Ekstra Bladet

Ingen moralske kvaler Topmodel er håne- tv i bedste sendetid

Det eneste rigtig positive ved ’ Danmarks Næste Topmodel’ er, at det giver god anledning til at diskutere den overfladis­ke perfekthed­skultur, som vi tydeligvis befinder os i

-

Topmodel’ er ’ DANMARKS NÆSTE for sjette gang rullet ind over Kanal 4. Denne gang har drengene imidlertid også fået en plads foran kameraet, og man tænker umiddelbar­t, at det er en slags forsøg på ligestilli­ng. Dog går der ikke længe, før det bliver tydeligt, at drengenes tilstedevæ­relse blot cementerer kønsrollem­ønstre i modeverden­en fra 50’ erne. Manden er den store, stærke beskytter, mens kvinden er underdanig. Punktum.

I afsnit 6 er der matrostema på en båd i København. Drenge- ne skal naturligvi­s være kaptajner, mens pigerne skal ’sværme rundt om drengene og vinde deres gunst’. I den forbindels­e får modeeksper­t, og en del af dommerpane­let, Uffe Buchard sagt, at en af de kvindelige modeller jo ikke lige var den oplagte glædespige, som ’ville komme om bord og sprede en masse sex’. Det er jo ellers netop det, rigtige kvinder skal kunne.

PROGRAMMET ER SØLET ind i bedreviden, hån og spot, og dommerne taler ned til deltagerne, som var de en middelalde­rpøbel.

Og deltagerne får mestendels ikke- konstrukti­v kritik. En af pigerne er meget smuk, men det lyder fra dommerne, at hun har lige lovlig store fød- Når deltagerne føler, at deres personlige grænser bliver overskrede­t, affejes det med et kontant: ’ Du er hyret til et job.’ der til modeverden­en. Måske er det bare mig, men det ville da også se rimeligt sært ud, hvis en pige på 1,85 meter rendte rundt med en størrelse 38. Desuden kan man jo ikke gøre specielt meget ved størrelsen på sine fødder. Nuvel, det skulle da lige være at klippe en tå eller kappe en hæl som i Askepot.

hurtigt en DESUDEN FÅR MAN mistanke om, at de håbefulde modeller ikke udelukkend­e er castet på baggrund af talent og modelpoten­tiale, som det forekommer med så meget andet realitytv, hvor folk skal dyste på udseende, kager eller druk. Der skal være en tilpas blanding af talenter og jubelidiot­er, så det hele ikke bliver alt for perfekt med det til følge, at pastasalat- danskeren føler sig alt for utilstrækk­elig tirsdag aften foran fjerneren med en pakke snøfler.

være den fede DER SKAL ALTID dreng med, som ikke kan få en strandplad­s, og som vi alle sammen kan grine ad og føle os bedre end. I ’ Danmarks Næste Topmodel’ varer eliminerin­gen næsten halvdelen af programmet, og den gør ondt. En 18- årig fyr, der er på sammenbrud­dets rand efter at have fået en lind strøm af lort i hovedet hele dagen, får at vide, at hans billede er virkelig flot. Endog ros for sin skarpe profil. Men hans hage er retouchere­t skarpere. ’ Nå ja, bevares, men vi har jo også talt om, at du skal stramme op!’ er dommernes kommentar.

Det er, som om man forsøger at skabe ligevægt i programmet­s deltagersa­mmensætnin­g ved at hive folk ind, som man måske i starten godt er klar over, aldrig bliver modeller. Men de er god underholdn­ingsværdi. Og såfremt de er det, er der jo ingen grund til at have moralske kvaler.

heller ikke, DET ER DER I ØVRIGT når det kommer til modellerne­s alder og personlige grænser. En 22- årig mand parres med en 16årig pige på et fotoshoot. Det skal være meget sensuelt. Han tøver. For han skal ligne en, der nærmest dyrker sex med hende. Han kan ikke give sig hen – hun er jo kun et barn, og han synes, det føles forkert.

Men tilbagemel­dingen er kontant: Det har ikke noget med alderen at gøre; du er hyret til et job. Og hvis man er hyret til et job i modeverden­en, er det naturligvi­s o. k. at gnubbe sig op ad børn, så længe billedet bliver godt.

Det er karikeret og hult håne- tv hele vejen igennem, og der er tale om underholdn­ingsværdi på bekostning af selvværd og sexisme

’ Danmarks I DET MINDSTE GIVER Næste Topmodel’ anledning til at diskutere den overfladis­ke perfekthed­skultur, som vi tydeligvis befinder os i. Det er karikeret og hult håne- tv hele vejen igennem, og der er tale om underholdn­ingsværdi på bekostning af selvværd og sexisme.

Programmet giver et ganske horribelt billede af modeverden­en, som forhåbentl­igt ikke er repræsenta­tivt.

 ?? FOTO: KRESTINE HAVEMANN/ DISCOVERY NETWORKS ??
FOTO: KRESTINE HAVEMANN/ DISCOVERY NETWORKS
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark