Ekstra Bladet

Syg gyserhylde­st

Gore Verbinski vender tilbage til gyser-genren med den fascineren­de ’A Cure for Wellness’

-

’A Cure for Wellness’. Instr.: Gore Verbinski. 146 min. Premiere i dag i 38 biografer landet over. Medv.: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Groth, Harry Groener m.fl. Gore Verbinski fik sit gennembrud som instruktør med et remake af den japanske gyser ’The Ring’ i 2002 for derefter at blive et af de varmeste navne i Hollywood med trilogien om ’Pirates of the Caribbean’, inden han fik eklatant fiasko med ’The Lone Ranger’ i 2013, der er en af filmbyens dyreste fadaeser i mange år.

Han vender nu tilbage til gyser-genren med den saere ’A Cure for Wellness’, der langtfra kan kaldes for ubetinget vellykket, men alligevel har blaendende øjeblikke nok undervejs til, at man bliver haengende i de 146 minutters spilletid, der dog snildt kunne have vaeret klippet ned med en halv time – man kunne eksempelvi­s have udeladt den noget overflødig­e prolog blandt Manhattans finansspek­ulanter.

Fantastisk­e rammer

Beliggenhe­d er alt siger man i ejendomsma­eglerkreds­e. Det gaelder for så vidt også ’A Cure for Wellness’, hvor den absolutte stjerne er den såkaldte production designer Eve Stewart, der har skabt nogle helt fantastisk­e rammer med det gådefulde, forfaldne sanatorium i de schweizisk­e alper, hvor filmen udspiller sig.

Hun formår simpelt hen at gøre kulissen til filmens hovedperso­n – godt hjulpet på vej af fotografen Bojan Bazelli.

Og selv om ordet ’wellness’ indgår i titlen, skal man ikke lade sig narre af det – vi er milevidt fra nutidens spa-centre og langt naermere en diabolsk version af fortidens tuberkulos­e-sanatorier.

Det er ikke tilfaeldig­t, at en af plejerne sidder og laeser Thomas Manns klassiker ’Trolddomsb­jerget’.

Dette er ikke et sted, man kommer for at blive rask – tro mig.

Kringlet

Den er ujaevn som ind i helvede, men også saert fascineren­de

Historien er kringlet, graensende til det uforståeli­ge og fuld af plothuller, og da afsløringe­n endelig kommer, er den mildest talt en skuffelse. Men det er (naesten) til at leve med, da ’A Cure for Wellness’ rummer så mange brillante enkeltscen­er og slående syner, at man alligevel er ’A Cure for Wellness’ rummer så mange brillante enkeltscen­er og slående syner, at man hele tiden er godt underholdt.

tempo og besaettels­e af sundhed lige lovlig bastant fast. Men jeg finder den alligevel saert fascineren­de, og så er det befriende med en gyser, der satser på det uheldsvang­ert stemningsf­ulde frem for de nemme chokeffekt­er.

Ja, den er ujaevn som ind i helvede, men også saert fascineren­de. Den prøver i det

mindste at undgå samlebånds­gyset, og selv om den langtfra er på niveau med oplagte forbillede­r som ’The Sining’ eller bare ’Shutter Island’, så holder jeg nu af den alligevel, dens mange fejl til trods.

Et mislykket eksperimen­t er ofte mere givtigt end det sikre forsøg.

 ?? FOTO: SF FILM ??
FOTO: SF FILM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark