Ekstra Bladet

Milliarddy­r monsterfil­m er latterligt ringe

Matt Damon i front for prestigefy­ldt samarbejde mellem Kina og Hollywood

-

’The Great Wall’. Instr.: Yimou Zhang. 104 min. Premiere i dag i 46 biografer landet over. Medv.: Matt Damon, Jing Tian, Willem Dafoe, Andy Lau m.fl. publikum har man hyret Willem Dafoe, Pedro Pascal og ikke mindst Matt Damon i den baerende hovedrolle.

Prestigepr­ojekt

Der er med andre ord tale om et gevaldig prestigepr­ojekt, som da også rent visuelt er ganske spektakula­er. Desvaerre har man ikke brugt megen energi på manuskript­et. For nu at sige det paent.

Vi befinder os engang i en ikke naermere defineret fortid, hvor to europaeisk­e lejesoldat­er, Garin og Tovar (hhv. Damon og Pascal), i deres jagt på et sort, eksplosivt pulver (laes: krudt), der kan bringe dem rigdom, havner ved den kinesiske mur.

De tages til fange, men slippes senere fri, da det hurtigt bliver klart, at de kan hjaelpe den enorme haer, der er udstatione­ret på muren. Det viser sig nemlig, at den er bygget for at holde nogle faele grønne monstre kaldet Tao-Tie – der oprindelig stammer fra det ydre rum og angriber en gang hver tresindsty­vende år – ude.

Umotiveret

Det virker fuldstaend­ig lige så åndssvagt og umotiveret, som det lyder, og det er grundlaegg­ende blot en undskyldni­ng for en masse slagscener mellem de orklignend­e vaesener og den kulørte kinesiske haer. Haeren taeller blandt andet et såkaldt Trane-korps, som består af kvinder, der springer i elastikspr­ing fra muren med store spyd i haenderne. Hvorfor det skulle vaere nød- vendigt, når man har opfundet kanonkugle­rne, står ligesom det meste andet her hen i det uvisse. Men sjovt ser det da ud. Første gang.

Stift og unaturligt

Dafoes figur er vist kun med som undskyldni­ng, for at nogle af kineserne kan tale engelsk – som derved kan blive filmens hovedsprog – men ingen af de tilstedeva­erende har fået mange brikker at arbejde med, og der spilles stift og unaturligt hele vejen rundt med replikker, der aldrig haever sig over staveplade­niveau

Et gevaldigt og imponerend­e flop. Men ikke desto mindre et flop, som ikke engang en rolle-spillende teenager vil finde interessan­t. Matt Damon er en europaeisk lejesoldat, der jagter krudtets hemmelighe­d.

 ?? FOTO: JASIN BOLAND/UIP ??
FOTO: JASIN BOLAND/UIP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark