Ekstra Bladet

Spil- legende død af kræft

JAPAN I SORG

- PETER ROELSGAARD ( FOTO: AP) pro@ eb.dk

Nintendos administre­rende direktør og operative chef, Satoru Iwata, døde lørdag af galdegangs­kræft – 55 år gammel.

– Han var respektere­t og dygtig. Det er et kæmpe tab og alt for tidligt, han forlod os. En ting er, at Nintendofa­ns her i Danmark vil vide, hvem han er, men hans navn og betydning er naturligvi­s endnu større i Japan, siger spil- ekspert Thomas Bense til Ekstra Bladet.

Chef siden 2002

Satoru Iwata blev hentet til Nintendo i 2000 og har været chef for hele foretagend­et siden 2002. Han var firmaets blot fjerde chef siden grundlægge­lsen i 1889 og den første, som ikke havde familiære relationer til Yamauchifa­milien, som grundlagde Nintendo.

Satoru Iwata blev uddannet fra Tokyo Tekniske Universite­t i 1982, hvorefter han fik arbejde hos HAL Laboratory, hvor han arbejdede med spiltitler som Ballon Fight, EarthBound og Kirby. Han hjalp også med udviklinge­n af flere Pokémon- titler til Game Boy Color og Nintendo 64, før han startede hos Nintendo.

Hos Nintendo var Iwata med til at udvikle dundrende konsol- succeser som Nintendo DS ( 2005) og Wii ( 2006), der introducer­ede bevægelses­følsomme controller­e til flere hundrede millioner mennesker verden over. Sammenlagt har de to konsoller solgt i over 250 millioner eksemplare­r.

Bag mobilsatsn­ing

Iwata var også med til at videreudvi­kle spil- serierne The Legend of Zelda, Mario og Animal Crossing.

– På mit visitkort står der operativ chef. I mit hoved er jeg spiludvikl­er. Men i mit hjerte er jeg gamer, sagde Iwata på Game Developer Conference i 2005.

Som en af de sidste ting nåede Iwata at sætte gang i en større mobilspils- satsning.

– Specielt formåede han at være i kontakt med Nintendo- fans, og han har stået i spidsen for flere af Nintendos succeser. Det bliver spændende at følge med i, hvem der tager over, og om der vil være samme fokus på at flytte nogle af Nintendos aktivitete­r over på den mobile platform, som er en af de

Hvem skal afløse?

En af de få, der har formatet til at overtage efter Iwata, er 62- årige Shigeru Miyamoto, som både opfandt Donkey Kong og Mario. Nintendo- direktør Satoru Iwata døde lørdag af kræft – kun 55 år gammel.

viklere, så Nintendo fremover kan skabe de succeser, som den afdøde chef ønskede.

Miyamoto har lige nu overtaget ledelsesan­svaret sammen med 66- årige Genyo Takeda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark