Ekstra Bladet

Fars død sendte familien i fattigdom

Der blev vendt op og ned på Karina Yildirims og hendes fire børns liv, da deres far fik kraeft og døde inden for en måned

- THOMAS SZLAVIK

Karina Yildirim og hendes to yngste sønner, Cemal og Cem, uden for det gamle og ikke saerlig velholdte hus, hvor de betaler en høj husleje, for at børnene kan blive blandt deres kammerater. Fra et liv med god økonomi, bil og egen forretning aendrede Karina Yildirim fra Avedøre og hendes fire børns liv sig på en enkelt måned til et liv i fattigdom. Hendes samlever og børnenes far blev revet fra dem, da han blev ramt af galopperen­de knoglekrae­ft.

– Han begyndte at klage over smerter i hofterne og benene, og en måned senere døde han. Den første uge gik han med en krykke, den anden uge gik han med to, den tredje uge kørte han i kørestol, og fjerde uge lå han på Rigshospit­alet og døde. Det gik så staerkt, siger Karina Yildirim, der for fire år siden pludselig som 39-årig stod alene med de fire børn og skulle overleve på en førtidspen­sion.

Hun er en af de mange tusind, der i år har søgt Dansk Folkehjael­p og Ekstra Bladet om julehjaelp for overhovede­t at have en mulighed for

at komme økonomisk gennem julen og sikre, at hendes børn også får en god juleopleve­lse.

Kaemper for børnene

To af dem er 20 og 19 år og flyttet hjemmefra. Men for Cem på ti og Cemal på 13 år står den på spaghetti med kødsovs eller lasagne juleaften, hvis de ikke får hjaelp.

– Jeg har naesten ingen penge. Når de helt faste udgifter til husleje, lys og varme er betalt, er der knap 2700 kr. tilbage om måneden, som også skal daekke ting som tvlicens, buskort til børnene, mobiltelef­on, tøj, mad og alt andet, siger Karina Yildirim.

Hun kaemper alligevel for at give børnene så mange muligheder som muligt. De er begge tilknyttet en lokal klub, hvor der bl.a. spilles en del fodbold, og hvor de har fået fripladser.

De går begge på specialsko­ler, og Cems skole har anbefalet, at han kommer til at gå til ishockey.

– Det er, fordi der i ishockey er så mange elementer, der kan hjaelpe ham. Så det forsøger vi, selv om det ser helt umuligt ud. Det er jo så dyrt. I første omgang har han lånt noget udstyr i klubben, og jeg vil også forsøge at få kommunen til at give tilskud. Men det ser sort ud. Jeg fik et chok, da jeg hørte, hvad ishockey koster. Så får

vi ikke hjaelp, må han holde op igen, konstatere­r Karina Yildirim.

To år før hendes mand døde, kom hun selv på førtidspen­sion. Indtil da havde hun sammen med manden drevet kioskforre­tning forskellig­e steder i Københavns-området.

– Det er jo et helt andet liv. Før havde vi bil, og kunne også tage forskellig­e steder hen med børnene som en helt almindelig familie. Det er der ikke noget af mere. Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har vaeret på ferie. Sidste sommer tilbragte Cem og Cemal udelukkend­e i klubben.

Ønsker sig en fødselsdag

Umiddelbar­t efter mandens død flyttede Karina Yildirim vaek fra Avedøre Stationsby, selv om de havde en god bopael der. Hun måtte bare vaek fra området og minderne. Det førte dem til et billigt hus syd for Køge og siden til Hedehusene. Nu er familien tilbage i et lejet hus i Avedøre.

– Huslejen er lidt dyr. Men drengene trivedes ikke de andre steder. De ville gerne tilbage til deres kammerater og de omgivelser, de er vokset op i. Og det er jo også en vigtig ting at tage hensyn til, siger Karina Yildirim.

Tiårige Cem ønsker sig meget at holde en rigtig fødselsdag. Men det er ikke muligt.

Normalt kan det blive til boller og lagkage med den naermeste familie. Ikke noget med kammerater, ligesom kammerater­ne heller ikke inviterer til fødselsdag, fordi de fleste er i samme situation.

Julehjaelp gør en forskel

– Gaver kan det heller ikke blive til. Sidste jul kunne jeg give dem hver et par sportssko med julehjaelp fra Frelsens Haer, i år håber jeg på hjaelp fra Dansk Folkehjael­p og Ekstra Bladet. Det vil betyde gaver og laekker mad. Det vil vaere en enorm forskel, siger Karina Yildirim.

Juletraeet er af plastik og bliver genbrugt år efter år.

I 10-15 år har hun selv lidt af fibromyalg­i og kroniske smerter i hele kroppen. Efter en lang raekke undersøgel­ser og behandling­er med medicin og massage og arbejdsprø­vninger kom hun på smerteklin­ikken på Rigshospit­alet, som i løbet af halvanden måned stillede den diagnose, som siden udløste førtidspen­sionen. I dag er hun dybt afhaengig af den smertestil­lende medicin.

– Den fjerner det vaerste, men det gør stadigvaek ondt, og jeg kan ikke undvaere medicinen, siger hun.

Og det gør heller ikke økonomien bedre i børnefamil­ien i Avedøre.

Den tredje uge kørte han i kørestol, og fjerde uge lå han på Rigshospit­alet og døde. Det gik så staerkt

 ?? FOTO: THOMAS SZLAVIK ??
FOTO: THOMAS SZLAVIK
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark