Ekstra Bladet

MORS KAERLIGHED KAN REDDE NORDMAND

I5 KAEMPER FOR DØDSDØMT SØN: Kari Hilde French besøger dagligt sin alvorligt syge søn i faengslet, og den 68-årige norske nødhjaelpe­r helmer ikke, før Joshua er en fri mand

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

En spinkel kvinde med briller og hvidt hår besøger hver dag den dødsdømte nordmand Joshua French i Ndolo-faenglset i byen Kinshasa i DR Congo. Her deler han en mørk celle uden rindende vand med otte kriminelle afrikanere.

– Vi er bekymrede. Hans helbred skranter. Det tager på én at sidde så mange år i faengsel. Jeg har flere gange set ham dø – naesten, sagde den 68-årige norske kvinde for få dage siden til tv-selskabet NRK efter endnu et besøg.

Bekymringe­n og omsorgen er ikke kun alment menneskeli­g. Kari Hilde French er nemlig fangens mor, og den pensionere­de leder af nødhjaelps­organisati­onen Noas i Norge naegter at lade sin syge og psykisk svaekkede søn i stikken.

I tre år er hun dagligt troppet op i faengslet for at støtte og drage omsorg for den 34årige eks-soldat, der er dømt for drab og spionage.

Kari Hilde French tog konsekvens­en, da sagen trak i langdrag, og hendes søns makker døde under mystiske omstaendig­heder i deres celle i 2013. Hun blaeste på alle advarsler og flyttede permanent til DR Congo for at vaere ved sin søns side og mere generelt hjaelpe nødlidende afrikanere.

– Vi må rejse en storm mod Udenrigsmi­nisteriet og myndighede­rne, fastslog hun og stillede sig selv i spidsen for det tryk, hun med alle midler satte ind mod magtens maend i Norge og DR Congo.

Minister smider en bombe

Det har gjort stort indtryk i Norge, hvor kommentato­rer nu hylder Kari Hilde French, og hvor tusinder følger ’vanvids-saken’ og familiens kamp på bloggen ’Free Joshua French’.

Også i DR Congo vaekker det sympati. Så meget, at stemningen er ved at vende, og justitsmin­ister Alexis Thambwe Mwamba op til weekenden afleverede en regulaer nyhedsbomb­e til en journalist fra NRK.

Efter i mere end syv år at have naegtet at lytte til familiens bønner og de norske myndighede­rs tilnaermel­ser, lovede ministeren pludselig – og uden at have stemt det af med norske forhandler­e – at Joshua French kunne se frem til at blive benådet og løsladt i løbet af 2017.

Det gjorde Mr. Mwamba med egne ord isaer af hensyn til fangens mor. Og selv om Norske Kari Hilde French er flyttet til DR Congo og besøger dagligt sønnen Joshua, der er dømt for drab, røveri og spionage, men selv mener at vaere offer for justitsmor­d. De to dødsdømte nordmaend, nu afdøde Tjostolv Moland (tv.), og Joshua French under en af de første afhøringer ved en militaerdo­mstol i DR Congo i 2009.

Oveni kom så den psykisk nedbrudte Tjostolv Molands død i faengslet i 2009, der senere udløste en temmelig spekulativ drabssag og en ny dødsstraf til Joshua French.

Hilde French, men hun erkender samtidig, at tiden ikke arbejder for Joshuas overlevels­e.

– Det er svaert at se sin søn have det så forfaerdel­igt, siger hun til NRK.

Joshua French lider af malaria og halsproble­mer, og han har flere gange vaeret indlagt i en kritisk helbredsti­lstand.

Alle forsøg på at afhjaelpe sønnens situation hidtil har ’ført til ingenting’.

Det aergrer derfor også Kari Hilde French, at familierne ikke tidligt i forløbet gik

efter at købe fangerne fri og nu er endt i en situation, hvor de ’møder lukkede døre’ og er afhaengige af en diplomatis­k løsning.

På spørgsmåle­t om, hvad hun ville stille op, hvis der virkelig er hold i den congolesis­ke justitsmin­isters glade melding, svarer årets mor i Norge:

– Det bliver en stor lettelse. Så skal jeg i gang med at leve mit eget liv igen.

Kilder: NRK, VG, udskrift af dommen i DR Congo, Kari Hilde Frenchs blog.

 ?? FOTO: MARTE CHRISTENSE­N/SCANPIX ??
FOTO: MARTE CHRISTENSE­N/SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark