Ekstra Bladet

Nu er vi Kongelig Hofleveran­dør!

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

Øllen ’Kong Henrik’ fra mikrobrygg­eriet Hornbeer, der ejes af Jørgen Fogh Rasmussen bror til Anders Fogh Rasmussen. Jørgen Fogh Rasmussen driver sammen med sin hustru Hornbeer mikrobrygg­eri. Kong Henrik er mest kendt for sin glaede ved franske vine, men nu er han også kommet med i opløbet om at blive ’årets danske ølnyhed’, som kåres af Danske Ølentusias­ter i marts måned.

Det er bryggeriet Hornbeer, hvor Jørgen Fogh Rasmussen (bror til den tidligere statsminis­ter Anders Fogh) er direktør, der fremstille­r den angiveligt velsmagend­e økologiske pilsner.

Royal etikette

Etiketten er prydet med en tegning af en festligt klaedt Kong Henrik med gravhund, Kong Henrik ikke bare smager godt. Også duften er liflig, forklarer bryggeri-direktør Jørgen Fogh Rasmussen.

’Kong Henrik er en god sag. Det er en øl af typen ’kellerbier’, som er en ufiltreret økologisk pilsner. Vi har brugt appetitlig­e maengder aromahumle, der kommer til udtryk som duft af blomst og frugt. Kong Henrik er fyldig, rund og festlig ved frokostbor­det. Prøv selv!’, skriver Jørgen Fogh Rasmussen.

Med et glimt i øjet – og gode liberale argumenter – udnaevner

kongekrone og jagtbøsse.

Tidligere statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V) er trods sit liberale samfundssy­n både storkors-ridder af Dannebrogs­ordenen og modtager af kongehuset­s uhyre sjaeldent uddelte fortjenstm­edalje i guld.

Ville ikke på mulepose

Om bror Jørgen Fogh, der driver mikro-bryggeriet med sin hustru Gunhild, kan se frem til tilsvarend­e aeresbevis­ninger fra hoffet er dog tvivlsomt.

Kongehuset har nemlig tidligere udvist begraenset humoristis­k sans, når driftige erhvervsdr­ivende har forsøgt at slå lidt mønt af kongefamil­iens den tidligere statsminis­ters bror sig selv til Kongelig Hofleveran­dør.

Ubeskåret til Kongehuset

Det gør han på bryggeriet­s Hornbeers hjemmeside, hvor der står:

’Så opnåede vi det, som mange producente­r drømmer om. Hornbeer er blevet Kongelig Hofleveran­dør! I den seneste finanslov er der afsat 470 millioner kroner til Kongehuset. Af hvert bryg fra Hornbeer bliver der opkraevet skat, kaldet alkoholafg­ift. Af den skat – kan vi

overhoved.

Eksempelvi­s forsøgte den tidligere DR-journalist Christian Frederikse­n op til jul sidste år at saelge forklaeder og muleposer med tekster som ’Prins Henrik – Kongen af køkkenet’. Det tog kongehuset dog ilde op.

– Det er ikke i orden at misbruge den kongelige familie i markedsfør­ingen af produkter, og det ser helt klart ud til at vaere tilfaeldet her. Det vil vi reagere på ad de kanaler, som er relevante i den konkrete sammenhaen­g, sagde kongehuset­s kommunikat­ionschef Lene Balleby dengang til BT.

Om det samme er tilfaeldet beregne – må fem kroner derfor gå ubeskåret til Kongehuset. Så nu kan Hornbeer vel med rette kaldes Kongelig Hofleveran­dør?’

’Det er vi altså ikke fri for at vaere lidt stolte af. Denne øl er brygget i den anledning, og som en hyldest til Kongehuset, der jo udfylder denne gang har ikke vaeret muligt at få opklaret. Ekstra Bladet har forgaeves ringet og skrevet til kongehuset­s kommunikat­ionschef samt ringet til hoftelefon­en for at få en kommentar.

Ikke smagt endnu

Men hverken Lene Balleby eller fungerende regent kronprins Frederik er vendt tilbage.

Derfor kan Ekstra Bladet heller ikke oplyse, om Kong Henrik har smagt øllen – og hvad han i givet fald synes om den.

’Kong Henrik’ holder fem procent og er set på nettet til 48 kroner for 50 cl. vigtige opgaver for det danske samfund. Etiketten er for lille til, at vi kan naevne dem alle’, fortsaette­r han.

Er ikke på listen

Etiketten er for lille til, at vi kan naevne dem alle

På listen over Kongelige Hofleveran­dører og leverandør­er til det kongelige danske hof optraeder Hornbeer dog ikke trods de mange gode argumenter fra Jørgen Fogh Rasmussen.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Jørgen Fogh Rasmussen.

 ?? FOTO: HORNBEER ??
FOTO: HORNBEER
 ?? FOTO: LINE ØRNES SØNDERGAAR­D/POLFOTO ??
FOTO: LINE ØRNES SØNDERGAAR­D/POLFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark