Ekstra Bladet

JEG ER SOM EN FAR FOR ZLATAN

John Steen Olsen har de seneste 14 år opbygget et tæt og meget personligt forhold til den svenske verdensstj­erne Zlatan Ibrahimovi­c

- MADS GLENN WEHLAST

AJAX-SCOUTEN Selv om John Steen Olsen er 72 år, har han ikke tid til at være pensionist.

Som scout for Ajax med Skandinavi­en som arbejds- område har han rigeligt at se til.

Der er hele tiden en ny fodboldkam­p at se. Hele tiden et nyt talent han skal veje på vægtskålen.

Men der er forskel på ta- Mandag aften scorede Zlatan ’Guldbollen’ for 10. gang i træk, men da han i 2009 var fraværende, var det John Steen Olsen, der modtog den på Zlatans vegne.

POLFOTO lenter. Da han for 15 år siden fandt det svenske stortalent Zlatan Ibrahimovi­c, der siden udviklede sig til en verdensstj­erne, skulle han ikke bruge særlig lang tid til at vurdere, om han havde potentiale til Ajax.

Man siger ofte, at fodboldbra­nchen er en barsk verden, hvor man ikke møder venner. Og slet ikke nogen man har livet ud.

Det gjorde John Steen Olsen, da han havde hjulpet Zlatan fra Malmö FF til Ajax. For siden dengang har venskabet kun udviklet sig. I dag er de tætte og nære venner. For John Steen er svenskeren aldrig længere end et telefonopk­ald væk.

– Jeg er specielt glad for at se, hvordan det er gået ham, når jeg tænker på, hvad han kommer fra. Der var ikke meget at gøre godt med, da han var dreng. Pengene var små, og der var dårligt til salt på et æg. Vi har opbygget et fantastisk venskab. Et venskab for resten af livet. Man kan godt sige, at jeg er som en slags far for ham, siger John Steen Olsen til Ekstra Bladet.

Da Danmark og Sverige havde trukket hinanden i playoff, ringede John Steen John Steen Olsen, der her kar kastet sig over Zlatans biografi, fandt for 15 år siden det svenske stortalent i Malmö FF og hjalp ham til Ajax i Holland. Siden dengang har venskabet kun udviklet sig.

også straks til Zlatan for at få en snak om den foreståend­e duel.

– Han spurgte mig om Danmark har et godt hold. Jeg svarede ham, at vi har et fint hold, men har svært ved at lave mål og derfor kun mangler en der hedder Zlatan, smiler John Steen Olsen. Sådan fandt jeg Zlatan Vi skruer tiden tilbage til år 2000. På det tidspunkt er Zlatan bare 18 år. Han har spillet den første seniorsæso­n i Malmö FF, hvor han blev indskiftet seks gange og scorede ét mål.

På det tidspunkt havde John Steen allerede været forbi, og han var slet ikke i tvivl om potentiale­t.

– Da jeg så ham første gang tænkte jeg: Hold da helt

kæft. Han kan altså noget helt specielt, fortæller John Steen Olsen, der helt usædvanlig­t for nutidens konkurrenc­esituation nåede at se Zlatan mange gange, inden parterne indgik en aftale.

– Jeg var sikker allerede første gang, jeg havde set ham. Dengang var der ikke så mange scouts, så man kunne sagtens se spillerne 15- 20 gange. Og så mange gange så jeg Zlatan. I dag ville det ikke gå. Her skal man slå til efter anden eller tredje gang, forklarer han.

Hold mund om lønnen

Det var i år 2000. Da det blev 2001, mødtes de igen. På La Manga hvor både Ajax og Malmö FF var på træningsle­jr.

John Steen Olsen fortæller:

– Malmø skulle spille en kamp, hvor Zlatan løb og varmede op. Ajax’ andenholds­træner, tidligere landsholds­spiller John van ’ t Schip, kom hen til mig og sagde: Jeg har set rigeligt.

– Allerede på det tidspunkt kunne jeg fornemme, at der var en stigende interesse for Zlatan. Jeg måtte ringe til sportschef Leo Benhakker, der fløj fra Holland til Spanien. Både ham og træner Co Adriaanse kom til Spanien.

– Jeg sad nede bag målet sammen med Co Adriaanse, da Zlatan scorede et rent kunstnermå­l. Han stod uden for feltet og flugtede bolden i mål. Det var helt fantastisk. Hverken Benhakker eller Adriaanse var længere i tvivl. De ville bare have ham.

– Da forhandlin­gerne gik i gang, foregik det på et hotel i

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? To der står sammen
FOTO: LARS POULSEN To der står sammen
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark