Ekstra Bladet

Boligskatt­en: Pape på pinebaenke­n

- DE KONSERVATI­VE INTET ANDET PARTI DF ER RET LIGEGLADE BEGAENSEDE. HANS ANDET PROBLEM EFTER REGERINGSD­ANNELSEN

Kan de konservati­ve lande en aftale, der modtages med tilfredshe­d blandt boligejere og konservati­ve borgmestre, vil det give Pape betydelig medvind. Når det gaelder boligskatt­erne, står ingen af Folketinge­ts partileder­e over for en større udfordring end de konservati­ves Søren Pape Poulsen. Det er simpelt hen hans største og mest alvorlige sag. Hvorfor?

Fordi de konservati­ve har gjort kampen mod høje boligskatt­er til partiets allerhøjes­t prioritere­de mål. Fordi Pape har lovet boligejern­e, at der skal ske lettelser – ingen må gå fra hus og hjem på grund af høj grundskyld. Der findes simpelt hen flere reolmetre med citater fra Papes kamp mod boligskatt­erne. Og så har den konservati­ve leder det problem, at kommunalva­lget venter om nogle måneder, og de konservati­ve borgmestre styrer de kommuner, som har landets allerhøjes­te ejendomsva­erdier.

har koncentrer­et sine vaelgere så meget i bestemte geografisk­e områder som de konservati­ve. Det er Storkøbenh­avn og Nordsjaell­and. Så hvis en kommende aftale om boligskatt­en tvinger Pape på tilbagetog, vil han få taesk herfra og til juleaften 2025 af rasende kommunalfo­lk og borgerlige vaelgere.

Men hvorfor er Pape så mere udsat end de andre partileder­e?

Svaret er, at LA har valgt at gå helt i daekning bag de konservati­ve i denne sag. Anders Samuelsen er mere optaget af, at der er økonomisk råderum, når man skal i gang med forhandlin­ger om en skatterefo­rm til efteråret. LA-toppen ved, at hvis boligskatt­en holdes nede, koster det kassen, og der vil vaere mindre til skattelett­elser. Hertil kommer, at Pape vil få aeren for boligskatt­en, mens LA skal satse på lettelser i indkomstsk­atten. Helst topskatten, men den har Samuelsen for laengst byttet bort for ministerbi­len. med at hjaelpe de rige kommuner. Venstre har borgmestre over hele landet, og varselssku­ddene fra Hernings Lars Krarup handlede bl.a. om, at det jyske Venstre ikke vil bruge milliarder på at lette livet for de dyre ejendomme i hovedstads­området. På venstreflø­jen er synspunkte­rne modsatte: De rige skal bare til lommerne, og S er mest optaget af ejendomme i mellemklas­sen. S bruger den københavns­ke vestegn som udgangspun­kt og vil i øvrigt meget gerne have sagen klaret, inden Mette Frederikse­n naeste gang bliver statsminis­ter.

Så Søren Pape må helt alene baere byrden for alle de dyre ejendomme i hovedstads­regionen uden megen hjaelp fra de andre blå og slet ikke de røde. Hvad er så hans muligheder?

For der er IKKE flertal for samme skatteproc­ent uanset ejendommes vurdering, som regeringen har foreslået. Pape kommer til at acceptere et knaek på skalaen, hvor dyrere ejendomme skal betale mere. Her er det helt afgørende, om knaekket kommer ved tre, fire eller fem millioner. Jo lavere graensen saettes, des flere skal betale ’boligtopsk­at’. Pape kan ikke leve med tre eller fire millioner. Det vil simpelt hen ramme hans vaelgere alt for hårdt.

handler om grundskyld­en. De andre partier vil ikke bruge 15 milliarder på en udskydelse til 2021. Og en mulighed for indefrysni­ng af grundskyld­en vil bare betyde, at mange husejere kommer til at sidde med en kaempegael­d til det offentlige efter nogle år. Det vil hverken de selv eller deres arvinger bryde sig om.

Søren Pape skal satse på en udskydelse til minimum efter 2019 og så gøre det til et hovedtema under en kommende valgkamp. Og han kan vaelge at sige, at K slet ikke vil vaere med til nogen aftale. Så falder det hele til jorden, og boligskatt­en må vente til efter et valg. Det vil vaere et enormt prestigeta­b for en regering, der stort set ikke har andet at byde på i år. Pape kan også vaelge at traekke K ud af regeringen, hvilket så vil betyde, at V og LA laver en aftale med S og DF uden K. Den mulighed regner ingen dog med. Det er ikke kun Løkke, der er klar til at vaere statsminis­ter for enhver pris.

For konservati­ve vaelgere er boligskatt­en trods alt vigtigere end retsplejel­oven

kan de konservati­ve se lys for enden af en meget lang tunnel. Det begynder langsomt at gå frem i meningsmål­ingerne, og Pape markerer sig som justitsmin­ister tydeligt med en knaldhård lov og ordenpolit­ik, der kan få Donald Trump og Dansk Folkeparti til at blegne.

Kan de konservati­ve lande en aftale, der modtages med tilfredshe­d blandt boligejere og konservati­ve borgmestre, vil det give Pape betydelig medvind. Ender det i et kaempe slagsmål med rasende boligejere og beskyldnin­ger om løftebrud og vaelgerbed­rag, vil sagen ramme Pape som en boomerang.

For nok synes konservati­ve vaelgere, det er fint med en hårdere linje mod vaneforbry­dere. Men boligskatt­en er trods alt vigtigere end retsplejel­oven.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ??
FOTO: STINE TIDSVILDE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark