Ekstra Bladet

DF- sommertogt under EU- lup

-

Sagen om fonden FELD og bevægelsen MELD, hvor Morten Messerschm­idt er præsident, har sat gang i hjulene i Europa- Parlamente­ts finansiell­e afdelinger.

Ekstra Bladet erfarer, at ’ enheden for politiske strukturer og finansieri­ng’ i parlamente­t nu gransker, hvorvidt udbetaling­er til bl. a. Dansk Folkeparti er sket i strid med reglerne. Det sker som konsekvens af den store presseomta­le, der har været om MELD og FELD i Danmark de seneste døgn.

Europa- Parlamente­ts pressechef Marjory Van den Broeke vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger dog om sager af denne karakter:

– Når der er stærke indikation­er på, at der har fundet uberettige­de udbetaling­er sted, så vil de finansiell­e afdelinger foretage et gennemsyn.

– Hvis der så rent faktisk har fundet en uberettige­t udbetaling sted, så vil det blive mødt med et krav om tilbagebet­aling, siger hun.

Specifik interesse

Ekstra Bladet erfarer fra en central kilde i det finansiell­e generaldir­ektorat, at der specifikt er interesse for en bådtur med træskib, som DF- toppen deltog på i 2013.

Turen startede i Helsing- ør og fandt sted i umiddelbar forlængels­e af folketings­gruppens sommergrup­pemøde. Om bord blev der serveret og drukket fadøl. Journalist­er fra de danske medier blev inviteret med på turen. Overskrift­en for sejlturen var godt nok ’ Det sejler i EU. Vi sejler for Danmark.’

Forleden fortalte Morten Messerschm­idt til Politiken, at turen fandt sted i ’ forbindels­e med lokalvalge­t’. Her henviser han til kommunal- og regionsval­get tre måneder senere i november 2013.

Kristian Thulesen Dahl skrev da også i sit nyhedsbrev som optakt til turen, at

sejladsen handlede om at fiske stemmer.

’ Formålet med Dansk Folkeparti­s sommertogt er – foruden de hyggelige timer med danskerne rundt omkring i landet – at gøre opmærksom på, hvor vigtige de kommende to valg er’, påpegede DF’s stærke mand.

Må ikke bruges

I en pressemedd­elelse for kampagnen skrev partiet, at ’den flotte skonnert Halmø fragtede DF’s folketings- politikere rundt til forskellig­e byer i Danmark’.

Sejlturen er bemærkelse­sværdig, fordi den blev medfinansi­eret af MELD og FELD. EU’s regler understreg­er ellers, at fondspenge­ne ikke må bruges på nationale valgkampe:

’ Tilskuddet kan ikke bruges til at dække udgifter som:

kampagneud­gifter i forbindels­e med folkeafste­mninger og valg ( undtagen valg til Europa- Parlamente­t)

direkte eller indirekte finansieri­ng af nationale partier, kandidater og politiske fonde, både på nationalt og europæisk plan’, lyder det i reglerne, som Messerschm­idt selv henviser til på sin Facebook- side.

Over for Ekstra Bladet erkender en kilde i Dansk Folkeparts top da også, at man i forbindels­e med sejlturen gjorde sig store anstrengel­ser for, at de fremmedart­ede navne MELD og FELD optrådte på lige fod med DF’s navn og logo i materialet knyttet til den ti dage lange sejltur riget rundt.

Socialdemo­kraternes Europa- parlamenta­riker Jeppe Kofod er stærkt kritisk over for DF’s brug af EUmidler til bådturen.

Suspekt

– Det lyder jo suspekt. Og jeg kan sige, at for os som danske socialdemo­krater kunne vi aldrig finde på at bruge pengene på den måde, siger han til Jyllands- Posten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark