Ekstra Bladet

BY MED 100 INDBYGGERE FÅR 1000 FLYGTNINGE

FRYGT FOR FREMTIDEN: Beboerne i nordtysk landsby Beboerne i nordtysk landsby er bekymrede for deres er bekymrede for deres sikkerhed, når 1000 sikkerhed, når 1000 flygtninge flytter ind flygtninge flytter ind

-

Og folk er nervøse eller rædselssla­gne – for indbrud og overfald. De frygter, at naturen lider skade. De frygter, at freden er slut Vi er slet ikke blevet spurgt, om vi ville have disse nye naboer

SUMTE ( Ekstra Bladet): Stilhed før stormen?

Det tager kun et minut at trille gennem den søvnige landsby Sumte i Niedersach­sen, Tyskland, kun 80 km øst for Hamborg.

Her bor 40- 50 pensionist­er, fem bønder og otte børnefamil­ier. I alt 100 mennesker her ved Elbens nordlige udløb i det forhenvære­nde Østtysklan­d.

Her er nul job. De få, som arbejder, pendler udenbys. Her er hverken politistat­ion eller supermarke­d, end ikke en kiosk, men her er trygt, selv om det er mørkt i vinterhalv­året. For gadebelysn­ingen er sporadisk og spar- som. Ligesom internetfo­rbindelsen. Køer græsser. Får og gæs er en del af bylivet.

Bysbørnene blev igen i går eftermidda­g befordret hjem fra en nærliggend­e flække med skolebus. Men ellers er der ingen kollektive transportm­uligheder. Der sker ikke meget. Men forleden jog en oplysning fra myndighede­rne skræk i livet hos mange i det lille lokalsamfu­nd.

1000 flygtninge på vej

1000 flygtninge, formentlig mestendels unge mænd, flytter i slutningen af måneden ind i byens barak- lignende kontorbygg­eri tegnet af den danske virksomhed ExpoHuse. Det har stået tomt et par år.

Ekstra Bladet besøgte i går byen. Og folk er nervøse eller rædselssla­gne – for indbrud og overfald. De frygter, at naturen lider skade. De frygter, at freden er slut.

Med én frygter intet; nemlig byens forhenvære­nde borgmester, den 72- årige Reinhold Schlemmer, som var den sidste borgmester under det kommunisti­ske styre. Han bor blot et stenkast fra sin nye nabo, asylcenter­et.

– Det bliver en gave for byen, hvor alle kan være trygge. Tænk engang, unge mennesker, som gerne vil arbejde. Tænk engang, hvilken velstand de bidrager med. Vi må nedbryde barrierer ved at tale samme sprog. De må lære tysk, eller vi må lære arabisk, siger han og peger mod pladsen foran barakkerne, hvorfra aggressive vagter kort forinden havde bortvist Ekstra Bladets medarbejde­re.

Højeste alarmbered­skab

For sikkerheds­folk og politi er allerede inden, flygtninge­ne er flyttet ind, i allerhøjes­te alarmbered­skab. Blot 25 kilometer herfra blev et asylcenter for nylig brændt af. Og otte kilometer væk ligger en naziborg. Tirsdag dukkede den berygtede nationalso­cialist Udo Pastörs op i Sumte og forsøgte at komme ind i centeret med sit slæng.

De blev afvist, men demonstrer­ede i byen og ophængte bannere med fremmedfje­ndske bandbuller. Noget, som alle Ekstra Bladet talte med i går, tog skarpt afstand fra.

– Vi nåede heldigvis at afvise disse personer, og vi har styr på sikkerhede­n, lovede en betjent.

Frygten nager

Men frygten for krænkelser og kriminalit­et nager i byen, så forleden forsikrede myndighede­r under er særdeles

velbesøgt borgermøde om, at alle kan være helt trygge.

– Det er jeg stadig ikke, siger pensionist­en B. Drebitz, som bor 250 meter fra asylcenter­et og Reinhold Schlemmer.

– Vi er slet ikke blevet spurgt, om vi ville have disse nye naboer. Det er bare blevet sådan. Men det jeg vant til: Overmagten bestemmer, ligesom før Murens fald i 1989, siger han.

Ikke blot beboerne er utilfredse. Medlemmer af Kansler Merkels eget parti, CDU, kritiserer nu offentligt, at regeringen accepterer, at op i mod en million flygtning i år strømmer ind i landet.

Således også i Sumte, hvor kanslerens partifælle Christian Fabel er borgmester.

Frygter for børn og kvinder

’ Det, jeg frygter mest i Sumte, er antallet af flygtninge.’

’ Indbyggern­e frygter for deres sikkerhed, sundhed, deres huse, deres børn og deres kvinder. Flygtninge­ne kan bevæge sig frit omkring i Sumte. Men vore huse og gårde er knap afmærket med skel. Alle normale vesteuropæ­ere forstår, hvor en matrikel slutter. Men det forstår en flygtning ikke’, sagde borgmester­en efter mødet forleden til det nordtyske medie N- TV.

 ??  ?? De har lovet gadelys
– Freden er slut. Vi kan ikke mere leve vores fredelige liv. Det er en lille trøst, at myndighede­rne har lovet, at der etableres gadebelysn­ing hele natten, siger hr. Hammer.
De har lovet gadelys – Freden er slut. Vi kan ikke mere leve vores fredelige liv. Det er en lille trøst, at myndighede­rne har lovet, at der etableres gadebelysn­ing hele natten, siger hr. Hammer.
 ??  ??
 ??  ?? Denne tidligere kontorbygn­ing skal rumme de fleste af Sumtes nye indbyggere.
Denne tidligere kontorbygn­ing skal rumme de fleste af Sumtes nye indbyggere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark