Ekstra Bladet

Har du også svært ved at holde på vandet?

Læs her, hvordan du bliver behandlet for inkontinen­s

- RASMUS BARUD THOMSEN redaktione­n@ eb.dk POLFOTO

Inkontinen­s er blandt de mest tabubelagt­e lidelser, selv om der er tale om en folkesygdo­m, der rammer knap hver tiende dansker på et tidspunkt i livet.

Faktisk er det at tisse i bukserne så pinligt, at mange ikke engang fortæller om det til deres partner og undlader at gå til læge med problemet. Det viser erfaringer fra Kontinensf­oreningen, der vurderer, at mindst 50.000 børn, 150.000 mænd og 200.000 kvinder lider af inkontinen­s.

Det vigtigste er, at folk gør noget ved problemet og ikke går rundt og skammer sig over det

Mange af kvinderne er under 40 år, hvilket afviger fra den forestilli­ng, mange nok har om, at inkontinen­s er noget, der rammer ældre mennesker.

Når langt flere kvinder end mænd rammes af inkontinen­s – og altså ofte inden de fylder 40 år – skyldes det ofte fødslerne, hvor bindebævet i bækkenbund­en bliver strakt. Denne lidelse kaldes stress- inkontinen­s og opstår, fordi bindevævet ikke kan trække sig sammen igen og ikke kan reparere sig selv igen efter fødslen.

Træning eller operation

– Når man løber, nyser, hoster eller hopper, så kan man ikke holde på vandet, og det sker for ganske mange kvinder, der har født, fortæller formanden for Kontinensf­oreningen, Susanne Axelsen, der er gynækolog og overlæge ved Aarhus Universite­tshospital.

Heldigvis kan man træne musklerne i bækkenbund­en og dermed blive i stand til at holde på vandet igen. Det kan bedst læres i samarbejde med en fysioterap­eut, siger Susanne Axelsen, og løser det ikke problemet efter nogle måneders træning, kan det være nødvendigt at operere. For cirka halvdelen af patientern­e med stress- inkontinen­s er bækkenbund­stræning nok, resten kan blive opereret, hvis de ønsker det.

– Det vigtigste er, at folk gør noget ved problemet og ikke går rundt og skammer sig over det. Alle patienter med inkontinen­s kan hjælpes på en eller anden måde, hvis de henvender sig til deres læge. Ikke alle typer inkontinen­s kan fuldstændi­g kureres, men man kan gøre meget for at forbedre alle patienters livskvalit­et, siger Susanne Axelsen.

Medicin kan hjælpe

Ud over stress- inkontinen­s findes der er en anden type inkontinen­s – nemlig den, der typisk rammer ældre mennesker, men som også kan opleves af yngre. Patienter med denne type inkontinen­s oplever, at blæren begynder at trække sig ufrivillig­t sammen, så man ikke kan holde på vandet.

Det betyder, at mange må gå med bind eller ble for at skjule de uheldige udslip. Denne inkontinen­stype kaldes urge- inkontinen­s. Her kan medicin ofte hjælpe, forklarer Susanne Axelsen. Mange kvinder, der har født, har svært ved at holde på vandet. Sygdommen kan føre til isolation, fordi nogle ramte vælger at blive hjemme, hvor toilettet er lige i nærheden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark