Ekstra Bladet

. FYSIK FREM F

Krisen i Barcelona brød ud 4-0-blamagen mod PSG - L aendret spillestil­en, mener der ellers selv er stor beun

- JIMMI WILLEMOES JENSEN MADS GLENN WEHLAST jwj@eb.dk;mgw@eb.dk

Det gik helt galt for Barcelona tirsdag aften.

4-0-beten mod Paris SaintGerma­in smertede helt ind i sjaelen på dem, der følger den stolte catalanske klub.

Nederlaget gør i sig selv ondt. Men det kommer altså også i en saeson, hvor Real Madrid sidder med fordelen i kampen om mesterskab­et, og hvor kun Copa del Rey – der alt andet lige er tredjeprio­ritet – lige nu ligner det eneste mulige trofae. Krise? Tja, på sin vis. I hvert fald med de seneste saesoner in mente.

Spillestil­en aendret

For selv om Barcelona stadig tilhører den europaeisk­e top, så kan man efterhånde­n finde krakelerin­ger i den ellers fine facade.

Det mener i hvert fald den tidligere assisteren­de landstraen­er og U21-landstraen­er Keld Bordinggaa­rd, der i mange år – også som assistent for Kasper Hjulmand i Mainz både har beundret og studeret Barcelona og besøgt klubben og akademiet La Masia adskillige gange.

– Der er slet ikke den samme sammenhaen­g i FC Barcelona, som der var i de hold, vi har set tidligere.

– Luis Enrique har aendret spillestil­en, så holdet spiller langt mere direkte end tidligere. Han har sat et fingeraftr­yk, så vi taler mere om fysik frem for finesse, forklarer han.

I de glade tikki-takka-dage under Josep Guardiola kunne de centrale midtbanesp­illere, Xavi Andres Iniesta og Sergio Busquets, på en god kamp alle komme over 100 aflevering­er.

Mod PSG var det kun forsvarssp­iller Gerard Piqué, der nåede derop, mens midtbanen halsede langt efter. Et mønster, der har vaeret udtalt specielt i denne saeson og altså udtryk for, at den dynamiske midterakse ikke er så afgørende mere.

Og kvaliteten lige nu er simpelthen ikke god nok.

– Omdrejning­spunktet på et Barcelona-mandskab vil altid vaere den centrale midtbane. Men Iniesta har vaeret meget skadet og er ikke i topform.

– Busquets har vaeret i en position, hvor han skal forsvare alt for store områder på banen – det er han alt for tung til.

– Og så kan man godt stille spørgsmåls­tegn ved om André Gomes og Ivan Rakitic. De har ikke samme kvaliteter som tidligere spillere til midtbanen, siger Bordinggaa­rd.

Anderledes forholder det sig med angrebet.

Røde advarselsl­amper

MSN-trioen, Messi, Suárez og Neymar, kan naermest på egen hånd afgøre fodboldkam­pe, og Barcelona har spraengt banken for at samle dem.

Det kan både vaere godt og skidt.

– FC Barcelona er i dag et syv plus tre-hold.

– Med det mener jeg, at det ikke laengere er et hold, der er bundet sammen som et kollektiv.

– Du har Luis Suárez, Lionel Messi og Neymar som den selvstaend­ige enhed, der skaber store ting og scorer mål mod de mindre hold.

Der er slet ikke den samme sammenhaen­g i FC Barcelona, som der var i de hold, vi har set tidligere

Men når de møder et staerkt, velfungere­nde hold har de problemer, fordi flere ting ikke stemmer taktisk for Barcelona laengere.

– Det er et hold, der oftere krakelerer. Jeg husker en kamp mod Real Sociedad tidligere på saesonen (1-1, red.), hvor de i perioder blev skilt ad.

– Når den slags sker, taender de røde advarselsl­amper, analyserer Keld Bordinggaa­rd

Igen er PSG-kampen vaerd at drage frem som eksempel.

Et (1!!) skud satte catalonier­ne inden for målrammen. Og det var altså ikke MSNtrioen, der stod for det. Lionel Messi var helt ved siden af sig selv. Han nåede frem til en enkelt afslutning, men den blev blokeret.

Han trak blot et enkelt frispark imod sig, og han havde blot en enkelt berøring inde i PSG-feltet. Helt u-Messisk! Han skal finde sit spil til returopgør­et på Camp Nou, hvis altså Barcelona overhovede­t skal have en chance – der dog stadig blot vil vaere mikroskopi­sk.

Det er aldrig tidligere lykkes et hold at komme tilbage efter et firemåls-nederlag i den første kamp – så kan Luis Enrique praestere det, får han nok lidt arbejdsro.

 ?? FOTO: AP ?? Spansk sammenbrud Barcelonas forsvar havde nok at gøre i opgøret mod Paris SG. Fire gange måtte målmand ter Stegen hente bolden ud af målet. Og det ligner et tidligt CL-exit for det spanske storhold.
FOTO: AP Spansk sammenbrud Barcelonas forsvar havde nok at gøre i opgøret mod Paris SG. Fire gange måtte målmand ter Stegen hente bolden ud af målet. Og det ligner et tidligt CL-exit for det spanske storhold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark