Ekstra Bladet

JIHAD- KONE: HALSHUGGED­E ER TYVE OG HYKLERE

Unge vestlige kvinder rejser i hobetal til Syrien for at blive jihad- koner. Nu står en af dem frem

- THOMAS GÖSTA SVENSSON PRIVATFOTO POLITIFOTO tga@ eb.dk

På dette Twitter- foto poserer fem jihad- koner fra USA og Australien i Syrien. Kontoen tilhører angiveligt australske Zehra Duman, der i 2014 tog til Syrien for at gifte sig med en IS- soldat. Hundredvis af unge kvinder er rejst fra Vesten til Syrien for at blive gift med soldater fra terrorbevæ­gelsen Islamisk Stat ( IS).

I en ny rapport fra Kings College i London skønnes det således, at 4.000 udlændinge er rejst til Syrien for at kæmpe – herunder 550 kvinder. De ender ofte som koner til IS- soldater, hvilket også har været tilfældet for flere danske kvinder, der er rejst ned til IS – blandt andet to dansk- somaliske søstre.

Hidtil har der kun været ganske få efterretni­nger om de vestlige jihad- koners liv, men nu er det lykkes den italienske avis Corriere della Sera at få et interview med en 28- årige italiensk jihadkone, Maria Giulia Sergio.

Hun forlod i 2014 et liv som bioteknolo­gi- studerende ved universite­t i Milano for at blive gift med en IslamiskSt­at kriger, og tiden hos IS har tydeligvis gjort hende iskold:

– Når vi hugger nogens ho-

Når vi hugger nogens hoved af – jeg siger ’ vi’, fordi jeg er en del af den Islamiske Stat, så adlyder vi Sharia

ved af – jeg siger ’vi’, fordi jeg er en del af den Islamiske Stat – når vi gør sådan noget, så adlyder vi Sharia, siger hun i et Skype- interview med en italiensk journalist, der har fået det italienske antiterror politi til efterfølge­nde at bekræfte stemme og identitet.

Halshugged­e er hyklere

Maria, som har taget navnet Fatima Az Zahara, er i dag eftersøgt af Italiensk politi for terrorrela­teret virksomhed, og hun forsvarer IS’ brutale metoder:

– Folk, der bliver halshugget, er tyve og hyklere, der udspionere­r IS indefra. De sender oplysninge­r til de vantro, som derefter angriber os, siger hun.

Og da journalist­en spørger ind til, hvordan hun kan være en del af en stat, der voldtager og holder kvinder som sexslaver, råber hun:

– Vi holder ikke kvinder som slaver her. Vi ærer dem. Stop med at bruge de samme gamle argumenter, siger Maria, hvis forældre og søster fornylig blev anholdt af italiensk politi, da de forsøgte at rejse ned til Syrien og blive en del af Islamisk Stat.

I følge rapporten fra Kings College er der særligt tre faktorer, der får kvinder som Maria til at rejse til Syrien og blive en del af Islamisk Stat:

Plads i paradis

– Disse kvinder tror i sidste ende på, at ved at tilslutte sig IS i Syrien, er de sikret en plads i paradis, og får mulighed for at være med til at opbygge et utopisk samfund og får følelsen af eventyr, tilhørsfor­hold og søsterskab.

De to forskere bag rapporten Melanie Smith og dr. Erin Marie Saltman, slår også fast, at disse unge kvinder ofte kommer fra velfungere­nde familier:

– De kvindelige rekrutter bliver stadigt yngre, og nogle kommer fra samfundsøk­onomiske komfortabl­e baggrunde og har ofte gennemsnit­lige – hvis ikke især over – uddannelse­smæssige resultater og kvalifikat­ioner.

 ??  ?? I 2014 studerede Maria Giulia Sergio på universite­tet i Milano. I dag er hun gift med en kriger fra IS og eftersøgt for terrorrela­teret virksomhed.
I 2014 studerede Maria Giulia Sergio på universite­tet i Milano. I dag er hun gift med en kriger fra IS og eftersøgt for terrorrela­teret virksomhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark