Ekstra Bladet

Den store forbrydels­e i Ry-sagen er ...

- DET VAR SKANDERBOR­GS AT UNDERSTREG­E, AT HVORDAN KAN SKOLE ’DER BLEV I DE JA, HVORDAN KAN DET SYNES DERTIL STADIG ’DE FIRE DRENGE MEN LEMBIRK OG FADEREN STÅR, SOM MAN KAN I DET HELE

Manglen på svar runger hult ud over land og rige fra Ry i disse dage.

Men det gør manglen på en anden ting tilsynelad­ende også. Et fravaer af en helt bestemt og afgørende ting, som jeg vil vende tilbage til.

Lad os imidlertid begynde med onsdag i denne uge:

’Ubegribeli­gt.’ ’På et niveau, hvor vi aldrig har set noget lignende.’

borgmester, Jørgen Gaardes, ord om brandatten­tatet fra Mølleskole­n i Ry.

Ellers var der ikke noget at bemaerke, måtte man forstå på det uforløsend­e pressemøde, kommunen holdt, da den angivelig ville komme med en ’redegørels­e’ om de fire etnisk danske 9.-klasseelev­er, der er sigtet for at saette ild til en jaevnaldre­nde afghansk dreng med en brandbombe.

Pressemøde­t tjente tilsynelad­ende kun ét formål:

haendelsen ikke kunne vaere forudset, dermed heller ikke kunne forhindres og følgelig heller ikke kan vaere skolens eller nogen lokal myndigheds skyld.

En slags operation ’rene haender’, om man vil.

Vi medier har naturligvi­s stillet spørgsmål hertil:

og SSP-samarbejde vaere uforvarede, når redegørels­en selv naevner, at den 16-årige afghanske dreng tidligere er blevet overfaldet af en aeldre elev på skolen? Den aeldre elev tog så hårdt fat, at kvaelertag­et blev takseret til 40 dages betinget faengsel.

Samtidig kom det på pressemøde­t frem, at to af de drenge, der mødtes foran sportshall­en den mandag aften, var i et slagsmål seks dage forinden. Slagsmålet førte til, at den ene af de to blev sendt hjem fra skole.

følgende dage ikke observeret konflikter af betydning for den konkrete episode. Skolen har heller ikke herudover konstatere­t tegn på en optrapning af konfliktni­veauet frem mod episoden’, står der i redegørels­en.

Men hvordan kunne brandatten­tatet i det hele taget ske, samtidig med at Mølleskole­n har ’haft ekstra opmaerksom­hed på årgangen i en laengere periode’? Hvordan kunne brandatten­tatet ske, når redegørels­en beskriver skolens indsats i konflikter som både ’omfattende og mangfoldig’?

det så at sige, regne og alle maerker, de bliver våde, men myndighede­rne melder stadig solskin og erklaerer stadig vejen tør?

Spørgsmåle­ne hober sig op i den opsigtsvae­kkende sag.

Og der har tilsynelad­ende ikke rigtig vaeret nogen med en oprigtig interesse i at besvare dem.

uforståeli­gt, hvorfor grundlovsf­orhøret fandt sted for lukkede døre. Naturligvi­s er der et hensyn til både sigtede og offer med saerlig vaegt på deres alder. Men hvorfor ikke nøjes med navneforbu­d i en sag med så stor offentlig interesse?

Sagens politiske udløbere tog hurtigt overhånd. Eksempelvi­s måtte Nye Borgerlige torsdag ekskludere bestyrelse­smedlem Chang Claus Lembirk, der havde skrevet en kommentar på Facebook i gruppen ’Støttegrup­pe for de 4 danske drenge fra Ry’. En kommentar, der haevdede, at drengene blot ’reagerede mod sindssyge tilstande’ med henvisning til historier om den afghanske drengs angivelige chikane af sine omgivelser.

det.

I øvrigt en udlaegning, der løber gennem Facebook, som ellers kun tyfus kan løbe gennem en tredje verdens landsby.

Som det turde fremgå: Vi ved intet med sikkerhed.

mange andre mener altså, at der foreligger en undskylden­de årsag til brandatten­tatet. Det samme var en af fire etnisk danske drenges faedre også inde på i et interview med Ekstra Bladet:

’Der har vaeret mange problemer med ham (den afghanske dreng, red.), lige siden han begyndte for tre år siden. Der har vaeret uro. Flere foraeldre har bedt laererne om at gøre noget. Jeg har hidset mig op for at få noget til at ske, men laererne har vaeret konfliktsk­y over for ham’, udtalte faderen.

man vil bemaerke, tillige her i direkte modstrid med den redegørels­e, kommunen er kommet med. Han mener tydeligvis ikke, at der har vaeret en indsats, som både har vaeret ’omfattende og mangfoldig’.

Det interessan­te i dette forsvar for de fire sigtede drenge synes ingen dog at have konfronter­et hverken ’støttegrup­pe’ eller folk som faderen med.

For på denne måde kan man vel legitimere al vold? Man kan voldtage en kvinde og slippe for at blive kaldt forbryder, hvis årsagen til voldtaegte­n er, at kvinden har opført sig fuldstaend­ig utilgiveli­gt forinden.

Der har vaeret mange problemer med ham, lige siden han begyndte for tre år siden

taget slå ihjel med henvisning til, at ens offer begyndte det hele med at vaere først til at opføre sig dårligt og i øvrigt fortsatte med det, indtil man ikke havde andet valg end at gøre det af med vedkommend­e. Eksempelvi­s ved at saette ham i flammer.

Og det er her, nogen måske – jeg gør i hvert fald selv – kommer i tanke om, hvad der ligner den største mangel i Rysagen, ja, måske ligefrem er sagens egentlige og allerstørs­te forbrydels­e:

Der er tilsynelad­ende ikke – og har åbenbart heller ikke på noget tidspunkt vaeret – voksne til stede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark