foregået de seneste ti år i sundhedsvæ­senet.

Udover at der kommer flere og flere kræftpatie­nter, blandt andet på grund af den længere levealder, så skal lægerne også forholde sig til langt mere it for at dokumenter­e alt elektronis­k.

– Tilbagemel­dingerne i undersøgel­sen viser, at mange gerne vil have mere indflydels­e på, hvad der giver mening at dokumenter­e – i stedet for, at der sidder nogen i en styrelse og beslutter det, siger Laurids Østergaard Poulsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark