Ekstra Bladet

Skriget ingen glemmer Danmarkshi­storiens mest kendte knaeskade

HAR STADIG GENER: En juni-aften i 1992 blev mødet med hollandske Marco van Basten begyndelse­n på enden for Henrik Andersens karriere

- Asm@eb.dk

22. juni 1992. Danmark spiller EM-semifinale mod Holland. En uheldig tackling forvandler det, der skulle vaere en af de bedste dage i Henrik Andersens liv, til et helvede.

På graestaepp­et ligger den 27-årige danske back og skriger i smerte, mens han tager sig til sit venstre ben. Det er helt tydeligt, at knaeskalle­n ikke sidder, hvor den burde.

Henrik Andersens EM sluttede her, og selv om han spillede profession­elt seks år mere, blev det ligeledes begyndelse­n på enden for hans liv som fodboldspi­ller.

– Jeg stoppede i saesonen 97/98, men det var med mange afbrydelse­r. Efter at jeg havde vaeret skadet i 11 måneder med knaeskalle­n, fik jeg en korsbåndss­kade på det andet knae, der sendte Efter sammenstød­et med hollandske Marco van Basten faldt Henrik Andersen skrigende til jorden. mig ud i ni måneder, fortaeller den nu 51-årige Henrik Andersen, der i sommer skiftede talentspej­der-jobbet i Schalke 04 ud med et tilsvarend­e i sin tidligere klub RSC Anderlecht.

Burde have traenet mere

Nye skrueknopp­er, der gjorde, at man stod for godt fast på graesset, fik skylden for den første korsbåndsl­aesion, og da genoptraen­ingen var overstået, stoppede Henrik Andersens saerlige fokus på traening af området ligeså.

– Jeg burde have arbejdet noget mere med det dengang, men jeg ville for hurtigt i gang, og det kostede så en endnu laengere skadesperi­ode, forklarer den tidligere landsholds­spiller.

I perioden fra 1992 til 1998 bliver Henrik Andersen skadet igen og igen. Korsbåndss­kader, meniskskad­er og bruskskade­r. Nu står han tilbage med en knaeskal, der er 20 procent større, end den burde vaere, han har løse korsbånd, det ene knae er uden menisk og uden noget som helst brusk tilbage på bagsiden.

– Jeg gik i fitnesscen­ter de første par år, efter at jeg stoppede karrieren. Der lavede jeg nogle øvelser for at bygge muskulatur­en op omkring knaeet. Men jeg blev simpelt hen så traet af det. Når jeg Henrik Andersen arbejder nu hos sin tidligere klub RSC Anderlecht.

dyrker motion, skal det helst indeholde en bold, men så kommer jeg til at maerke det i flere dage efter, siger Henrik Andersen.

Selv 18 år efter at karrieren stoppede, døjer Henrik Andersen med gener i knaeene.

– Jeg vil hellere braekke

skinnebene­t, end jeg vil have brusk- og korsbåndss­kader. Det kan godt vaere, at det ser voldsomt ud, men det gror i det mindste sammen igen, siger den tidligere fodboldspi­ller, der ud over nogle små løbeture helt er stoppet med at dyrke sport. Connie Linnebjerg, der er fysioterap­eut i Team Danmark, kender til vigtighede­n af, at man passer godt på sine knae.

Jeg vil hellere braekke skinnebene­t, end jeg vil have bruskog korsbåndss­kader

– Det handler om at vaere vedholdend­e, hvis man skal have noget ud af sin traening – det gaelder både, hvis det er forebyggen­de traening, men også hvis der er tale om genoptraen­ing, siger fysioterap­euten.

Hvis man er blevet skadet, kan det vaere svaert at sige, hvilken behandling der passer.

Skaderne er individuel­le, og det er kuren ofte også. Bare fordi det er knaeet, det gør ondt i, så kan årsagen til smerterne godt ligge et andet sted – for eksempel i kropsstamm­en, baekkenet eller fødderne.

– Der er forskel på elitesport­sudøvere og folk, der har et mere almindelig­t og gennemsnit­ligt aktivitets­niveau i forhold til, hvor hurtigt man kan gå frem med traeningen, men der er nogle helt generelle regler, man skal følge.

– Det drejer sig om at have fuld bevaegelig­hed, god stabilitet og styrke, fortaeller Connie Linnebjerg.

 ?? FOTO: SIMON BRUTY/GETTY IMAGES FOTO: TEAM DANMARK ??
FOTO: SIMON BRUTY/GETTY IMAGES FOTO: TEAM DANMARK
 ?? FOTO: EDUARD BOPP/ALL OVER PRESS ??
FOTO: EDUARD BOPP/ALL OVER PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark