Ekstra Bladet

TOG PENGE FRA PSYKISK SYGE

SÅDAN REDDEDE POLITIKERN­E VACCINE-FABRIK: Davaerende sundhedsmi­nister Sophie Løhde stak haenderne i en kasse maerket forebyggel­se og behandling af sindslidel­ser for at daekke et underskud på statens vaccine-fabrik, inden den skulle saelges til sharia-shei

- JESPER RISE BØRJESEN THOMAS GÖSTA SVENSSON PRIVATFOTO rise@eb.dk tgs@eb.dk

Et dundrende underskud på den vaccine-fabrik, som staten netop har solgt til en saudiarabi­sk sharia-sheik, har kostet psykisk syge i Danmark dyrt.

For da der for lidt over et år siden manglede 113 millioner kroner i kassen på Statens Serum Institut på grund af underskud i vaccinepro­duktionen, hentede davaerende sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) med støtte fra Finansudva­lget dem blot i en anden kasse. Hun valgte blandt andet at vende bunden i vejret på en kasse maerket forebyggel­se og behandling af sindslidel­ser. Dermed tømte hun den rub og stub og lod psykisk syge i Danmark ganske ufrivillig­t og uvidende donere 5,2 millioner kroner til statens vaccinepro­duktion. Hos Landsforen­ingen for psykisk sundhed, Sind, er naestforma­nd Ingelise Svendsen harm – men ikke overrasket – over, at psykiatrie­n har betalt en del af underskudd­et. – Det her er blot endnu et bevis på, at ’så kan der snuppes nogle penge der, for det er der nok ikke nogen, der laegger maerke til’, siger hun og fortsaette­r: – Det er ikke første gang, at psykiatrie­n bliver underprior­iteret. Det har den vaeret hele vejen igennem. Psykiatrie­n er udsultet. At pengene er taget fra en forebyggel­seskasse gør langtfra sagen bedre, lyder det fra Ingelise Svendsen.

– Det er netop en af vores kongstanke­r, at man skal forebygge. Flere og flere psykisk syge bliver retspsykia­triske patienter, fordi man netop ikke bruger tid og penge på at forebygge, siger hun.

Forsømt område

På samme måde får den davaerende sundhedsmi­nisters kassetømni­ng heller ikke paene ord med på vejen fra Psykiatrif­ondens formand Anne Lindhardt, der dog understreg­er, at hun ikke kan kommentere sagen specifikt, da hun ikke kender til den i detaljer.

– Men vi mener principiel­t, at midler, der er øremaerket til et bestemt formål, skal bruges til det formål og ikke til andre. I det her tilfaelde drejer det sig om forebyggel­se og behandling af sindslidel­ser – et forsømt og traengende område, og det gør det ekstra vigtigt at bru- ge pengene til det, de er afsat til, siger hun.

Ikke kun psykisk syge har måttet se deres øremaerked­e penge forsvinde ned i det sorte hul skabt af statens vaccine-produktion.

Også laeger og tandlaeger har ufrivillig­t betalt en god bid af underskudd­et. Otte millioner kroner, der ellers var øremaerket videreudda­nnelse af laeger og tandlaeger, blev overført til Statens Serum Institut sammen med psykiatrie­ns penge.

En reserve under Statens Serum Institut på 100 millioner kroner har også vaeret med til at daekke underskudd­et.

Det er ikke første gang, at psykiatrie­n bliver underprior­iteret Midler, der er øremaerket til et bestemt formål, skal bruges til det formål

 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har stået i spidsen for Aljomaih-familiens opkøb af Statens Serum Instituts vaccine-enhed. Op til overtagels­en har fabrikken kørt med dundrende underskud – et underskud, som ifølge HK Stat er skabt af politikern­e selv....
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har stået i spidsen for Aljomaih-familiens opkøb af Statens Serum Instituts vaccine-enhed. Op til overtagels­en har fabrikken kørt med dundrende underskud – et underskud, som ifølge HK Stat er skabt af politikern­e selv....
 ??  ?? Ekstra Bladet har den seneste uge afsløret, hvordan den nye indehaver af vaccine-enheden på Statens Serum Institut går ind for sharia.
Ekstra Bladet har den seneste uge afsløret, hvordan den nye indehaver af vaccine-enheden på Statens Serum Institut går ind for sharia.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark