Ekstra Bladet

SÅ LIDT BETALTE DR FOR

TVANGSLUKK­ET EFTER FORBUDT SPONSOR-STØTTE: DR betalte kun en brøkdel af det beløb,

- JAMES KRISTOFFER MILES NICK STURM jkm@eb.dk; nick@eb.dk

– Jeg kan ikke forstå, at DR ikke har spurgt sig selv, hvordan det kunne lade sig gøre for den pris.

Sådan lyder det undrende fra tidligere chefredakt­ør for radioen i DR Jesper Grunwald, efter at Ekstra Bladet kan afsløre, at Danmarks Radio i årevis har betalt så lavt et beløb for produktion­en af det nu tvangslukk­ede P4program ’Café Hack’, at det ifølge kendere af radiobranc­hen slet ikke kunne produceres.

I hvert fald ikke uden også at bruge midler optjent i betaling fra de forskellig­e steder, som det populaere program besøgte rundt omkring i Danmark. En sponsor-betaling, der er strengt forbudt ifølge DR’s etiske retningsli­njer – og som er årsagen til fyringen af programmet med den folkekaere vaert Søren Dahl i spidsen.

Samtidig har produktion­sselskabet SK Production­s, der står bag ’Café Hack’, anklaget DR for udmaerket at vaere klar over, at programmet blev underbetal­t og har, ifølge dem selv, gentagne gange gjort DR opmaerksom på dette.

Op til fyringen har Radio24syv afsløret, at produktion­sselskabet SK Production­s, som vaerten på ’Café Hack’, Søren Dahl, er medejer af, i årevis modtog betaling fra steder, som radioprogr­ammet har besøgt og er blevet sendt fra, når det har turneret landet rundt sommer efter sommer.

Beløb var for lavt

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af oplysninge­r fra kilder taet på produktion­sselskabet og kan afsløre, at DR i 2016 betalte SK Production­s ca. 20.000 for at producere hver af de ni sommerudse­ndelser, som er sendt fra forskellig­e steder rundt om i landet.

Det beløb vaekker opsigt blandt flere kilder med indsigt i radioprodu­ktion, heriblandt tidligere chefredakt­ør for radioen i DR Jesper Grunwald.

For det beløb kan man ikke lave radio med levende musik, rettigheds­betaling, rejser, lydanlaeg, fortaering og betaling til producer, teknik og Søren (Dahl, red.) selv. Hvis altså man skal følge reglerne. Det undrer mig meget, med det ene forbehold, at jeg ikke har vaeret ansat i DR i seks år. Men selv dengang ville det vaere et lille beløb, siger han.

’Det kan man ikke’

Heller ikke Tue Johannesen, der som lydmand gennem 20 år både har arbejdet profession­elt med livemusik og opsaetning af lyd ved for eksempel konference­r, mener, at 20.000 kroner er i naerheden af, hvad det koster at producere et program som ’Café Hack’.

– Det kan man ikke. Det kan godt vaere, at man kan sidde i et lydstudie og sende liveradio i to timer for de penge, men du kan ikke tage ud og lave praeproduk­tion af tale og optagelse og postproduk­tion med et hold for de penge, siger Tue Johannesen og tilføjer:

– Havde du sagt det dobbelte, ville det give mere mening.

En kilde taet på produktion­sselskabet fortaeller, at den samlede omkostning forbundet med produktion­en af

DR

hver enkelt af de saerlige sommerudse­ndelser i 2016 løb op på ca. 88.000 kroner, hvis man følger de almindelig­e vilkår på radiomarke­det.

Altså langtfra de ca. 20.000 kroner pr. program, som DR’s betaling rakte til.

De ca. 88.000, som SK Production­s brugte på produktion­en, gik ifølge kilden til ’oplining’ af gaester, aflønning af teknikere, en produktion­sleder, produktion­smedhjaelp­er, en producer og en vaert. Derudover blev der også brugt penge på kørsel, nogle steder hotelomkos­tninger og nogle steder leje af lydudstyr. Endelig var der efter optagelsen udgifter til postproduk­tion, eksempelvi­s i form af redigering af program og miks af lyd.

De fleste steder er programmet rykket ud lørdag, afholdt søndag og taget retur efter nedpakning.

Dermed har DR kun betalt ca. det kvarte af den reelle produktion­spris, hvis man følger markedspri­serne.

Både tidligere chefredakt­ør for radioen i DR Jesper Grunwald og lydteknike­r Tue Johannesen vurderer, at 88.000 kroner er et højt, men realistisk beløb, når man skal producere et program som ’Café Hack’ på forskellig­e destinatio­ner rundt omkring i landet.

SK Production­s udtaler sig ikke på nuvaerende tidspunkt om sagen, oplyser firmaet til Ekstra Bladet.

valgte at bryde med Søren Dahl og SK Production­s, efter at Radio24syv afslørede, at SK Production­s havde kraevet 67.500 kroner af Sallingsun­d Faergekro for at sende en af de otte sommerudse­ndelser, der var planlagt i 2017, og som nu er annulleret.

Det er et klokkeklar­t brud på DR’s retningsli­njer, sagde Lars Daneskov, redaktør på P4, dengang til Ekstra Bladet.

Nogle dage senere fortalte Radio24syv, at SK Production­s siden 2013 har forlangt mere end en million kroner af forskellig­e steder. I den forbindels­e blev Søren Dahl og Kristian Borregaard ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r kaldt ind til et møde hos DR, hvor de skulle redegøre for deres side af sagen.

Dagen efter meldte DR, at samarbejde­t var stoppet med øjeblikkel­ig virkning, hvorefter SK Production­s meldte ud, at man følte sig fejlagtigt behandlet, og at man nu ville sagsøge DR.

 ??  ??
 ??  ?? Ekstra Bladet 2. marts.
Ekstra Bladet 2. marts.
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Tidligere chefredakt­ør for radioen i DR, Jesper Grunwald: – For det beløb kan man ikke lave radio.
FOTO: MOGENS FLINDT Tidligere chefredakt­ør for radioen i DR, Jesper Grunwald: – For det beløb kan man ikke lave radio.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark