Ekstra Bladet

Danmark har vaeret duksedreng i Nato i årevis

OG DET KRAV PÅ DEN BAGGRUND

-

finder vores egen forsvarsmi­nister, Claus Hjort Frederikse­n (V), aldeles rimeligt.

Også selv om Nato fortsat er langt staerkere militaert end Putins aggressive Rusland.

Selv uden bidrag fra USA og Canada bruger de europaeisk­e medlemslan­de fire gange så meget på forsvaret som russerne.

er tilhaenger af Nato, men det betyder ikke, at Danmark kritikløst og blindt tilslutter sig USA’s totale lederskab med en uberegneli­g Trump som øverste feltherre.

Vi så, hvor galt det kan gå, når en dansk statsminis­ter lader sig forblaende af en krigslider­lig amerikansk praesident.

venskab med George W. Bush kaAnders Foghs stede Danmark ud i vanvittige krige mod Afghanista­n og Irak, som kostede snesevis af danske soldater livet. Mad Dog Mattis beroliger Claus Hjort, men kraever flere penge.

er det lidet betryggend­e at taenke på, hvad Anders Samuelsen – dog før han blev udenrigsmi­nister – angav som Liberal Alliances udenrigspo­litik: at følge alle amerikansk­e krav til punkt og prikke.

Det danske forsvarsbu­dget er i øjeblikket 23 milliarder kr. om året svarende til 1,17 procent af bruttonati­onalproduk­tet. Amerikaner­ne kraever to procent – et krav, som kun fem Nato-lande opfylder.

gaelder vilje til at sende soldater, fly og skibe på farlige missioner rundt i verden, har Danmark vaeret duksedreng i Nato i årevis.

Vi synes, partierne bag forsvarsfo­rliget i langt højere grad skal arbejde på, at udgifterne til forsvar rent faktisk bruges til – forsvar. I stedet for at solde milliarder op på håbløse krigsmissi­oner i Langbortis­tan.

sikringsop­gaver i Østersøen og i de arktiske egne som vitale nye mål. Det kraever en strukturae­ndring, men naeppe ekstra penge.

Vore politikere bør spise brød til, hver gang amerikaner­ne forlanger oprustning. Ikke mindst når praesident­en hedder Donald Trump.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark