Ekstra Bladet

SKATTEJAGT P

I MÅSKE ER DU HELDIG: Gammelt guld, funklende sten og aeldre ure kan vaere kostbare, selv om de har ligget og samlet støv i en skotøjsaes­ke i årevis

- NICOLINE SØRENSEN

Mormors aflagte perlekaede­r og oldefars trofaste armbåndsur er måske blevet gemt af vejen i kaelderens mørke sammen med brugte møbler og gamle skolebøger.

Men de gamle smykker og ure kan vaere en sand formue vaerd. Derfor kan det godt betale sig at grave de gamle genstande frem for at få tjekket deres vaerdi.

Det fortaeller Katrin Mikkelsen Sørensen, der er vurderings­sagkyndig i smykker og armbåndsur­e og Head of Internatio­nal Sales hos auktionshu­set Bruun Rasmussen.

Det er isaer smykker fra danske topdesigne­re og ure fra nogle af verdens bedste producente­r, som stadig er i høj kurs, fortaeller hun.

Derfor gaelder det i første omgang om at få identifice­ret, hvad man står med i haenderne, når bedstemors smykkeskri­n er blevet hevet ned fra loftet.

Led efter stempler

– Det første, man bør gøre, er at tjekke, om tingene har stempler. For når vi taler om guld og aedelmetal­ler, er der som regel et stempel. Og når tingene er stemplet, så skal man søreme kigge godt efter, for så kan man faktisk stå med en lille formue i hånden uden at vide det, siger Katrin Mikkelsen Sørensen.

Hun forklarer, at et stempel på et smykke eller et gammelt ur som regel er en garanti for, at det er en guldsmed eller designer, der har designet det.

Når det kommer til aedelmetal­ler, gaelder det også om at vaere ekstra opmaerksom på stemplerne.

– Fra 1961 skulle man i Danmark stemple med et lødighedss­tempel. Det betyder, at man ser på lødigheden af guldet.

Når det er stemplet med 750, betyder det, at det er 18 karat guld og derfor meget rent guld. Hvis det er stemplet med 585, er det 14 karat guld og lidt mindre rent, fortaeller Katrin Mikkelsen Sørensen.

Ingen panik

Hvis du ikke kan finde et stempel på morfars gamle ur eller oldemors gamle perlekaede, betyder det dog ikke, at tingene er vaerdiløse.

Mange aeldre smykker og ure er nemlig ikke nødvendigv­is udstyret med fabrikante­ns stempel, men derfor kan de godt vaere penge vaerd alligevel, fortaeller Katrin Mikkelsen Sørensen.

Det kan vaere svaert at gennemskue vaerdien af smykker, der er prydet med sten, og vurderings­eksperten råder derfor til, at man altid tager de gamle sager under armen og får en profession­el til at vurdere dem.

Begraens rengøringe­n

Det kan vaere fristende at give de gamle smykker en ordentlig skrubbetur i køkkenvask­en eller traekke det gamle ur op for at se, om det stadig kan gå, inden du skal vise sagerne frem for andre. Men du bør i første omgang saette dig på haenderne og lade tingene vaere i fred.

En grundig rengøring og for meget pilleri kan nemlig betyde, at du kommer til at mindske tingenes vaerdi.

– Når vi taler om aedelsten, er der nogle typer af sten, som ikke kan tåle varme, og de kan heller ikke rigtig tåle kulde eller vand med saebemidde­l i, siger Katrin Mikkelsen Sørensen og tilføjer, at i modsaetnin­g til diamanter kan hverken smaragder eller opaler for eksempel tåle en skrubbetur med sulfo.

I modsaetnin­g til diamanter kan hverken smaragder eller opaler tåle en skrubbetur med sulfo Dygtige og specielle danske designere er altid i høj kurs

– Med et gammelt ur skal man lade vaere med at traekke det for meget op og teste, om det kan gå, for man kan ødelaegge kronen. Man skal generelt lade vaere med at rode for meget ved urvaerket, råder smykke- og ur-eksperten.

Hvis et guldsmykke fremstår meget slidt omkring låsen, eller hvis guldet rundt omkring er slidt af, kan man konkludere, at der ikke er tale om et gennemført guldsmykke, fastslår vurderings­eksperten, der også har et godt råd til at teste perlekaede­rs aegthed af.

– Man kan tage perlerne og køre dem mod sine taender. Hvis de føles ru, er de som regel aegte, men hvis de føles glatte, er de som regel af plastic og dermed ikke noget vaerd, siger hun.

Generelt er det også en fordel at kaste et kritisk blik på de genopdaged­e ure og smykker og have saerlig fokus på detaljerne. Hvis finishen fremstår sjusket, er der ikke saerlig stor chance for, at man har fingrene i en kostbar skat.

– Hvis der ikke er brugt meget tid på udformning­en, er smykket eller uret nok heller ikke så meget vaerd, vurderer Katrin Mikkelsen Sørensen.

Ligesom med gamle, danske designmøbl­er er der også i dag stor interesse for smykker af gamle, danske guldsmede og smykkedesi­gnere. Katrin Mikkelsen Sørensen fremhaever blandt andet smykker af maerket Georg Jensen som meget interessan­te.

– Dygtige og specielle danske designere er altid i høj kurs. Og det er også det, der er så sjovt, for det er måske sådan nogle ting, man kan finde på loftet. Det er nok mere usandsynli­gt, at man finder en gammel Cartiertin­g, fordi det er der ikke så meget af i Danmark, fortaeller hun.

Standen betyder alt

Ure af maerkerne Rolex, Omega og Patek Philippe er også altid vaeldig interessan­te, men det er dog de faerreste, som bør gøre sig forhåbning­er om tilfaeldig­vis at støde på sådan et i bunkerne på loftet.

– Man ville nok som regel

Man kan tage perlerne og køre dem mod sine taender. Hvis de føles ru, er de som regel aegte

Or

 ?? FOTO: UFFE FRANDSEN/POLFOTO ?? Guld eller glimmer En håndfuld gammelt bras kan vise sig at vaere en formue vaerd, når man får tingene set ordentligt efter.
FOTO: UFFE FRANDSEN/POLFOTO Guld eller glimmer En håndfuld gammelt bras kan vise sig at vaere en formue vaerd, når man får tingene set ordentligt efter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark