Ekstra Bladet

KLAUSTROFO­BISK KRIGSDRAMA

’Under sandet’ er et godt bud på årets bedste danske film

-

Under sandet Instr.: Martin Zandvliet Medv.: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Louis Hoffmann, Leon Sidel m.fl. 100 min. Premiere i dag landet over

BBBBB

Lad det vaere sagt med det samme: ’Under sandet’ er en fremragend­e film. Og det er den af mange årsager. Ikke mindst fordi den fortaeller mig en vigtig historie fra den virkelige verden, som jeg aldrig havde hørt før. Men selvfølgel­ig først og fremmest fordi den fortaeller den godt.

Nu er besaettels­estiden jo ikke ligefrem noget underbelys­t emne, men historien om de 2000 tyske soldater (mange af dem purunge knaegte), der i månederne efter befrielsen blev beordret til at fjerne landminern­e på de vestjyske strande, hvilket resultered­e i, at omkring halvdelen af dem blev enten draebt eller lemlaestet, er – måske forståelig­t nok – ikke en af dem, vi råber højest om.

Indebraend­t

Det er faktisk kun historiker­en Helge Hagemann, der i sin bog ’Under tvang’ fra 1998 har beskrevet forløbet, og den bog er udgangspun­ktet for Martin Zandvliets ellers fiktive historie (han står for både manuskript og instruktio­n).

Vi følger den tvetydige, indebraend­te danske sergent Carl Leopold Rasmussen (en helt igennem eminent Roland Møller i sin første hovedrolle), der får til opgave at lede en flok unge soldater gennem minerydnin­gen. Det viser sig hurtigt, at tyskernes minekort er mildest talt mangelfuld­e, og så er der jo ikke andet at gøre end at laegge sig på alle fire i sandet og kravlende prøve sig frem.

Skraemmend­e

Zandvliet fanger på decideret skraemmend­e facon den klaustrofo­biske angst, som de udsultede drenge/unge maend arbejder under, og man venter hele tiden anspaendt på det naeste brag, der får legemesdel­ene til at flyve gennem luften. Det er filmhåndva­erk af høj, høj klasse.

Han beskriver også med stor trovaerdig­hed tyskernes afmagt og danskernes opsparede had – både hos lokalbefol­kningen og blandt de danske militaerfo­lk. Vi kan vist godt røbe, at den danske haer ikke just indtager nogen flatterend­e position. Isaer Mikkel Boe Følsgaards befalingsm­and fremstår som en led, ufølsom satan.

Møllers Carl er også indledning­svis en barsk børste, men hans daglige omgang med tyskerne bløder ham langsomt op, uden at han dog ligefrem bliver nogen spejderdre­ng. Vi har hele tiden på fornemmels­en, at han har sine egne ting at slås med, uden at det bliver naermere defineret.

En svaer rolle, som Møller klarer med bravur, og lur mig, om vi ikke kommer til at se meget mere til ham fremover. Naturtalen­ter er trods alt ikke hverdagsko­st.

Zandvliet har med tre virkelig gode – og vaesensfor­skellige – film på stribe, ’Applaus’, ’Dirch’ og nu ’Under sandet’, markeret sig som en af landets vaesentlig­ste manuskript­forfattere og instruktør­er. Og ’Under sandet’ er et godt bud på årets bedste danske film.

hq

Det er filmhåndva­erk af høj, høj klasse

Boksefilme­n ‘Creed’ fortaeller en historie, som synes at vaere trukket i en slikautoma­t og er komplet blottet for overraskel­ser. Roland Møller er eminent i sin første hovedrolle som den danske sergent Carl, der skal tvinge tyskerne til at rydde op efter sig selv.

 ?? FOTO: HENRIK PETIT ?? Sevaerdig
FOTO: HENRIK PETIT Sevaerdig
 ?? FOTO: BARRY WETCHER ??
FOTO: BARRY WETCHER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark