Ekstra Bladet

FÅ HJAELP AF

Beredskabe­t i Region Syddanmark er tilsynelad­ende så presset, at redderne skal håbe på hjaelp fra andre – så det er ikke her, du skal få hjertestop

- MIKKEL RYRSØ PRIVATFOTO

Syddanmark tager dog den problemati­k med ophøjet ro:

– De kan jo vaere heldige, at der er en nabo, der kan hjaelpe.

En misforståe­lse

Mailen fra den praehospit­ale chef blev sendt få timer efter, Ekstra Bladet havde interviewe­t hende om, hvorfor regionen havde indført retningsli­njer om, at redderne på intet tidspunkt måtte bede om assistance fra en ambulance bemandet med de bedre uddannede paramedici­nere – heller ikke ved hjertestop.

Den regel var nemlig beskrevet i en tidligere mail, som ambulancec­hefen i Responce, Lars Thykjaer Pedersen, havde sendt ud til sine ansatte 27. januar efter dialog med regionen.

’Jeg har modtaget flere henvendels­er på, hvorvidt en ambulance, bemandet med en behandler og assistent, (standard-ambulance), som kommer ud til f.eks et hjertestop, kan rekvirere en PM-ambulance (ambulance bemandet med en paramedici­ner, red.). Som setuppet er lige nu, er dette ikke RSD’s (Region Syddanmark) intention. Det skyldes blandt andet, ifølge RSD, at der så fastgøres to beredskabe­r

Hvordan i alverden skulle en ambulancer­edder kunne vurdere, om der er potentiale for genoplivni­ng af en patient? Det er de slet ikke uddannet til

til samme opgave, og derved er risikoen, at der mangler et beredskab til anden akut opgave’, var ordlyden i mailen.

Det var på baggrund af denne mail, at Ekstra Bladet kontaktede den praehospit­ale chef.

Få timer efter Ekstra Bladets interview udsendte Gitte Jørgensen så en ny mail.

Forrykt

Reglerne for de nye paramedici­ner-ambulancer var blevet misforståe­t, lød det. Almindelig­e ambulancer­eddere må godt anmode om assistance fra en paramedici­ner-ambulance og omvendt, men kun ved hjertestop og først, når de har konstatere­t, at der er ’potentiale for genoplivni­ng’.

Og så skulle alt vaere godt,

 ??  ??
 ??  ?? – Ved hjertestop er det umuligt at give en avanceret behandling, hvis man kun er to mand, påpeger Ole Mazur Hendriksen, laegefagli­g chef i Region Sjaelland.
– Ved hjertestop er det umuligt at give en avanceret behandling, hvis man kun er to mand, påpeger Ole Mazur Hendriksen, laegefagli­g chef i Region Sjaelland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark