Ekstra Bladet

Brug sex som medicin

Hvis du bliver rørt på den helt rigtige måde, kan du heale dig selv og din krop

-

Nu, hvor vejret alligevel på ingen måde indbyder til at vaere ude og lege, hvorfor så ikke udnytte de mange dejlige, mørke timer inden døre til at komme taettere på hinanden – eller traene til at blive en endnu bedre elsker, hvis du ikke har nogen at lege med lige nu?

Sexolog og parterapeu­t Signe V. Bentzen kommer her med bud på, hvordan sex kan vaere healende:

Her fra tantra-himlen på Koh Phangan i Thailand, hvor jeg er på nytårs-retreat, deler alle deres erfaringer og nye viden og teknikker med hinanden. Det skal mine laesere, venner og klienter selvfølgel­ig nyde godt af.

Hvad siger I f.eks. til en omgang Sexual Healing eller at bruge sex som medicin? Jo, den er god nok. Sex er – foruden at vaere rigtig dejligt, når det udføres korrekt – også kemi. Alt, vi gør, alt, vi taenker, føler og sanser er kemi. NÅR DU BLIVER voldsomt forskraekk­et, så oplever du en skarp smerte, at det prikker i huden og i din krop. Selv om det også er en tankeraekk­e og en følelse, så er det i høj grad noget kropsligt og bio-kemisk og noget, vi oplever med vores sanser. I dette tilfaelde er det primaert adrenalin og kortisol, der sprøjtes ud i dit system, og det er både ubehagelig­t for dig for at få dig til at vågne og for at saette gang i biologiske processer som at få dit hjerte til at pumpe hurtigere og sende blod ud til ben og arme, så du hurtigt kan reagere på den potentiell­e fare. De to signalstof­fer er vaeldig gode i en akut situation, men de slider på kroppen på sigt. Folk som har langvarig, ubehandlet stress er langt mere udsatte for at få et hjertestop end et menneske i balance.

DEN SUPERVELGØ­RENDE og ligefrem helende ende af vores eget apotek finder vi, når vi har det godt, føler os trygge og er i nydelses-mode som eksempelvi­s sex kan gøre. Vi kommer ikke bare i balance, vi føler os rigtigt godt tilpas, når oxytocin, endorfiner og andre af den slags hormoner sendes igennem vores system. Vi kan maerke, at det er godt for os. Vi lever laengere, jo mere vi kan befinde os i denne ende af kemien. Så bevidst berøring, hvor man – i stedet for at røre ved hinanden, som man selv vil kaeles for – rører ved den anden, som han eller hun ønsker det og nyder, vil udløse en masse af af disse nydelsesst­offer.

HVORDAN VED MAN, hvordan den anden har brug for at blive rørt? Man spørger. Man beder den anden om at demonstrer­e, så abe efter og bede om at blive rettet, hvis det ikke var praecis sådan, man ville røres ved.

Eller man kan gøre som tantrikker­ne, nemlig bruge den energi, som vi med større eller mindre held samler op om hinanden. Man sidder lidt sammen, traekker vejret dybt – helt ned i hofterne, ind i maven og ind i hjertet.

Når sindet er blevet stille, og man er begyndt at finde ro indeni (og oxytocin og endorfin fortaeller os, at vi er i sikkerhed), laegger den ene sig ned, og den anden laegger en hånd let på elskerens mave.

Nu lytter man til, hvad den andens krop siger. Så begynder man lige så stille at røre ved hinanden. Begynder man at taenke på noget andet eller opdager, at man er begyndt at røre uden at bruge sin indfølings­evne, så holder man hånden stille og genfinder koncentrat­ionen og den andens energi.

Ved at røre hinanden på denne meget koncentrer­ede, intuitive måde, hvor man fuldstaend­igt er den andens tjener i ordets fineste betydning, opleves det, som om der sker en heling. Systemet falder til ro og begynder at ’re-boote’ sig selv.

EN AF DE MERE vilde tantriske oplevelser hernede var en workshop, hvor man bruger den tranceagti­ge tilstand, krop og hjernen er i, når den er højt seksuelt opstemt, til at re-programmer­e hjernen.

Det er lettest at vaere to om en person. Så jeg var sammen med en kvinde og en mand, som jeg følte mig mest tryg ved og tiltrukket af. Vi

lavede en del vejrtraekn­ing og og eyegazing (se hinanden i øjnene i laengere tid), hvorpå jeg lagde mig tilrette på lejet.

Forinden havde jeg fortalt, hvilken begivenhed jeg havde brug for at gå lidt mindre tynget og frygtsom ind i, og nøje beskrevet, hvilken mental tilstand jeg hellere ville gå ind til det med. Jeg fortalte også, hvilke steder på kroppen jeg ikke ønskede berøring, og hvilke steder der var saerligt følsomme og åbne for berøring.

Og så blev jeg forkaelet, indtil jeg nåede høj seksuel opstemthed. Det var jo en nydelse (om end også en overvindel­se) i sig selv. Men da mine to hjaelpere begyndte at skiftes til at give mig nydelse og hviske mig alt det gode, staerke og rare, jeg havde brug for at høre om mig selv, og om, hvordan jeg kommer til at mestre situatione­n, så var det altså lige før, min hjerne kom.

Mit sind blev så lyst, og jeg følte, at jeg svømmede i honning. ’Bliss’ kalder de det på engelsk – salighed synes som et gammelt bibelsk ord, men det var det – lutter salighed.

Oplevelsen der – midt mellem andre trebenede – par føltes faktisk meget naturlig, og jeg følte en enorm kaerlighed og ømhed for de to andre, som jeg også hjalp med at re-programmer­e.

Et staerkt bånd eksisterer nu mellem os. Jeg tror, programmer­ingen virker. Det føles i hvert tilfaelde, som om jeg er forventnin­gsfuld og ikke så aengstelig, som jeg var før om det, som følger.

Nu får vi se.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det kraever naervaer og tillid, men rører du – eller bliver rørt – på den helt rigtige måde, kan du blive healet både fysisk og følelsesma­essigt.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det kraever naervaer og tillid, men rører du – eller bliver rørt – på den helt rigtige måde, kan du blive healet både fysisk og følelsesma­essigt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark