Ekstra Bladet

Bål og brand i Athen

- EJDER AKBAL eja@ eb.dk

Græske demonstran­ter kastede molotov- cocktails i dusinvis af sted mod politiet foran det græske parlament kort før den altafgøren­de afstemning om den nye spareplan onsdag aften. Politiet svarede tilbage med tåregas, hvilket fik flere hundrede demonstran­ter til at trække væk fra Syntagmapl­adsen.

Tidligere på dagen drog grækerne i tusindvis ud i en serie af fredelige demonstrat­ioner mod spareplane­n, der kan redde Grækenland fra at gå bankerot. Spareplane­n betyder samtidig, at landet skal igennem flere hårde sparerefor­mer, lige som premiermin­ister Alexis Tsipras må opgive det løfte, han gav, da han gik til valg i januar i år. Her lovede Tsipras og hans parti, Syriza, at de på ingen måde ville indføre flere reformer, som dem grækerne har været vant til i de seneste år.

24 timers strejke

Samtidig lukkede apotekerne sine døre landet over, mens offentlig ansatte forlod pinden for deltage i en 24- timers strejke mod reformerne. De græske politikere skal stemme om, hvorvidt de vil acceptere de stramninge­r, landet skal igennem. Reformerne bliver hård kost for grækerne, hvor over 25 procent af arbejdssty­rken er uden job.

– Jeg tror ikke, at vi kan ændre noget, men en demonstrat­ion er den rigtige måde at vise sin utilfredsh­ed på. Hvad skal vi ellers gøre? Bombe os selv i stykker? spørger Pepe Filippidi, en 42- årig offentlig ansat, som nyhedsbure­auet Reuters har talt med.

Voldelig afslutning

De fredelige demonstrat­ioner blev afløst af bål og brand, inden politiet fik kontrol over situatione­n.

Det er ikke kun venstreflø­jen i Grækenland, som er utilfredse med spareplane­rne. Ifølge en lækket analyse fra den Internatio­nale Valutafond ( IMF) er Grækenland­s behov for støtte markant større, end det EU har lagt op til. IMF- analysen understreg­er, at Grækenland har brug for decideret gældssaner­ing og afdragsfri­hed på lånene i en flerårig periode. En analyse der strider imod de spareplane­r, EU har lagt for dagen. Det græske politi fik sit at se til, da demonstran­ter gik amok med molotov- cocktails foran regeringsb­ygningen i Athen.

 ?? FOTO: AP/ EMILIO MORENATTI. ?? Synes du, at de nye reformkrav til grækerne er for hårde?
FOTO: AP/ EMILIO MORENATTI. Synes du, at de nye reformkrav til grækerne er for hårde?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark