Ekstra Bladet

547 missioner

- JESPER RIISE BØRJESEN KRISTIAN BRÅRUD LARSEN jesper. r. børjesen@ eb.dk kristian. b.larsen@ eb.dk

Det er langtfra gratis at deltage i kampen mod terrororga­nisationen Islamisk Stat, IS. Faktisk er det en hel del dyrere end forventet.

Indtil videre har det danske forsvar haft 416 millioner kroner oppe af lommen, og budgettet er overskrede­t med mindst 40 procent, viser Ekstra Bladets aktindsigt i Forsvarsmi­nisteriet.

Pengene er brugt på at sende personel og syv F- 16- fly til en luftbase i Kuwait, hvorfra de har fløjet 547 missioner og kastet 503 bomber mod Islamisk Stat i Irak.

Penge i sort hul?

Det store beløb får SF og Enhedslist­en op af stolene på Christians­borg.

– Vi skal have undersøgt, om indsatsen er pengene værd, men jeg har min tvivl, siger forsvarsor­dfører i SF Holger K. Nielsen til Ekstra Bladet.

Det flyvende danske bidrag til Operation Inherent Resolve var aktivt fra 16. oktober 2014 til 1. oktober i år, hvor den danske mission midlertidi­g blev afbrudt for at trække fly og personel hjem til Danmark, så flyene kunne komme på værksted, og mandskabet kunne genopbygge kampkrafte­n.

Statsminis­ter Lars Løkke ( V) åbnede tidligere på måneden for et nyt mandat til missionen, så danske fly også skulle bombe Islamisk Stat i Syrien. Indtil nu har de danske F- 16- fly kun bombet i Irak.

– Det er helt hul i hovedet, at man har sagt, at vi skal derned igen uanset hvad.

– Der er en situation, hvor indsatsen mod IS stritter i alle mulige retninger, og derfor må vi vurdere, om indsatsen nytter, eller om det bare er at kaste penge i et sort hul, siger Holger K. Nielsen.

Enhedslist­en vil ifølge forsvarsor­dfører Eva Flyvholm hellere bruge pengene på at støtte kurdernes kamp mod IS.

Budget overskrede­t

Missionen har samlet kostet 416 mio., men Forsvaret ville uanset hvad have haft en udgift på 92 millioner kroner til løn til det faste personel, uddannelse og den slags.

Dermed er der 324 millioner kroner tilbage, som Forsvaret finansiere­r med reserven til internatio­nale operatione­r. Ud af de 324 millioner er der brugt cirka 136 millioner kroner til indkøb af ammunition – altså de 503 bomber, der er kastet mod IS.

Budgettet, som oprindelig lød på 110- 135 millioner kroner, har hele tiden været eksklusiv indkøb af ammunition.

Når ammunition­en er trukket ud af regnestykk­et,

Danmark har fortsat 120 soldater udsendt til Irak, hvor de er med til at uddanne sikkerheds­styrker

har Forsvaret dermed spenderet 188 millioner kroner, hvilket er minimum 53 millioner kroner mere end oprindelig planlagt fra politisk side. Det svarer til en budgetover­skridelse på omkring 40 procent.

Danmark har fortsat 120 soldater udsendt til Irak, hvor de er med til at uddanne sikkerheds­styrker, ligesom 20 danske stabsoffic­erer befinder sig i koalitione­ns hovedkvart­er.

Kan komme flere udgifter

Regeringen planlægger at udsende F- 16- flyene igen, men det er endnu usikkert hvornår. Udenrigsmi­nister Kristian Jensen ( V) har dog tidligere peget på forsommere­n 2016.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark