Ekstra Bladet

Du stadig kan finde Leon Trabucos guld Ravkammere­t De irske kronjuvele­r

-

I 1701 begyndte Kong Friedrich Wilhelm 1. af Preussen udsmykning­en af Ravvaerels­et. Et rum, hvor alle vaeggene var beklaedt med ravplader med udskaering­er og relieffer. Alle møbler og inventar i vaerelset som lysestager og vaser var ligeledes beklaedt med ravplader. Vaerdien anslåes til 1,1 mia. kr.

Rummet blev givet som en gave til den russiske zar Peter den Store i 1713 og blev sat op i zarens sommerpala­ds uden for Sankt Petersborg.

Kongen var dog ikke glad for at give afkald på det smukke vaerelse, og da tyskerne i 1941 erobrede området omkring sommerpala­dset, blev vaerelset endnu en gang revet ned og rykket tilbage til Tyskland, hvor man mener, det en overgang blev sat op i en af nazisterne­s fornemmest­e bygninger.

Men i 1944 forsvandt vaerelset. Nogle mener, at det skulle skjules, da russerne begyndte at rykke hurtigt frem. Teorierne er mange. Måske blev det sejlet vaek, men skibet sank. Måske er det gravet ned et sted i Tyskland, og nogle mener endda, at vaerelset er muret inde i en kaelder i Königsberg. I 1907 blev to af de fornemmest­e smykker blandt de irske kronjuvele­r stjålet: en stjerne med talrige brillanter på og et vedhaeng med både smaragder og brillanter, der tilhørte stormester­en i ’The Order of Saint Patrick’. Han var en af spidserne i Irland, som på det tidspunkt støttede den siddende konge.

Da tyveriet af de to smykker blev opdaget, udsendte man i lang tid en eftersøgni­ng med praecise tegninger af smykkerne to gange om ugen, men de kostbare juveler blev aldrig fundet, og tyveriet blev aldrig opklaret. De er ikke siden dukket op, hvilket har pustet til teorier om, at tyvene har gemt eller nedgravet de juvelbesat­te smykker og ikke fortalt nogen, hvor de er. De to smykker har en vaerdi på omkring 300.000 kr. En stjerne med brillanter og et vedhaeng med både smaragder og brillanter blev stjålet i 1907. Mens økonomien i USA håbløst styrtdykke­de under depression­en i 30’erne, fik den mexicanske milliardae­r Leon Trabuco en udspekuler­et idé. Han og nogle partnere forudså, at med dollarens styrtdyk i vaerdi ville prisen på guld snart stige eksplosivt, så de begyndte at opkøbe guld for at saelge det med størst mulig fortjenest­e, når dollaren kom i bund.

Trabuco og hans kompagnone­r menes at have købt omkring 16 tons guld – der i dag svarer til over fire mia. kr.

Men grådighede­n efter den bedste pris fik dem til at holde fast i byttet lidt for laenge – lovmagerne i USA indførte nemlig ’The Gold Act’, der gjorde det ulovligt for privatpers­oner at eje og saelge guld, og pludselig stod Trabuco og hans partnere i en slem kattepine.

Lyssky maend vidste nemlig, at de havde opkøbt store maengder guld og kunne nu også regne ud, at de ikke kunne komme af med det igen. Det gjorde dem til nemme ofre. Inden for få måneder var tre af Leon Trabucos partnere døde, og kort efter døde Trabuco også under mistaenkel­ige omstaendig­heder.

Det vides ikke, om gerningsma­endene bag de mystiske dødsfald havde held til at finde alt det skjulte guld. Dette russiske Fabergé-aeg blev solgt for 18,5 millioner dollars i 2007.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ??
FOTO: ALL OVER PRESS
 ??  ??
 ?? FOTO: AP/SMITRY LOVETSKY ??
FOTO: AP/SMITRY LOVETSKY

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark