Ekstra Bladet

Bagsiden af kendis-medaljen

BAGSIDEN AF KENDISMEDA­LJEN: Paw Henriksen holdt op med at gå i byen alene efter et overfald

- MARIA LÜTZEN malu@eb.dk

Selv om det er ni år siden, vaekker overfaldet stadig ubehagelig­e minder hos skuespille­r Paw Henriksen. Han stod i kø til natklubben Copenhagen Jazzhouse en lørdag nat i marts 2007. Ved et uheld stødte han ind i en større gruppe unge maend, som blev voldsomt provokered­e.

Ifølge skuespille­ren, som på det tidspunkt var aktuel i en tv-serie, begyndte maendene helt umotiveret at slå og sparke ham. Overfaldet gav ham en braekket finger, en løs tand og en flaekket laebe.

Paw Henriksen er en af en raekke kendte danskere, som er blevet slået ned i nattelivet. Noget, som kendisser ifølge en adfaerdsek­spert er mere udsatte for at blive end andre.

– Det var ydmygende at blive gokket ned. Indtil da kunne jeg godt lide at gå i byen alene og havde ikke taenkt over hvor udsat og sårbar, man egentlig er. Det holdt jeg op med. Ikke fordi, jeg var bange for noget, jeg gad bare ikke flere overskrift­er. Den kan altid blive vendt mod mig: ’Var han ikke bare selv for fuld?’ Det synes jeg selv er uprofessio­nelt, siger Paw Henriksen.

Bedste ven slået ned

Han forklarer, at han helst ikke ville tale om overfaldet i medierne umiddelbar­t efter, det fandt sted.

– Jeg gik ikke i tv eller radio. De idioter, der havde gjort det, havde i forvejen fået en forside (på Ekstra Bladet, red.). Hvis jeg også skulle sidde i ’Go’ Aften’ og ’Go’ Morgen Danmark’, ville de få endnu mere tid, siger han og fortsaette­r:

– Oven i det var en af mine bedste venner, bokseren Johnny Bredahl, blevet slået ned et halvt år før og havde fået ødelagt hele sit liv, og jeg havde en braekket lillefinge­r, blå maerker og ømme taender. Jeg syntes, der var for-

skel på tingene.

Men selv om han rent fysisk hurtigt kom sig, havde overfaldet et laengere efterspil. I stedet for at tale med nogen begravede han sig i arbejde.

Tal om det

– Jeg havde ikke andet valg. Jeg optog film om dagen og spillede på teateret om aftenen. Men jeg kunne godt maerke senere hen, at det havde påvirket mig. Det er ydmygende at føle sig degraderet til et stykke kød, som andre slår på. Og det går ud over ens retfaerdig­hedssans. Hvordan kan folk tillade sig det? spørger han og anbefaler andre voldsofre at få talt om oplevelsen.

Han mener ikke selv, at hans kendte ansigt var direkte årsag til, han blev slået ned.

– De var blevet afvist i døren og var bare ude på at slås Men der vil jo altid vaere nogen, som er dumme nok til at tro, at man er ligesom den rolle, man spiller, siger Paw Henriksen, som spillede den småracisti­ske politimand Kim i ’Anna Pihl’, da han blev slået ned.

Det var ydmygende at blive gokket ned. Indtil da kunne jeg godt lide at gå i byen alene

Niels Brinch

Den garvede vaert på kriminalma­gasinet ’Station 2’ blev offer for vold på vej hjem fra en bytur i 2010. Ved Sankt Hans Torv på Nørrebro i København var der gadefest, så han stoppede op og røg en smøg.

– Pludselig hører jeg en idiot, der råber stikkersvi­n og politisvin, og så får jeg en på baerret, fortalte han dagen efter til Ekstra Bladet.

Han mente, at det var hans vaerts-job, der lå til grund for den umotivered­e vold.

– Det er jo ikke mig som menneske, der bliver overfaldet. Det er jo studievaer­ten Niels Brinch. Jeg repraesent­erer TV2 både på News og i andre sammenhaen­ge. Det synes jeg sgu er lidt ubehagelig­t. Men jeg har altid vidst, der er en risiko for det, sagde Niels Brinch.

Nicolai Schwartz

Paradise-deltageren blev overfaldet efter et besøg på diskotek Nevermind, der primaert henvender sig til homoseksue­lle. Han var på vej hjem en aften i 2012 og blev slået ned bagfra af en mand på cykel, som også stjal hans mobiltelef­on.

Shaka Loveless

Sangeren blev overfaldet på Skanderbor­g Festival sidste år af en vred mand, som beskyldte ham for at stjaele hans tekster. Manden havde fundet vej til et ellers lukket backstage-område.

Medina

Samme mand, som overfladt Shaka Loveless, har i laengere tid forfulgt Medina og blandt andet sendt dødstrusle­r og opsøgt hende i hendes hjem.

– Det skraemmer mig meget, at der ikke er blevet sat en stopper for det her noget før. Jeg føler mig jo truet, når han opsøger mig i mit hjem. Og jeg forstår ikke, hvad det er, han vil mig. Han har stået i seks timer i regnvejr og ringet på min dørtelefon, så jeg til sidst måtte have den koblet fra, sagde Medina til Her & Nu, da hendes stalker i oktober sidste år var i retten for at have overtrådt sit polititilh­old mod sangerinde­n.

Jes Dorph-Petersen

Den populaere tv-vaert var sikker på, han skulle have taesk, da han som vaert på kriminalma­gasinet ’Station 2’ i midten af 90’erne var på vej hjem i Odenses gader en nat.

– Når vi mødte folk fra de miljøer, vi beskaeftig­ede os med i programmet, blev vi opfattet som politivenn­er. Niels Brinch og jeg havde lige lavet et indslag med fokus på unge kriminelle indvandrer­e, og en nat blev jeg passet op af en gruppe på gaden, som var truende, og hvor jeg nåede at taenke: ’Nu får du en på lampen’, fortaeller Jes Dorph-Petersen.

Han fik dog talt gruppen af unge maend til ro, og de lod tv-vaerten vaere i fred.

Generelt har han vaeret forskånet for chikane i løbet af sin tv-karriere, men gennem årene er der mange, der har skrevet meget aggressivt til ham, som han formulerer det.

– Jeg får jo meninger fra folk, hvor det bliver personligt, og hvor de miskredite­rer mig som menneske. Som for eksempel at kalde mig et dumt svin. Paradoksal­t nok var jeg mere udsat for grove tilråb, da jeg var vaert på ’Hvem vil vaere millionaer?’ (2001, red.), fordi folk var sure over, at jeg forsøgte at hyle deltagerne ud af den, siger Jes Dorph-Petersen.

Susan K.

En bytur i 2009 resultered­e i et saebeøje for realitybab­en Susan K. En mand råbte luder efter hende på gaden, og da hun svarede igen, fik hun flere slag i hovedet.

Veninderne Kira Eggers og Mascha Vang blev i januar 2014 slået ned på natklubben Sunday. Overfaldsm­anden gav Mascha et knytnaeves­lag i ansigtet og slog Kira to gange.

– Jeg er blå og haevet i hele hovedet. Jeg har rigtig mange smerter, og jeg er dybt rystet og meget ked af det, sagde Mascha Vang dengang til Her & Nu.

Kira Eggers havde ikke lyst til at tale med medierne, men nu, godt to år senere, fortaeller hun, hvordan hun oplevede tiden efter overfaldet.

Braende på bålet

– Når man er udsat for sagesløs vold, har det et langt, psykisk efterspil. Jeg har naesten ikke vaeret i byen siden, for jeg gider ikke løbe ind i ham, og hans venner. Når jeg ser en, der ligner ham, eller hvis nogen kigger lidt for laenge, bliver jeg paranoid, siger modellen.

Oven i chokket efter overfaldet måtte Kira Eggers også kaempe med en opmaerksom­hed, hun godt kunne have vaeret foruden. Comedysite­t Funnyhaha lagde et fotomanipu­leret billede op af en forslået Mascha Vang med teksten: ’At få taesk er ligesom at traene. Man er mest øm på tredjedage­n.’

– De smed så meget braende på et bål, der for mig var ude af kontrol. Jeg ville bare gerne vaere i fred. Man er jo i forvejen rystet og i chok.

Fik omstødt faengselsd­om

Gerningsma­nden fik en dom på 60 dages ubetinget faengsel i Østre Landsret i juni sidste år, men 13. april omstødte Højesteret den til en betinget faengselsd­om med samfundstj­eneste.

En ny lov, der trådte i kraft

sidste sommer, udvider nemlig rammerne for, hvornår man kan idømme samfundstj­eneste i stedet for ubetinget faengsel. Blandt andet når det er første gang, gerningsma­nden overtraede­r loven, og ved såkaldt simpel vold.

Kira Eggers er ikke optaget af, at hendes overfaldsm­and ikke skal bag tremmer.

– Jeg er ikke sikker på, faengsel hjaelper. Men jeg synes, han skal maerke det på sin pengepung big time. Og eventuelt sidde ansigt til ansigt med mig og vise, at han angrer. Men at han indtil videre slet ikke har fået nogen straf – det er som at slå mig en tredje gang.

Føler mig latterligg­jort

Helt generelt mener hun, at strafferam­men skal udvides.

– Mit drømmescen­arie er, at Søren Pind vil kigge på det. Jeg tror, mange vil vaere glade for at se højere straffe for umotiveret vold, siger hun og tilføjer:

– Det allervaers­te ved det her er, at jeg ikke føler retfaerdig­hed. Han (overfaldsm­anden, red.) har begået en fejl, han er en idiot, men det er retssystem­et, som i sidste ende får en til at føle sig latterligg­jort, konstatere­r Kira Eggers.

Mascha Vang er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendels­er.

5088 volds-anmeldelse­r fik politiet i første kvartal 2016. Kilde: Danmarks Statistik

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? I farezonenP­aw Henriksen blev slået ned i nattelivet. Noget, som kendisser ifølge en adfaerdsek­spert er mere udsatte for at blive.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN I farezonenP­aw Henriksen blev slået ned i nattelivet. Noget, som kendisser ifølge en adfaerdsek­spert er mere udsatte for at blive.
 ??  ?? Paw Henriksen var aergerlig over forsiden på Ekstra Bladet efter overfaldet. – Mange troede, jeg var racist, fordi de kun laeste overskrift­en og ikke hele artiklen, siger han.
Paw Henriksen var aergerlig over forsiden på Ekstra Bladet efter overfaldet. – Mange troede, jeg var racist, fordi de kun laeste overskrift­en og ikke hele artiklen, siger han.
 ?? FOTO: NIELS HOUGAARD/POLFOTO ?? Som vaert på kriminalma­gasinet ’Station 2’ blev Jes Dorph opfattet som politiven.
FOTO: NIELS HOUGAARD/POLFOTO Som vaert på kriminalma­gasinet ’Station 2’ blev Jes Dorph opfattet som politiven.
 ??  ?? Ekstra Bladet 17. januar 2010.
Ekstra Bladet 17. januar 2010.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Nicolai Schwartz blev slået ned bagfra.
FOTO: ANTHON UNGER Nicolai Schwartz blev slået ned bagfra.
 ?? PRIVATFOTO ?? Susan K. med sit saebeøje.
PRIVATFOTO Susan K. med sit saebeøje.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Medina har fået tilsendt dødstrusle­r.
FOTO: ANTHON UNGER Medina har fået tilsendt dødstrusle­r.
 ?? FOTO: DANIEL HJORTH/POLFOTO ?? Shaka Loveless blev overfaldet.
FOTO: DANIEL HJORTH/POLFOTO Shaka Loveless blev overfaldet.
 ?? FOTO: JANUS NIELSEN ?? Lad ham betale Kira Eggers ville ønske, at gerningsma­nden blev ramt på pengepunge­n. Og hun ville ikke have noget imod at sidde ansigt til ansigt med ham, hvor han viste, at han angrer.
FOTO: JANUS NIELSEN Lad ham betale Kira Eggers ville ønske, at gerningsma­nden blev ramt på pengepunge­n. Og hun ville ikke have noget imod at sidde ansigt til ansigt med ham, hvor han viste, at han angrer.
 ??  ?? Der skulle gå mere end to år, før Kira og Maschas voldsmand fik sin endelige dom.
Der skulle gå mere end to år, før Kira og Maschas voldsmand fik sin endelige dom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark