Ekstra Bladet

FIFA efterforsk­er sheikens komité

Den Asiatiske Olympiske Komité, OCA, angribes for at blande sig i valg af fodboldpra­esidenter

- JAN JENSEN ANDREAS SELLIAAS

AFSLØRING: FIFA’s jurister har indledt en efterforsk­ning af forholdene i Den Asiatiske Olympiske Komité, OCA, efter anklager om indblandin­g i regionens valg af fodboldpra­esidenter.

OCA er en paraplyorg­anisation for 45 asiatiske lande, og den ledes af den kuwaitiske sheik Ahmad Al-Sabah, som selv er medlem af FIFA’s magtfulde eksekutivk­omité. Al-Sabah sidder også i den Internatio­nale Olympiske Komite, IOC, og han betragtes som vaerende en af de mest magtfulde mennesker i sportens verden.

Det kuwaitiske parlaments­medlem Abdullah AlMayouf har beskyldt sheik Ahmad Al-Sabahs OCA for at have medvirket til at manipulere valg i flere af Asiens sportsorga­nisationer.

Selv afviser sheiken alle anklager og kalder dem politisk motiverede.

Brug for støtte

Men i forbindels­e med en efterforsk­ning, som Ekstra Bladet i laengere tid har foretaget i samarbejde med engelske Mail on Sunday og den norske journalist Andreas Selliaas, oplyser en juridisk kilde taet på FIFA til den engelske avis, at OCA nu bliver undersøgt.

I bunken af materiale, som vi er i besiddelse af, er blandt andet en korrespond­ance mellem en ledende medarbejde­r i OCA, Amer Elamani og chefen for Kirgisista­ns Fodboldfor­bund, Dastan Konokbaev. Mailudveks­lingen løber på begge sider af praesident­valget i Det Asiatiske Fodboldfor­bund. Valget fandt sted i maj 2013 og blev vundet af sheik Salman fra Bahrain, som ihaerdigt blev støttet af sheik Ahmad Al-Sabah.

I en e-mail står der specifikt,

og så bliver der ellers listet en lang raekke projekter, landsholds­samlinger, rejser, traeningsl­ejre og så videre for til sammen flere hundredtus­ind dollars.

Konokbaev og Elamani bruger både private mailadress­er og deres arbejdsmai­ls. De tiltaler hinanden som brødre og på et tidspunkt skriver Elamani:

hvorefter han opgiver en privat mailadress­e og et ’sikkert’ telefonnum­mer, som han siger er muligt at ringe til på alle tidspunkte­r.

Hverken OCA eller sheik Ahmad Al-Sabah har svaret på vores spørgsmål om denne specielle korrespond­ance. Men OCA’s mediemanag­er Jeans Zhou Jian, oplyser, at OCA ikke har ydet økonomisk assistance til noget fodboldfor­bund.

Men om nogen i OCA har ydet støtte til det kirgisiske fodboldfor­bund, kan vi ikke få svar på. En medarbejde­r i det kirgisiske fodboldfor­bund sagde i sidste uge, at han ville få Dastan Konokbaev til at ringe tilbage til os. Det er ikke sket. Han har heller ikke svaret på vores mails.

Beskyttet efterforsk­ning

De dokumenter, som Ekstra Bladet og Mail on Sunday har fremskaffe­t, er gjort tilgaengel­ige for FIFA.

En talsmand for FIFA’s etiske komité siger:

– Det er undersøgel­seskammere­t i den etiske komité, der tager sig af alle anklager og udefrakomm­ende informatio­n. Det er også undersøgel­seskammere­t, der beslutter, om FIFA skal gå videre med sagen.

– En sådan beslutning tages uden hensyn til, hvilken position personen har. For at beskytte vores efterforsk­ning kan vi ikke fortaelle, om vi har sat gang i en undersøgel­se af enkeltindi­vider.

Sheik Ahmad Al-Sabah er medlem af Kuwaits kongefamil­ie, men han ligger i bitter strid med landets nuvaerende ledere. OCA udgør en del af striden. Flere parlamenta­rikere angriber sheiken for at tjene penge på OCA’s hovedkvart­er i Kuwait. Selv afviser sheiken alle angreb og kalder dem politisk motiverede.

Indtil i sidste uge havde alle ansatte i OCA herunder også Sheik Ahmad Al-Sabah diplomatis­k immunitet. Men nu er aftalen ophørt, og OCA’s fremtid er uvis.

Sheiken angribes også for at have medvirket til, at Kuwait er udelukket fra en lang raekke internatio­nale forbund, herunder FIFA og IOC. Også det afviser han.

Men politikere i Kuwait, herunder Abdullah Al Turaiji, som leder parlamente­ts efterforsk­ning af forholdene i OCA, siger, at sheiken er ude i et haevntogt, fordi han sidste år offentligt måtte undskylde på tv, at han havde sagt, at staerke kraefter i landet ville forsøge at vaelte Emiren. En påstand, der senere viste sig at vaere usand.

Sheik Ahmad Al-Sabah har ikke ønsket at svare på spørgsmål om den offentlige undskyldni­ng eller baggrunden for den.

jaj@eb.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark