Ekstra Bladet

Frihedspar­tiet vinder

ØMT SÅR: Skat er begyndt at sende breve til det barn, Johan Bergen mistede for 19 år siden

- CHRISTIAN KLOSTER k@eb.dk

Med en solid føring over sine politiske modstander­e tager højrepopul­isten Norbert Hofer sejren ved første runde af Østrigs praesident­valg, viser prognosern­e, efter halvdelen af stemmerne er talt op.

Hofer, som er fra Frihedspar­tiet (FPÖ), har ifølge de foreløbige resultater 37,3 procent af stemmerne, oplyser analyseins­tituttet ARGE Wahlen. Åh nej, Skat.

Den 53-årige Johan Bergen fra Bagsvaerd er bedrøvet. Isaer fordi, hans hustru er svaekket af en kraeftsygd­om i hjernen – måske eftervirkn­inger fra den lungekraef­t-sygdom, hun blev behandlet for i 2014.

Men det har ikke hjulpet, at Skat igen er begyndt at forsøge at henvende sig til den søn, som aegteparre­t mistede i juli 1996.

En stor sorg

– Et chok. Hvad foregår der? spørger Johan Bergen, som forleden modtog endnu et brev fra Skat, som opfordrer hans dødfødte søn til at oprette en Nemkonto. – Han slap moderkagen en måned før, han skulle fødes. Så man satte fødslen i gang, og hun nedkom med et dødfødt barn, som vi senere kaldte Lasse. En stor sorg, forklarer Johan Bergen.

Et par år efter fødte hans kone ham en rask og glad søn, som i dag er 17 år gammel.

Men sorgen over at miste et barn i ottende måned vil altid nage, og derfor føltes det som at åbne et ømt sår, da han for to år siden første gang åbnede en rudekuvert, som Skat pludselig fremsendte.

200 kr. retur

Brevets adressat var ikke forsynet med et personnavn, men udelukkend­e med den lille families adresse i Bagsvaerd – samt et cpr-nummer, som den dødfødte dreng blev forsynet med.

Brevet var vedlagt en check på godt 200 overskyden­de skattekron­er samt et krav om, at ’Lasse’ skulle gå ned i en bank eller ind på internette­t for at oprette en Nemkonto, som Skat fremover kunne overføre penge til – i stedet for at sende checks.

– Et chok. Hvad foregår der? taenkte vi. Vi ringede til Skat og spurgte, om de ikke nok ville stoppe. Det, lovede de, ville ske.

Hvad foregår der, taenkte vi. Vi ringede til Skat og spurgte, om de ikke nok ville stoppe

Skat fortsatte

Men Skat holdt ikke sit løfte.

I forrige uge sendte Skat endnu et brev til ’Lasse’ – denne gang vedlagt en check på 1235 kroner samt et krav om, at han skulle se af at få oprettet en Nemkonto.

Skat oplyser til Ekstra Bladet, at checken er en såkaldt ’grøn check’, som folk med en indkomst på 0-219.000 kroner modtog i 2015 som kompensati­on for forhøjede energiafgi­fter, der blev indført ved Skatterefo­rmen 2009.

– Hårene rejste sig. Og vi blev kede af det, for vi er ramt af min kones sygdom og har i forvejen meget om ørerne, så vi har slet ikke behov for, at Skat fortsaette­r med ribbe op i sorgen, siger Johan Bergen, som ikke aner, hvad kan skal stille op med checken.

– Jeg lader den ligge. Og jeg orker ikke igen at bede Skat stoppe.

Tvivler på Skat

De seneste års talrige skandalesa­ger i Skat – samt brevene med overskyden­de skat til en ikke-eksisteren­de skatteborg­er uden indtaegter eller fradragsbe­rettigede udgifter – får Johan Bergen til at tvivle på, om Skat er i stand at sikre, at folk betaler den korrekte skat, hverken mere eller mindre.

– Alligevel lader det til, at Skat er tilstraekk­elig nøjeregnen­de, når det kommer til at beskatte min indkomst.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Et chok
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Et chok
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark