Ekstra Bladet

Dødens hul

Et jordfaldsh­ul i ørkenen taet på lufthavnen i Mosul i Irak har vist sig at vaere terror-statens største massegrav

- KRISTIAN KORNØ YOUTUBE kkr@eb.dk

En militssold­at sidder et stykke fra det irakiske jordfaldsh­ul, som eksperter vurderer til at vaere den største massegrav, som IS efterlader sig i Irak. Islamisk Stat har de seneste to et halvt år smidt tusinder af døde og døende i et såkaldt jordfaldsh­ul lige syd for den irakiske storby Mosul.

Indbyggern­e i Mosul har i årevis kun turdet hviske om drabene på kanten af det 30 meter brede hul, der har dannet skueplads for utallige henrettels­er. Ofrene blev enten stillet op på raekke på kanten af hullet og skudt, mens andre blev smidt levende ned i dybet og atter andre blev henrettet andre steder for derefter at blive dumpet i hullet som affald.

Ingen kender hullets dybde, fordi bunden er daekket af vand. Men øjenvidner og irakiske regeringsk­ilder fortaeller til Washington Post, at tusinder af døde er blevet slugt af hullet.

Raedslerne

– Det tog i tusindvis af liv. Det er skraemmend­e dybt og mørkt, fortaeller Muthanna Ahmed, der har arbejdet fem måneder i naerheden af hullet og vaeret vidne til mange af Islamisk Stats summariske henrettels­er på stedet.

Ahmed fortaeller også til avisen, at han ofte så indtørret blod, sko og halvt opløste lig fanget på fremspring nede i hullet. Det fremgår også af en video på Youtube fra januar 2015.

I Mosul blev der kun hvisket om ’khasfa’, som jordfaldsh­ullet blev kaldt, for det skete med jaevne mellemrum, at arbejdere fra Mosul og et naerliggen­de olieraffin­aderi blev tvangsudsk­revet til at overvaere kalifatets henrettels­er, som ofte gik ud over tidligere politibetj­ente, officerer eller andre anklaget for at spionere for fjenden.

En af øjenvidner­ne var den 33-årige Jassim Omar, der ifølge Washington Post fortaeller, at han alt i alt så ti henrettels­er på stedet. Den første blev draebt en måned efter, at Mosul faldt til islamister­ne. Her blev 25 fanger fra Badush-faengslet bragt derud og draebt. Det var en del af de hundreder af indsatte – saerligt yazidier, kristne og shiiter, som blev skudt efter ekstremist­ernes magtoverta­gelse.

Så sin faetter

I marts 2015 var Omar igen tvunget til stedet og opdagede sin faetter på ladet af en lastbil bagbundet og med bind for øjnene. Anklaget for at samarbejde med regeringen, fordi han tidligere havde vaeret ansat for lokalreger­ingen Til højre ses resterne af et offer for Islamisk Stat på kanten af jordfalds-hullet. i Mosul.

– Vi blev overrasked­e over at se min faetter. Vi troede bare, at han var anholdt. Så blev han tvunget til at knaele med de andre, og fire militante skød dem, siger han til avisen.

Det kan vare mange år, før jordfaldsh­ullet opgiver sine hemmelighe­der, for Islamisk Stat har mineret hullet og området kraftigt for at daekke over det, der vurderes til at vaere bevaegelse­ns største massegrav. Det var først efter, at bevaegelse­n overtog Mosul i juli 2014, at stedet blev brugt til henrettels­er i en naesten industriel størrelses­orden. Men Saddam Husseins regime har angivelig også brugt hullet til at få folk til at forsvinde.

72 massegrave

Sidste sommer dokumenter­ede AP 72 massegrave i Irak og Syrien, der kunne henføres til Islamisk Stat, og de skulle indeholde op mod 15.000 lig. Ifølge beboere i den naerliggen­de landsby Athbah blev stanken fra hullet så slem i midten af 2015, at Islamisk Stat stoppede deres henrettels­er på stedet og fyldte hullet med biler, spraengsto­f og jord. Andre øjenvidner fortaeller til avisen, at drabene på stedet først stoppede for mindre end et halvt år siden.

’Khasfa’en har dog kraevet sine sidste liv for ganske nylig. Den 30-årige kurdiske journalist fra tv-kanalen Rudaw blev i sidste uge draebt sammen med en militslede­r og fire soldater, da de udløste en spraenglad­ning taet på hullet.

 ?? FOTO: ??
FOTO:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark