Ekstra Bladet

FIND MIN SØNS

ROCKERKRIG­EN 20 ÅR: Skuddraebt­e Kim Thrysøe Svendsens alvorligt syge mor håber stadig at få de skyldige stillet til ansvar

- ANTON RASMUSSEN PRIVATFOTO anr@eb.dk

Rockerkrig­en mellem Hells Angels og Bandidos kraevede fem dødsofre i Danmark, og adskillige af de to rockergrup­pers medlemmer måtte afsone lange faengselss­traffe for deres andel i drabene.

Men et mord er aldrig opklaret.

Knap 20 år efter rockerkrig­ens afslutning håber den skuddraebt­e Kim Thrysøe Svendsens mor derfor stadig på at få den eller de skyldige stillet til ansvar for hans død.

Ulykkelig, og nu også ramt af alvorlig sygdom, retter hun en sidste appel i sagen om sønnen, der som 26-årig blev likvideret på åben gade i Aalborg-bydelen Vejgaard.

– Som Kims naermeste pårørende ønsker vi såmaend bare, at også han undes en form for retfaerdig­hed, siger hun.

På grund af sine private forhold ønsker kvinden ikke at stå frem med navn. Men hun har stillet en raekke privatfoto­s af sønnen til rådighed for denne artikel.

Forsøgt bombesprae­ngt

Kim Thrysøe Svendsen var fuldgyldig­t medlem af Hells Angels i Aalborg og havde allerede tidligere vaeret i skudlinjen, da han blev draebt om aftenen 10. januar 1997.

I september 1996 blev hans bil forsøgt bombet, men spraenglad­ningen blev opdaget i tide og attentatet blev forpurret.

Forsøget fik HA’eren til at kigge sig ekstra over skulderen, han bar skudsikker vest, men Kim og en kammerat blev beskudt af ukendte gerningsma­end i en mørk BMW fire måneder senere.

Vesten var nyttesløs, og Kim Thrysøe Svendsen blev dødeligt kvaestet af skud og mistede herredømme­t over sin Audi, der pløjede ind i en lygtepael og rullede rundt, hvorpå den kurede godt 100 meter med hjulene i vejret.

Kim Thrysøe Svendsen var ved bevidsthed, da tililende fra kvarteret fandt ham fastklemt i vraget, men døde kort efter.

Obduktione­n fastslog senere, at dødsårsage­n var skud og ikke de kvaestelse­r, han pådrog sig under selve ulykken. Hans kammerat overlevede.

11 faengslet

Forbrydels­en udløste massiv politi-aktivitet både i Nordjyllan­d og andre steder i landet, hvor Hells Angels og Bandidos havde vaeret på skudhold af hinanden.

I løbet af få timer opsporede og anholdt politiet i Aalborg adskillige Bandidosme­dlemmer og supportere. 11 af dem – ti maend og en kvinde – blev varetaegts­faengslet mindre end et døgn senere.

Efter de første hektiske døgn var det dog så som så med gennembrud i efterforsk­ningen. Det lykkedes politiet at finde den bil, gerningsma­endene brugte under attentatet.

Ingen retssag

To maend med Bandidos-forbindels­er var angiveligt på nippet til at braende køretøjet af, men politiets uventede ankomst kom på tvaers af planen, der formentlig var udtaenkt for at slette alle spor.

Politiet mente også, at man kunne knytte fire personer til den mørke BMW. Ingen af de varetaegts­faengslede stod dog i kø for at betro sig til efterforsk­erne, som ikke

Efter helt vanlig praksis var det statsadvok­aten, der i samråd med politiets jurister og efterforsk­ere skulle vurdere, om man havde nok beviser til at få den eller de mistaenkte dømt for drabet.

Det fandt statsadvok­aten, nu afdøde Ole Stigel, imidlertid ikke var tilfaeldet.

– Jeg blev rasende, da jeg fik besked. Det kunne simpelt hen ikke passe, at man ikke engang gjorde forsøg på at få nogen stillet til ansvar for min søns død, taenkte jeg. Men sådan blev det, og det er den dag i dag en afgørelse, jeg opfatter som både uretfaerdi­g og uforståeli­g, siger Kim Thrysøe Svendsens mor.

– Enhver kan nok saette sig ind i din frustratio­n. Men burde din vrede ikke rettes mod rockerne? Det er vel deres tavshed, der har hindret opklaringe­n?

– Mine følelser i det her er bestemt også rettet mod rockerne. Jeg har bare opgivet at appellere til dem, for det nytter alligevel intet. De

ikke tale. Men som borger i et retssamfun­d har jeg som udgangspun­kt haft tillid til, at myndighede­rne gjorde deres yderste for at nå til bunds i en sag som denne, siger hun.

Bøn til vidner

Ønsket om retfaerdig­hed for sønnen er blevet endnu mere påtraengen­de, efter at Kims mor i januar fik et dystert budskab om, at hun er alvorligt syg.

– For Kims og ikke mindst hans lillesøste­rs skyld vil jeg opfordre enhver med direkte eller indirekte kendskab til sagen om at stå frem med oplysninge­r. 20 år er lang tid, men et eller andet sted må der vaere nogen, der ved noget eller har hørt noget, som kan få politiet til at gå ind i sagen igen, håber hun.

Nordjyllan­ds Politi ønsker ikke at knytte kommentare­r til forløbet. Politiet oplyser via sin informatio­nsafdeling, at sagen er henlagt, og at det kraever ’vaesentlig­e’ nye oplysninge­r, hvis den skal genoptages.

Vi ønsker, at også han undes en form for retfaerdig­hed

 ??  ??
 ??  ?? Kim Thrysøe Svendsen bad moderen om at blande sig uden om hans HA’er bekendtska­b.
Kim Thrysøe Svendsen bad moderen om at blande sig uden om hans HA’er bekendtska­b.
 ?? FOTO: OLE KJAER ?? Bisaettels­en af Kim Thrysøe Svendsen fandt sted fra Vejgaard Kirke i Aalborg. Her køres kisten bort med et stort følge.
FOTO: OLE KJAER Bisaettels­en af Kim Thrysøe Svendsen fandt sted fra Vejgaard Kirke i Aalborg. Her køres kisten bort med et stort følge.
 ?? FOTO: OLE LIND ?? Kirken havde kun plads til 350 personer, så 75 af de mange tilrejsend­e rockere måtte følge bisaettels­en udefra.
FOTO: OLE LIND Kirken havde kun plads til 350 personer, så 75 af de mange tilrejsend­e rockere måtte følge bisaettels­en udefra.
 ?? FOTO: LARS HORN ?? Hells Angels-rockeren blev beskudt i denne bil i Aalborg og døde af sine skudsår.
FOTO: LARS HORN Hells Angels-rockeren blev beskudt i denne bil i Aalborg og døde af sine skudsår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark